Как да разпозная симптомите на острия отит

Интересува ме дали това заболяване може да е ус­ложнение от прекарана остра хрема? И какви са възможностите заболяването да бъде излекувано напълно?

Митко Желязков – Хасково

Острият катарален отит се пре­дизвиква от запушване на евстахиевата тръба, съединяваща средното ухо с кухи­ната на носоглътката, и чиято задача е да изравнява атмосферното налягане с въздушното налягане в ухото, както и де позволява отвеждането на секретираните течности от вътрешното ухо в носог­лътката. Изравняването на налягането става при преглъщане и прозяване, тъй като тогава тази тръба се отваря.

При запушване на тръбата въздухът във вътрешното ухо се поема частично от капилярите на лигавицата и въздушното налягане в ухото намалява, вследствие на което кръвоносните съдове се преизпълват с кръв и отделят течност, а също така под натиска на атмосферното налягане тъпанчето хлътва навътре и слухът силно намалява поради намалената способност на тъпанчевата мембрана да резонира под въздействието на звуковите вълни. Причините, водещи до запушване на евстахиевата тръба, са много – хре­ма, възпаление и разрастване на трета сливица, алергично възпаление и оток на лигавицата на носа и носоглътката, травма, тумори и др.

Обикновено пациентите се оплакват от намаление на слуха, шум, „пукане“ и чув­ство за пълнота в ухото. При отоскопия (директно наблюдение на тъпанчевата мембрана) се вижда ниво на течност зад тъпанчето и мехурчета в нея.

Общото състояние е добро и липсват болки. При засягане по съседство на въ­трешното ухо (вестибуларния апарат) може да се появят световъртеж и зали­тане, гадене и повръщане.

Лечението се провежда чрез капки за нос със съдосвиващ и противооточен ефект, физиотерапевтични процедури, калций на таблети (намалява отока на лигавицата на евстахиевата тръба), н е стероидн и противовъзпалителни средства (аспирин, ибупрофен, нурофен, фелоран, парацетамол), витамини.

При продължително неповлияване от посоченото лечение се прави терапев­тично пробиване на тъпанчето е лечебна цел за улесняване изтичането на възпали­телния секрет.

Отговорите подготви д-р Траян ТЕНЕВ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *