Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как външният вид показва дали имате проблеми със сърцето

Ако усещаме болка в сърцето, разбираме, че е време да направим консултация с кардиолог. Но не всички проблеми със сърдечно-съдовата система са толкова добре изразени

сърцето
Някои външни признаци подсказват проблеми със сърцето

Има скрити признаци, които на пръв поглед не са свързани с наличието на сърдечни заболявания.

И все пак, всяко заболяване на определен етап от неговото развитие започва да се проявява под формата на специфични признаци. И не винаги е възможно да ги интерпретирате правилно. А някои прояви, като цяло, е трудно да се определят като симптоми. Предлагаме ви няколко, на пръв поглед безобидни признака, които сигнализират, че човек страда от сърдечни заболявания.

Необичайни признаци, които показват наличието на сърдечна болест

1. Ксантоми

Тези доброкачествени образувания с жълтеникав цвят под формата на мастни петна са безвредни. Обикновено се локализират в областта на клепачите, лицето, задните части или лактите.

Подобни мастни образувания показват излишък на холестерол в организма. В резултат на това съдовете не са в състояние да го задържат и го изхвърлят към кожата. Оказва се, че самите кръвоносни съдове се нуждаят от спешна помощ: вероятно са засегнати от атеросклероза. А атеросклерозата е основна причина за появата и развитието на сърдечни заболявания.

2. Прозяване по време на тренировка

Ако тялото се поти, то се охлажда чрез изпаряване на течности от повърхността на кожата. Прозяването също е метод за охлаждане, помага да се обогати организма с кислород и да се понижи температурата в областта на главата. Когато естествените процеси на терморегулация работят затруднено, по време на физическо натоварване, човек се прозява. Една от причините за неуспеха на терморегулацията вероятно е сърдечно заболяване.

3. Лош дъх

Болест като пародонтоза води до лош дъх. Въпреки това, последните изследвания на американски учени предполагат връзка между заболяването на венците и сърдечните болести. Как се случва това? Бактериите от възпалените венци проникват в сърдечно-съдовата система и могат да причинят възпаление в тази област. Вероятността от сърдечни заболявания при хора, страдащи от пародонтоза е с 20 процента по-висока.

4. Липса на акне в юношеска възраст

Статистиката дава данни само мъжете, но резултатите са следните: тези, които са имали проблем с акнето през юношеството, имат 33 процента по-малък шанс за коронарна болест на сърцето. Това може да се обясни с особеностите на хормоналния фон, който засяга всички системи на тялото (и сърдечно-съдовата система също).

5. Дължината на безименния пръст

Ако безименният пръст е много по-къс от показалеца, вероятността от сърдечни заболявания ще бъде по-висока. Дължината на пръста се свързва с обема на тестостерона в ембрионалния стадий на развитие, а хормоналният фон, както вече беше споменато, се отразява в състоянието на сърдечно-съдовата система.

6. Синьо-сиви устни

Физиологично устните могат да станат сини поради затруднения в кръвоснабдяването и временна липса на кислород (например, ако ви е студено). Ако устните станат сини без видима причина, това предполага, че има проблем с кръвообращението.

7. Промяна в състоянието на ноктите

Ако ноктите започнат да стават по-удебелени и закръглени (като палки за барабан), това е аларма, че нещо със сърцето не е наред. Подобна аномалия показва проблеми със съдовете: вероятно върховете на пръстите нямат достатъчно кръвоснабдяване в подходящия обем. И тогава клетките на нокътните плочи растат енергично. Този симптом се нарича „пръстите на Хипократ“.

8. Гънки, които се забелязват върху меката част на ушната мида

Резултатите от много изследвания показват, че една или няколко диагонални гънки върху ушната мида (иначе познато и като Симптом на Франк) показва повишен риск от прогресия на атеросклероза. При това заболяване се образуват плаки по стените на артериите и притокът на кръв се влошава. Проучванията също показват връзката между тези гънки с проблеми на мозъчните съдове.

9. Шум в ушите

Индийските учени са провели специално проучване, за да установят връзката между коронарния синдром и активния растеж на косъмчета в ушните канали. Резултатите са следните: повишеното окосмяване в ушите може да бъде симптом на това заболяване. Още по-сериозна комбинация са симптомът на Франк и шум в ушите.

10. Инфекциозни заболявания на зъбите

Финландските учени са установили връзка между апикалния пародонтит (инфекциозно заболяване на кореновите канали) и коронарния синдром. Пациентите с това зъбно заболяване са били 2,7 пъти по-склонни да имат оплаквания от лошо коронарно кръвообращение.

11. Плешивост

Друг нетривиален симптом на сърдечните заболявания е преждевременната плешивост при мъжете. Проучванията показват, че загубата на коса често се предизвиква от съдови проблеми. Дори плешивостта може да бъде причинена от свръхчувствителност към тестостерон или началния стадий на диабет. С ранното оплешивяване вероятността от сърдечни заболявания нараства до 70 процента.

12. Ранно посивяване на косата

Европейското кардиологично дружество проведе специално проучване, което доказа, че сивата коса и сърдечните неразположения са свързани. Забелязва ​​се при следните заболявания: коронарен синдром, коронарна болест на сърцето, атеросклероза. Сърдечните заболявания и сивата коса са провокирани от едни и същи причини: оксидативен стрес, стареене на функционалните клетки, хормонални промени.

Ако внимателно наблюдавате здравето си, няма да е излишно да проверявате сърдечно-съдовата система веднъж или два пъти годишно. Това ще ви помогне да избегнете възможни бъдещи проблеми.

Източник: self.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *