ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АЛКОХОЛЪТ Е ПО-ВРЕДЕН ЗА ЖЕНИТЕ, ОТКОЛКОТО ЗА МЪЖЕТЕ

Има жени, които пият наравно с мъжете, обаче не могат да се сравняват с тях заради физиологичните разли­чия между половете.

Черният дроб, мозъ­кът, сърцето – всички тези органи страдат много по-сериозно при жените, употребяващи алкохол, отколкото при мъжете. Това е така, защото женският организъм преработва алкохола по различен начин. Жените имат повече мазнина и по- малко течности, а също и по-ниско ниво на фер­мента, необходим за ме­таболизма на алкохола. Това означава, че пред­ставителките на сла­бия пол по-бързо усещат върху себе си ефекта от алкохола и съответно страдат повече от мъ­жете. Освен това жени­те са по-ниски на ръст и затова еднаквото коли­чество спиртни напитки е по-концентрирано в женския организъм, отколкото в мъжкия. Съответно женските органи ще пострадат повече от тази по-висо­ка концентрация.

Жените по-бързо развиват чернодробни заболявания, свързани с алкохола – като хепатит и цироза. Възможно е женският хормон естроген да е виновен за това, защото той увеличава риска от развитие на тези болести.

Алкохолът оказва по-силно влияние и вър­ху мозъка на жените: сканиране показало, че при алкохоличките относителните размери на някои мозъчни дялове са по-малки от тези на мъжете алкохолици. Независимо че жените алкохолички пият с 60% по-малко от мъжете алкохолици, пиянството е еднакво разрушително за сърцето и при двата пола.

И не на последно мяс­то, в пияно състояние жената често става жертва на физическо и сексуално насилие.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *