ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изучаването на втори език защитава от Aлцхаймер

Това не означава обаче, че знаенето на два езика предпазва от болестта, това просто позволява на тези, които страдат от Алцхаймер, да понасят болестта по-леко.
Желаете ли да отдалечите във времето тежките последствия от Алцхаймер? Тогава се амбицирайте и започнете да изучавате втори език. Такъв е един от изводите от последно изследване, което показало, че мозъкът на човек, който владее два езика, функционира по-добре и по-дълго след появата на болестта.
В хода на изследването станало ясно, че хората, които говорят два езика, средно четири години по-късно се разболяват от Алцхаймер от тези, които говорят само един език.
„Ние успяхме да покажем, че сред пациентите, страдащи от Алцхаймер и намиращи се на еднакъв стадий на умствено влошаване, средно болестта се развива „със закъснение“ от четири-пет години при тези, които говорят два езика“ – казва един от изследователите – психолог.
Сканирането на мозъка на болни с Алцхаймер показало, че при пациентите, говорещи един език, влошаването на мозъчната дейност прогресира значително в сравнение с болните, които владеят два езика. Но това различие не се проявява в поведението на пациентите или способността на мозъка да функционира. И двете групи хора се държат по еднакъв начин. Но така или иначе, говоренето на два езика защитава повече възрастните хора дори и след като болестта е започнала да влияе на тяхната познавателна функция.

ХОРАТА, ВЛАДЕЕЩИ ДВА ЕЗИКА, ПОСТОЯННО ТРЯБВА ДА ТРЕНИРАТ МОЗЪЧНАТА СИ СИСТЕМА Това се налага, за да предотвратят смесването на двата езика един с друг. Техният мозък „е длъжен“ да осъществява многобройни опции за всяка дума, прехвърляйки се назад-на пред между двата езика. И се оказва, че цялата тази работа допринася само полза на умственото здраве – например способността да се справи с такива мозъчни болести, каквато е болестта на Алцхаймер.
Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *