Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение с прополис: Съветите на професор Неумивакин

Прополисът като антиоксидант не само увеличава продължителността на живота, но и инхибира патологичните процеси, които допринасят за стареенето на органи и тъкани на тялото

прополис
Прополис – природният антибиотик

Редовната употреба на прополис и продукти, приготвени на основата на прополис, със сигурност ще допринесе за увеличаване на защитните сили и подмладяване на организма, тоест за увеличаване на активния творчески живот. Всичко това е подробно обяснено в книгата „Прополис – митове и факти“ на известният руски професор Иван Павлович Неумивакин.

В нея професорът обширно обяснява как подобно на други биологично активни пчелни продукти, прополисът може не само да лекува, но и да поддържа организма в здравословно състояние. И всичко това се дължи на уникалните му биологични свойства, които са много разнообразни и поради активното действие на всички съставни вещества.

Лечение с прополис: лечебни свойства и приложение

Благодарение на сложния си химичен състав, прополисът има толкова широк спектър от ценни биологични свойства, по-специално толкова важни, като стимулирането на имунобиологичните процеси (прополисът повишава съдържанието на имуноглобулини А и Е, повишава фагоцитната активност на левкоцитите). Прополисът убива различни коки, патогени на туберкулозата, има пагубно влияние върху патогени на салмонелоза, коремен тиф, както и протозои.

Иван Павлович Неумивакин

През последните две десетилетия на 20 век интересът към „пчелното лепило“ като терапевтично средство се увеличи значително. И това се дължи на първо място на факта, че съвременните изследователи са установили доста универсален ефект на прополиса:

– бактериостатичен (забавя растежа на редица бактерии);
– бактерициден (убива някои бактерии);
– фунгициден (вреден за 11 вида повърхностни гъбички и патогени на кожата на краката);
– анестетик (анестезира 5.2 пъти по-силно от 2% новокаин);

Прополисът е противовъзпалително, насърчаващо епителизирането на раните, повлияващо положително специфичните и неспецифични защитни сили на организма средство.

В същото време, професор Неумивакин ни напомня да не забравяме, че прополисът е вещество, създадено от природата. При цялото богатство на свойства, които са интересни за медицината, той не оказва такова разрушително въздействие върху организма като синтетичните лекарства.

Изследователите са открили, че прополисът има антикариени, противотуморни (прополисът потиска растежа на раковите клетки чрез намаляване на съдовия спазъм, противовъзпалителни и бактерицидни ефекти), антирадиационни, геронтологични свойства.

В случай на рани, изгаряния и други кожни наранявания прополисът помага за лечение на локалното гноене

Той стимулира регенерацията на тъканите, увеличавайки растежа на фибробластите, което води до омекотяване на развитието на белези след изгаряния и бързо зарастване на фрактури. Премахването на превръзки с прополис и прополисови мехлеми изобщо не е болезнено, тъй като те не залепват върху раните.

В стък­лен бур­кан (200-250 мл) се на­ли­ва 100 мл. ра­фи­ни­ра­но слън­чог­ле­до­во олио или зех­тин. За да стане по-гъсто може да се ползва и ва­зе­ли­но-ла­но­ли­но­ва смес 9:1). След това се до­ба­вя 20 грама ситно на­ря­зан про­по­лис, пок­ри­ва се с ка­пак и се пос­та­вя на вод­на ба­ня. Готовата смес се маже върху рани. Същата рецепта може да се ползва и при болки в ставите.

Прополисът има антисептично, тоест антимикробно и антивирусно действие

В допълнение, той притежава удължаващо действие и неутрализира някои бактериални отрови.

В редица изследвания се отбелязват и антиалергичните свойства на прополисовите препарати.

Микроелементите желязо, мед, манган, кобалт и др., които са част от прополиса, са полезни за хематопоезата.

Установено е, че прополисът стимулира трофичните функции, както и функционирането на цялата имунна система, благодарение на допълнителното производство, в частност на правилдин, което засилва фагоцитозата. В допълнение – и това е много важно, прополисът поддържа специфичен имунитет, повишавайки нивото на гама глобулини.

Прополисът също така участва в регулацията на ендокринната система, по-специално е установен ефектът му върху надбъбречната кора и хипофизата, което допринася за освобождаването на собствените й хормони.

При заболявания на ендокринната система професор Неумивакин препоръчва да се ползва спиртен извлек на прополис. Може да се закупи от всяка аптека или от местен производител на мед.

Прополисът има противоязвени свойства

Освен това нормализира секреторната функция на стомаха, съкращава лечението на болестта. Малките концентрации на прополис засилват двигателните и секреторните функции на стомаха. Големите, напротив, отслабват ги. В допълнение, прополисът регулира дейността на стомашно-чревния тракт като цяло, като повишава секрецията на жлъчката, заздравява язви на стомашно-чревния тракт, понижава холестерола и има положителен ефект върху чревната подвижност.

За ле­че­ние на яз­ва на сто­ма­ха и на два­на­де­се­топ­ръс­т­ни­ка 30 кап­ки от спир­т­ния из­в­лек на про­по­ли­са се раз­т­ва­рят в охла­де­на пре­ва­ре­на во­да. По­лу­ча­ва се емул­сия с цвят на мля­ко. Тя се пие 1 час пре­ди яде­не по схе­ма­та:
– пър­ви ден – на все­ки два ча­са през де­ня и ве­чер, а съ­що и 1 час след ве­че­ря;
– вто­ри ден – на все­ки три ча­са.
– тре­ти ден и по-на­та­тък – на все­ки 4 ча­са в про­дъл­же­ние на 20 дни.

Понижавайки холестерола, някои съставки на прополиса също така допринасят за предотвратяване на съдова атеросклероза, която играе значителна роля в профилактиката на сърдечни заболявания, инсулти и други сърдечно-съдови заболявания.

Начините за използване на прополис са много, болестите, при които помага – още повече

Без да оказва негативен ефект върху тялото, прополисът помага за неговото очистване

Той съдейства за инактивиране на отровите и извеждането им от тялото.

По принцип прополисът и неговите препарати (алкохолни и водни екстракти, мед с прополис, таблетки, мехлеми, свещички и др.) Имат следния терапевтичен ефект:

– спират кървенето;
– омекотяват;
– облекчават сърбежа;
– дезодорират;
– облекчават;
– действат анти-токсично;
– тонизират.

Освен това прополисът понижава кръвното налягане, стимулира метаболизма, регенерацията на тъканите (възстановяването), хематопоезата, понижава коагулативността на кръвта и способността й да образува тромби, подобрява храносмилателната функция, повишава издръжливостта и работоспособността на организма, подобрява състоянието на ендокринните жлези.

За лечение на хипертония се препоръчва 20% тинктура от прополис. Приема се по 20 капки три пъти на ден един час преди хранене в продължение на месец. След това направете почивка за две седмици и повторете курса, ако е необходимо.

Във високи концентрации прополисът инхибира развитието на много щамове салмонелопатогенни грам-отрицателни бактерии, патогени на тифозни заболявания и токсични инфекции, щамове на вулгарна протея, патогени на дългосрочни нелечими и антибиотично-резистентни рани инфекции.

Изключително подробни проучвания на много автори са установили, че прополисът е ефективен срещу патогени на бруцелоза, еризипели по свинете и др. Учените обаче са единодушни, че въпреки че прополисът като цяло е по-слаб от антибиотиците, той е по-малко токсичен и не създава резистентност при микробите. Това е много важно – няма нужда да се измислят все повече и повече вредни лекарства. Просто е безценно, че за разлика от антибиотиците прополисът не инхибира нормалната чревна микрофлора, тоест не причинява дисбиоза.

В такива случаи се приемат 20 капки алкохолна тинктура заедно с топъл чай сутрин и вечер. След една седмица трябва да направите почивка за една седмица, след което да продължите лечението.

Особено чувствителна към прополиса e кандидозата, протичаща под формата на локални лезии

Тези лезии са разположени в устната кухина, хранопровода, стомаха, червата, трахеята, белите дробове, гениталиите и др.

Прополисът отдавна се използва като средство, което има директен вреден ефект върху вирусите (в частност, херпесните вируси, варицелата, хепатит А и В. Комбинираната употреба на прополис с пчелно млечице в сравнително високи концентрации, развитието на ваксинни вируси срещу едра шарка, грип и везикуларен стоматит се инхибира с 30–70%.

Прополисът се използва и при заболявания на лигавицата на носа, възпаления на максиларните и други синуси; дихателните пътища, средното ухо, храносмилателния тракт, урогениталия (например хронични заболявания на семенните везикули и простатната жлеза и аденом на простатата). В отоларингологията се използва например при лечение на загуба на слуха, фарингит, отит, ринит, тонзилит, в пулмологията – при лечение на бронхит, хронична пневмония, бронхиална астма. Разредете 25 капки тинктура в половин чаша топла вода, изпийте наведнъж или полЗвайте като гаргара и за жабуркане.

На първо място, прополисът е показан при настинки, бактериални и вирусни инфекции, заболявания на стомашно-чревния тракт, метаболитни нарушения. Прополисът лекува грип, ишиас,възпаление на седалищния нерв, полово предавани болести. При тези заболявания се взимат по 30 капки прополис, разредени в топла вода, сутрин на гладно.

В миналото прополисът е бил широко използван от народната медицина

Лечителите са го използвали за производството на лечебни мазила за рани, тъй като той действа като омекотяващо и заздравяващо средство за рани.

В момента народната медицина лекува всички кожни заболявания, незарастващи рани, причинени от възпаления, кожни язви и язви на стомаха и дванадесетопръстника, неврити, белодробна туберкулоза и други заболявания.

Има данни за благоприятното въздействие на прополиса при хемороидални, гинекологични и други женски заболявания. В този, както и при незарастващи рани и кожни раздразнения се използва мазило с прополис. В стък­лен бур­кан (200-250 мл) се на­ли­ва 100 мл зех­тин, до­ба­вя се 20 г сит­но на­ря­зан про­по­лис, пок­ри­ва се с ка­пак и се пос­та­вя на вод­на ба­ня.

Пе­ри­о­дич­но се раз­бър­к­ва с дър­ве­на или стък­ле­на пръч­ка. Го­ре­ща­та смес се фил­т­ри­ра през 2 слоя мар­ля и се раз­п­ре­де­ля в стък­ле­ни бур­кан­че­та. Съх­ра­ня­ва се на хлад­но 1-2 го­ди­ни.

Общите показания за терапевтичната употреба на прополис са следните:

– преждевременно стареене на кожата;
– остеомиелит;
– главоболие, мигрена;
– хроничен гастрит;
– жлъчнокаменна болест;
– хроничен хепатит;
– холецистит;
– ректални фисури;
– заболявания на пикочните пътища и бъбреците;
– невралгия;
– ставни заболявания;
– локална анестезия;
– прочистване на тялото;
– мастит;
– доброкачествени и злокачествени тумори;
– склонност към тромбоза;
– метаболитни нарушения;
– понижен имунитет.

Прополисът е ефективен при лечението на гнойни процеси, дългосрочни незарастващи рани, изгаряния и измръзвания от всички степени, като профилактично средство при лечението на следоперативни рани, като локален анестетик при различни операции. Във всички тези случаи прополисът се дава перорално.

От книгата на Иван Павлович Неумивакин „Прополис – митове и реалност“

Източник: zen.yandex.ru

спрей с прополис
Спрей с прополис, натурален продукт

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *