Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Анемия: 7 рецепти с куркума на лечителя Григорий Михайлов

Анемия е състояние, при което се наблюдава значително намаляване на концентрацията на хемоглобин в кръвта

анемия
Куркумата помага при анемия

Заболяването анемия обикновено е придружено от намаляване и на броя на червените кръвни клетки.

Анемията не е независимо заболяване, а един от симптомите на редица болести. Най-често, когато се говори за това състояние, се има предвид анемия с дефицит на желязо – нарушение на производството на хемоглобин в организма, свързано с недостиг на желязо. Обикновено причините за това са силна (или малка, но постоянна) загуба на кръв, липса на храна, която е източникът на това вещество (животински протеини) или нарушена абсорбция на желязо от храната.

Анемия и куркума

При анемия от всякакъв вид се развива намаляване на оксидирането на кръвта, и в резултат на това настъпва кислородно гладуване на тъканите.

Желязото е елемент, който играе огромна роля в процесите на тъканното дишане. Това вещество е част от съединението, свързващо кислорода с молекулите на хемоглобина – процес, който осигурява пренос на кислород към тъканта. Хемоглобинът е част от червените кръвни клетки, които доставят кислород до всички тъкани и органи.

Обичайните симптоми, които дават основание да се подозира, че може да има анемия, са повишена умора и слабост, сънливост, подчертано понижение на ентусиазма в работата, безпричинна раздразнителност. Пациентите се оплакват и от виене на свят, шум в ушите и главоболие, поява на „мухи“ пред очите, повишена сърдечна честота и поява на задух, дори и при леко физическо натоварване. Често с анемия се развива характерна бледност на кожата.

В повечето случаи, неусложнената анемия е доста лесна за лечение. Подобно лечение включва преглед и промяна на диетата и включване в менюто на храни, богати на желязо (както и лекарства, съдържащи този елемент) и вещества, които подобряват усвояването му.

Съдържанието на желязо в куркумата на прах е много високо и се усвоява добре от организма. Затова тази подправка е изключително полезна при анемия с дефицит на желязо.

Рецепта 1

  • ¼-½ ч.л. куркума.
    ½-1 ч.л. мед.

Смесете меда с куркумата и приемайте 2-3 пъти на ден преди хранене.

Рецепта 2

  • 2 ч.л. куркума.
    1 ч.л. семе от копър.
    3 ч.л. листа от боровинки.
    3 ч.л. листа от живовляк.
    3 ч.л. цвят червена детелина.
    2 ч.л. листа от коприва.

Смесете и накълцайте билките, добавете куркума на прах. Вземете 1 ч.л. от така получената билкова смес. Залейте с 1 чаша вряла вода. Оставете да стои под капак за 20 минути. Прецедете. Приемайте така получения чай по половин чаена чаша четири пъти на ден.

Рецепта 3

  • ⅕ ч.л. куркума.
    ½ чаша сок от моркови.
    ½ чаша сок от цвекло.
    ½ чаша сок от репички.

Смесете соковете и изсипете в съд от тъмно стъкло. Преди всяко хранене приемайте по 1 с.л. смес от соковете, като добавите към нея куркума на прах.

Рецепта 4

  • ⅕ ч.л. куркума.
    200 мл ябълков сок.
    50 мл сок от цвекло.

Смесете соковете, добавете куркума на прах, разбъркайте всичко старателно. Приемайте по 1 чаша два пъти на ден.

Рецепта 5

  • ½ ч.л. куркума.
    ½ ч.л. семе от сминдух.
    1 ч.л. мед.
    1 чаша мляко.

Комбинирайте семената на сминдуха и куркумата, изсипете горещото мляко и го сложете на котлона. Довежда се до кипене и се оставя на ври леко 10 минути. нека да остане под капак за 20 минути. Добавете мед. Смесете всичко старателно. Прецедете и приемайте по 1 чаша два пъти дневно сутрин и вечер преди хранене.

Рецепта 6

  • 1 ч.л. куркума.
    4 супени лъжици сухи и стрити плодове от шипка.

Шипката се залива с 1 литър вода и се поставят на водна баня. Довежда се до кипене и се оставя да ври 10 минути. Изсипете бульона в термос, добавете куркума и поставете на стайна температура в продължение на 10 часа. Приемайте по 1 чаша четири пъти на ден.

Рецепта 7

  • 4 капки етерично масло от куркума.
    3 капки етерично масло от лимон.

Напълнете аромо-лампа с вода и запалете свещ под нея. Сложете етеричните масла във водата. Вдишвайте аромата за 20-30 минути веднъж или два пъти на ден.

Това средство помага много при умората, която съпровожда анемията.

Автор: Григорий Михайлов „Лечение с куркума. Голяма книга с най-добрите рецепти“.

Източник: lifehacker.ru

куркума капсули
Куркума – „златната богиня“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *