ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога се развива асцитът?

Асцитът може да се раз­вие при тежки форми на хронична сърдечна недостатъчност, при цироза на черния дроб, при хрони­чен хепатит, при бъбречни заболявания, възпалителни процеси и рак на вътрешните органи. Когато в коремната кухина се събере 2-3 литра течност, тогава вече го­ворим за асцит. При болен черен дроб и неправилно ле­чение на сърдечносъдовата система течността може да се събере за 3-4 седмици. При страдащите от онко­логични заболявания тя се натрупва за 2-3 месеца. Ако бъде изтеглена, течността пак може да се появи, и то буквално за броени дни, поня­кога количеството й стига до 3 литра. Ако натрупаната течност не е толкова много, например не повече от 2-3 ли­тра, лекарят предписва пре­парати, в т.ч. и диуретици, за изчистването й. Ако това не помогне, се прибягва до пунк­ция, след която пациентът се чувства по-добре, защото намалява допълнителното натоварване върху сърцето, върху стомаха, диафрагмата и органите от малкия таз. Разбира се, важно е през това време да се лекува основно­то заболяване.

ПОЛЕЗНИТЕ ПРЕПОРЪКИ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ;

Ако асцитът (воднянката) бъде открит навреме, докато не се е събрала много течност, тя Може постепенно да се изхвърли от организма чрез червата и частично чрез белите дробове при дишане. Освен основното лечение, може­ те да опитате и с някои билкови смеси. Предлагаме ви няколко рецепти от спе­циалисти:

  • Залейте една супена лъжица от билката мечо грозде с чаша гореща вода, оставете за 30 минути, прецедете и пийте по една трета чаша 2 пъти на ден половин час преди ядене.
  • Полезна е отварата от боровинкови листа: една супена лъжица се залива е чаша вода, сместа ври 15 ми­нути, след което се изпива на малки глътки.
  • Ако асцитът е пре­дизвикан от сърдечна недос­татъчност, ще ви помогне настойка от брезови листа и пъпки. Залейте 2 супени лъжици листа или една супена лъжица пъпки с половин литър гореща вода, оста­вете за един час, пийте по половин чаша.
  • Откажете се от лю­тивите и солените проду­кти, както и от пикантни­те подправки. Храната ви трябва да е варена, яжте повече зеле, краставици, ли­мони с кората, мед, ябълки, магданоз. Следете количе­ството изпита и отделена течност

ВНИМАНИЕ!

Ако наистина в коремната кухина се е насъбрала много течност, при натиск върху корема ще оста­не вдлъбнатина, особено в по-късни стадии. Но вие не се плашете: след обилно ядене ц пиене коремът също се увеличава, кожата е обтегната, но разликата е тази, че при асцит кожата става блестяща.

ЗАПОМНЕТЕ!

Ако имате проблеми наистина, течността първо започва да се събира в долните крайници и след това в коремната кухина. Имайте предвид тази особеност, за да започне­те навреме лечение на това състояние.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *