ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЛУКСТАНОР / LUXTANOR

Съдържа амлодипин, аторвастатин, калциев карбонат, микрокристална целулоза, прежелатинирано царевично нишесте, кроскармелоза натрий, хидроксипропилцелулоза, полисорбат 80, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, поливинилов алкохол, титанов диоксид, полиетиленгликол, талк

Предназначение

ЛУКСТАНОР се назначава на пациенти с високо артериално налягане. Представлява комбинация от активните съставки амлодипин и аторвастатин. Първата е тип блокатор на калциевите канали; благодарение на амлодипина кръвоносните съдове се отпускат, кръвообращението се улеснява и кръвното се нормализира. Втората е тип статин, ролята на аторвастатина е да оптимизира липидния обмен и да нормализира стойностите на лошия холестерол и триглицеридите вкръвта.

ЛУКСТАНОР намалява риска от инциденти с животозастрашаващ характер, които са резултат от склеротични промени в кръвоносната система. При адекватна профилактика и лечение е по-малко вероятно пациентът да бъде засегнат от събития като инфаркт, инсулт, стенокардия.

Медикаментът се препоръчва и за рискови групи като пушачи, диабетици, фамилно обременени с истории на сърдечни заболявания или наднормено тегло.

Как се приема

Медикаментът се приема веднъж дневно в доза, определена индивидуално от лекуващия. Таблетката тип 5/10 или 10/10 мг съответно за амлодипин/аторвастатин се поглъща цяла, с вода, без връзка с храненията. Препоръчва се прием в един и същи час от деня.

Терапията с този медикамент се съчетава със здравословно хранене и подходяща физическа активност.

Ако пациентът пропусне прием, следващата таблетка се взема на другия ден; не трябва да се увеличава дозата с цел компенсиране. При предозиране е най-вероятно да се получи спад на кръвното или хипотония. Необходима е медицинска консултация.

Терапията не бива да се прекъсва самоволно поради риск от влошаване на здравословното състояние.

Възможни нежелани ефекти

Възможни са алергични реакции, изразени в копривна треска. В по-редки случаи могат да се констатират панкреатит и хепатит, т.е. засегнати от действието на медикамента са панкреасът и черният дроб.

Макар и рядко, пациенти съобщават за смущения от рода на мускулна слабост, схващания и висока температура, което впоследствие се свързва с разпад на мускулна тъкан.други симптоми са болки в гърлото, отпадналост, грипоподобни симптоми.

Има единични случаи с много тежки алергични реакции, включително до анафилактичен шок; проявяват се симптоми от рода на оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и дишане, ниско кръвно. Друго опасно състояние е чернодробната недостатъчност с пожълтяване на кожата и склерите, подуване на корема, потъмняване на урината и изсветляване на екскрментите, треска, умора.

Още често проявявани симптоми: гадене и повръщане, отоци на крайниците, болки в ставите и мускулите, висока кръвна захар, възпаление на дихателните пътища.

Коментират се и смущения като влошено качество на съня, припадъци, депресивни състояния, тревожност и кошмари; изтръпване на пръстите, сърцебиене, зрителни и слухови смущения, отслабване на паметта, недостиг на въздух; болки във врата, в гърдите; еректилна дисфункция.

Към редките симптоми се отнасят стенокардия, запушване на жлъчните пътища и жлъчни кризи, възпаление и подуване на скелетните мускули, периферна невропатия.

Други смущения с неизвестна честота са скованост на ставите, увреждания на сухожилията, гастрит, кашлица, белодробно възпаление, неволеви движения, диабет.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЛУКСТАНОР не се назначава при алергия към една или повече съставки на медикамента, както и към други блокери на калциевите канали.

Избягва се при чернодробни заболявания, кардиогенен шок, хипотония, при аортна стеноза, сърдечна недостатъчност след сърдечен пристъп.

Противопоказан при бременност и кърмене.

При рискови пациенти се преценява дали терапията с този медикамент би навредила, вместо да помогне. Отнася се за хора с алкохолна зависимост, заболяване на бъбреците или щитовидната жлеза, заболявания на мускулната тъкан и др. При решение за прилагане на ЛУКСТАНОР е необходимо лекарско наблюдение и периодични кръвни изследвания.

Медикаментът не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Този медикамент не трябва да се приема едновременно с фузидова киселина, прилагана срещу бактериални инфекции.

С повишено внимание се съвместяват някои медикаменти, при което е възможно отслабване или усилване на лекарствените въздействия, интензивна проява на странични ефекти и пр.

Предупреждението е в сила за продукти като макролидни антибиотици, противогъбични медикаменти, лекарства за регулиране на липидите в кръвта, за регулиране на сърдечния ритъм и честота, за предотвратяване на гърчове, циклоспорин, лекарства за ХИВ-позитивни, антиациди, варфарин, антидепресанти, антипсихотици, бета-блокери, продукти за контрол на повишеното кръвно налягане, алфа-1 блокери, противоракови, кортикостероиди, продукти с жълт кантарион, такролимус при хора с трансплантирани органи и др.

При лечение с този медикамент се избягват грейпфрут и сок от плода.

Усреднена цена в аптеките – 8 лв за 30 таблетки от 5/10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *