Алкохолът погубва не само черния дроб

Хроничната зло­употреба с алкохол води до разрушава­не на белтъчините, защитаващи бело­дробните тъкани от пропиването на течността там. Освен това намаля­ва съдържанието на антиоксидантите и отслабва имунна­та защита. Всич­ки тези процеси се обединяват под един термин – „алкохолен бял дроб“.

Учени от САЩ проучили на моле­кулярно ниво проце­сите, които се наблюдават в клетките на белите дробове при злоупотребата с алкохола. Резултати­те от тези изследвания помагат да се разбере защо при хроничните алкохолици най-често възникват тежки състояния, като пневмония и т.нар. остър респираторен дистрес синдром. В белите дробове на алкохолика се съдържа по-малко от белтъчината глутатион, която оказва антиоксидантно действие и защитава белите дробове от окислителния стрес. Освен това алкохолът разрушава белтъчината клаудин, помагаща да се поддържа бариерата между теч­ността и въздуха. Тази бариера позволява на въздуха да постъпи в белите дробове, но задържа кръвта и другите течности. Ако в белодробните тъкани е не­достатъчен клаудинът, течността може да пропие в белите дробове. Здравите бели дробове се избавят от излишните течности. Обаче при инфектиране или увреждане на белите дробове на алкохолика, той лесно може да развие пневмония или да възникне този синдром, за който споменахме.

Нарушеният имунитет в „алкохолните бели дро­бове“ се проявява с недостатъчен брой рецептори.

Учените започнаха клинични изследвания на тази тема. Възможно е новият вид лечение да помогне в бъдеще да се спасят много пациенти с тежки пнев­монии и други тежки нарушения.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *