8 ПОРЦИИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ДЕН ПАЗЯТ СЪРЦЕТО

По-рано се смяташе, че за успешната профи­лактика на сърдечносъдовите заболявания е дос­татъчно да изяждаме 5 порции различни плодове и зеленчуци на ден. Обаче става ясно, че формулата „5 на ден“ се оказва недостатъчно ефективна.

Изследване на диетичните предпочитания на по­вече от 300 хиляди жители от различни европейски страни помогнало да се установи новата формула за здраво сърце. С една дума, хората, които изяждат през деня 8 и повече порции плодове и зеленчуци, съкращават риска от сърдечни болести и заболява­ния на кръвоносните съдове с цели 22% в сравнение с тези, които хапват само по три порции плодове или зеленчуци.

Нека поясним: една порция представлява 80 г растителна храна – например по-малък банан, една средна ябълка или малък морков. Всяка порция здра­вословна храна, която сме свикнали да приемаме ежедневно, понижава средно с 4% риска от сърдечни и съдови заболявания.

Те са на първо място като причина за смърт сред възрастните хора в цял свят. Затова е толкова важна борбата с тях и съответно – профилакти­ката.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *