Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лупус: диагноза, диета и лечение с рецепти от народната медицина

Точните причини за появата на лупус все още не са известни. Възпалителният процес може да обхване всякакви органи – сърце, бели дробове, бъбреци, стави, съдови стени

лупус
Заболяването лупус засяга предимно жени

Предлагаме ви основна информация за симптомите, диагнозата и лечението на лупус с помощта на рецепти от народната медицина.

Това заболяване е по-вероятно да засегне жени на възраст 20-30 години. Учените смятат, че наследственият фактор е основната причина за развитието на болестта. При лупус определени клетки на тялото не могат да правят разлика между чужда субстанция и собствените тъкани и клетки, и поради тази причина те започват да произвеждат антитела, които унищожават самите клетки на тялото.

Симптоми на лупус

Симптомите на заболяването са:

– постоянна умора;
– периодично повишаване на температурата;
– кожни проблеми (особено по лицето);
– образуването на язви върху лигавиците;
– мускулни и ставни болки.

Клиничната картина зависи от това кои органи са засегнати.

Диагностика

Ако се появи някой от горните симптоми, трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на пълен преглед и изследвания. При тежка форма на заболяването рискът от странични ефекти от лекарствата се увеличава, което още по-негативно се отразява на състоянието на имунната система. Често болестта протича в хронична форма, тоест понякога заболяването лупус е в „режим на сън“ или в ремисия. Ако при острия ход на болестта се проведе адекватно лечение, тогава резултатът в повечето случаи е благоприятен.

Лечение на лупус

Тактиката на лечението зависи от тежестта на заболяването. Основното е да се намали имунното възпаление. За това в повечето случаи се предписват хормонални лекарства или глюкокортикостероиди.

Дългосрочното лечение значително подобрява прогнозата, но могат да се появят странични ефекти – наднормено тегло, язва по стените на стомаха, обостряне при остеопороза или други хронични възпаления.

В процеса на лечение е необходимо редовно да се прави кръвен тест, който ще ви позволи да установите възможните усложнения навреме. При острата форма на заболяването се провежда пулсова терапия с използването на големи дози хормони, както и плазмафереза, която позволява да се филтрират антитела. Предписват се и противовъзпалителни лекарства. Освен приема на лекарства, важно е да се спазва балансирана диета и да се води здравословен начин на живот.

Някои билки облекчават състоянието при лупус

Диета при лупус

Тъй като лупусът е възпалително заболяване, за намаляване на симптомите се предписва диета, богата на фибри, храни, богати на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

Препоръчва се да се използват:

  1. Зеленчуци и плодове, които съдържат бета-каротин, витамини С и Е – броколи, краставици, чушки, спанак, всички зеленолистни, моркови, цвекло, ряпа, всички цитрусови плодове, кайсии, нектарини и др.
  2. Продукти, съдържащи Omega-3 – червена риба (като сьомга и треска, например), ядки, семена, ленено семе и масло.
  3. Храни с високо съдържание на калций и витамин D са сусамовите семена, нискомаслените млечни продукти, яйцата и рибата.
  4. Сушени плодове.

Да се избягват:

Захар. Тя е предпочитана от бактериите, които могат да увеличат възпалението.

Прекомерно мазни храни. По-добре е да откажете червено тлъсто месо, особено свинско, млечни продукти с високо съдържание на мазнини, мазни сосове и други храни, които повишават холестерола.

Наситени вкусове – пикантни, солени, кисели, както и продукти с консерванти. Те могат да увеличат възпалението.

Люцерна. Въпреки всички предимства, употребата на люцерна предизвиква активна реакция на имунната система и може да изостри симптомите на лупус.
Някои експерти смятат, че при автоимунни заболявания трябва да се избягва и глутена.

Алтернативно лечение на лупус

Лечение на лупус с тинктура от eлеутерокок

За да приготвите тинктурата, трябва да изсипете 100 г смачкани корени от елеутерокок в стъклена бутилка или буркан и да добавите 0,5 литра водка или медицински спирт. Поставя се на тъмно място, като се съхранява на стайна температура най-малко 7 дни.

След прецеждане лекарството се приема по половин или една чаена лъжичка 2-3 пъти на ден.

Тинктурата подобрява надбъбречните жлези, намалява проявите от ревматичен характер и има адаптогенен ефект. Ползвайте така приготвената тинктура в продължение на един месец.

Не използвайте тази рецепта ако страдате от хипертония и безсъние.

Лечение на лупус при деца с отвара от върбови корени

При децата лупусът може да се лекува с отвара от върбови корени, но трябва да са млади. Събраните корени се измиват, изсушават се във фурна при умерена температура и се смилат. Една супена лъжица смлени корени се изсипва в чаша вряла вода, вари се 1 минута и се настоява 8 часа. След филтриране на получената смес се вземат 2 с.л. лъжици на равни интервали. За вкус можете да добавите мед .

Всеки ден се приготвя нова смес, курсът на лечение е 29 дни.

Източник: www.ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *