Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Подуването и болките в корема са симптоми на асцит

Здравейте, какви могат да бъдат причините за възникването на асцит и по какво можем да разпознаем заболяването?

Ели Димитрова – Плевен

Асцитът представлява натрупване на течност (обикновено серозна течност, която е бистра и бледожълта) в корем­ната кухина. Тя има различни източници, като заболявания на черния дроб, рак, сърдечна недостатъчност, заболяване на бъбреците. Най-често срещаната причина за появата на асцит е цирозата (около 80% от случаите). Въпреки че все още не е ясен целият механизъм за развитие на асцита, повечето теории предполагат, че той се дължи на увеличено налягане в кръвоносните съдове на черния дроб. Друг фактор е задържането на сол и вода в тялото. В редки случаи това може да се дължи на запушване на вена в резултат от съсирек в кръвта, тумори и др. Основните рискови фактори за появата на асцит са хепатит В и С, хроничната злоупотреба с алкохол, туморните образувания, бъбреч­ните заболявания, сърдечната недоста­тъчност.

В началото на развитието на асцита може да не се наблюдават никакви симп­томи. С натрупването на повече течност нарастват и големината, и обемът на корема. Появяват се болки в корема, дискомфорт, подуване и задъхване.

Поставянето на диагнозата се осъ­ществява чрез преглед или ултразвук. Изключително полезни са и кръвните те­стове, благодарение на които се откри­ват причините за възникване на асцита.

Най-точната и прецизна процедура за откриване на причините е анализът на течността. Тя се взема чрез вкарването на игла в коремната кухина.

Лечението на асцит зависи от причи­ната за неговото възникване. Ако това са туморни образувания, може да е необходи­ма операция или химиотерапия, докато асцитът в резултат от заболявания на сърцето се третира със специфични ле­карства или диета. При появата на асцит вследствие на цироза е необходимо да се намали приемът на натрий (съставка на солта) и да се използват диуретици.

При натрупване на повече течност в коремната кухина може да настъпят някои усложнения, като затруднено дишане, ин­фекции (особено спонтанен бактериален перитонит).

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Подуването и болките в корема са симптоми на асцит

  1. Pingback: Кога се развива асцитът? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *