Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува хронична сърдечна недостатъчност?

Броят на инфарктите и инсултите се увеличава непрекъснато. Паралелно с това, случаите на сърдечна недостатъчност от година на година стават все повече

сърдечна недостатъчност
Как се лекува хронична сърдечна недостатъчност?

В следващите 10-15 години именно сърдечната недостатъчност ще се превърне в основния проблем на кардиологията.

Как да защитим сърцето си?

Един от четирима пациенти със сърдечна недостатъчност у нас умира от това заболяване, при което сърцето, като кръвна помпа, спира да работи с пълна сила. С течение на времето сърдечната недостатъчност води до кислороден глад, което не само влошава качеството на живот, но и износва цялото тяло и увеличава риска от внезапна сърдечна смърт. От тази диагноза хората умират около 10 пъти по-често, отколкото от инфаркт на миокарда. Ежегодно болестта отнема около 20 хиляди живота в България.

Когато „помпата“ не дърпа

Хроничната сърдечна недостатъчност може да започне внезапно – след прекаран миокарден инфаркт и аритмия. Но може да се развие и постепенно – поради най-различни причини. Заболяването най-често се причинява от:

1. Различни заболявания (проблем със сърдечните клапи, анемия с недостиг на желязо, захарен диабет, интоксикация и тежки инфекции), които могат да причинят продължително претоварване на сърдечния мускул.

2. Агресивно лечение. Например химиотерапията и лъчевата терапия, използвани за борба с рака, имат кардиотоксичност.

3. Безконтролно лечение. Особено вредно е едновременната употреба на няколко лекарства наведнъж, тъй като с тази комбинация техните странични ефекти (включително върху сърцето) могат да се увеличат. Ето защо е важно да се консултирате с лекар относно съвместимостта на лекарствата. И, разбира се, в никакъв случай не трябва произволно да приемате лекарства и да променяте дозировките им.

4. Неконтролирана хипертония. Според единодушното мнение на кардиолозите, тя е основната причина за сърдечна недостатъчност. Много българи имат артериална хипертония, но само 50–55% от тях се лекуват, и не повече от 7–8% успяват да постигнат и поддържат целевите стойности на кръвното налягане.

И всичко това, защото пациентите не искат да се примирят с факта, че лекарствата за контрол на кръвното налягане трябва да се приемат редовно и за цял живот, а не спорадично, само ако се чувствате неразположени. Освен това, терапията трябва да се подбира индивидуално и периодично да се променя, естествено, под лекарско наблюдение. За някои пациенти това изглежда сложно и обезпокоително. Други просто не са съгласни с компетентните лекари. Има и такива, които живеят под модерното мото „болен за кратко“ и не обръщат внимание на здравето си, докато не стане късно.

Заспивате и не се събуждате

Задух, силен и неправилен сърдечен пулс, задушаване, подуване, хрипове в белите дробове, дискомфорт при лежане от лявата страна – всички тези симптоми се появяват само в късните етапи на сърдечна недостатъчност (която има общо 4 етапа на развитие). В началото всичко е почти безсимптомно или на фона на лека мускулна слабост, повишена умора и усещане за хлад. Но кой обръща внимание на такива дреболии? Независимо от това, болестта е коварна и често се случва човек само веднъж да заспи и да не се събуди, поради спиране на сърцето.

Да се ​​помогне на пациента с тежък остър пристъп на сърдечна недостатъчност може само в спешната реанимация

И лекарите разполагат с около 10 минути за това. Ако нещастието се случи в болница, сърцето често успява да се рестартира. Но ако се случи на улицата, тогава шансовете са малки. По-добре е, разбира се, да не се изкушава съдбата, а да се изследва и лекува сърдечната недостатъчност навреме.

ПРИЗНАЦИ НА ОСТЪР ПРИСТЪП НА СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

– бледо лице със син назолабиален триъгълник;
– студени крайници;
– задух, затруднено дишане;
– обилна студена пот по лицето;
– кашлица, пенести храчки.

Време е за кардиолог

Мъжете трябва да посетят кардиолог, когато са на 35 години, а жените – за първи път преди да забременеят, а след това на около 45–47 години, в навечерието на менопаузата.

За да сте сигурни, че „помпата“ в гърдите изпомпва кръвта правилно, достатъчно е да се следи налягането ежедневно (ако има проблеми, да се започне лечение) и да се подлагате на медицински преглед веднъж годишно: ще направите общ кръвен тест и „биохимия“, ЕКГ и ултразвук на сърцето. Последното изследване, ако всичко е нормално, може да се повтори на всеки 3 години. Ако има проблеми, ще е необходимо по-подробно изследване. По-специално мониторинг на кръвното налягане. Между другото, след 48-часовото наблюдение на налягането и ЕКГ според Холтер, което беше въведено в диагностичния стандарт в Европа, честотата на откриване на сериозни сърдечни заболявания при хора над 75 години се увеличава със 7 пъти!

Ако се подозира коронарна болест на сърцето при пациент със сърдечна недостатъчност, лекарят ще го изпрати за коронарна ангиография. Това инвазивно проучване е златният стандарт за диагностициране на сърдечно-съдови заболявания. Днес коронарографията отнема само 10-15 минути, но дава пълна информация за работата на всички сърдечни структури. Въз основа на резултатите кардиологът решава кой метод на лечение да избере.

Малко кръв

Трансплантацията на сърце е най-екстремният инструмент, който се използва само в последния етап на хронична сърдечна недостатъчност. В началните етапи лечението започва с назначаването на специални лекарства – АСЕ инхибитори, бета-блокери, диуретици. При 80–90% от пациентите те са ефективни, разбира се, ако ги приемат редовно. Основното е да се предотврати декомпенсация на заболяването, когато пациентът престане да го контролира. Това води до още по-голямо увреждане на сърдечния мускул, както и на целевите органи, включително черния дроб и бъбреците. Следователно, според статистиката, до 30% от пациентите с декомпенсирана сърдечна недостатъчност след изписване от болницата умират в рамките на една година.

Но дори и при дисциплинираните лекарство не винаги помага. В крайна сметка, всеки десети пациент със сърдечна недостатъчност е „имунизиран“ срещу лекарствена терапия. В този случай е необходимо хирургично лечение. По-рано сърдечната хирургия беше изключително трудна и опасна афера, изискваше дълго възстановяване и рехабилитация, но сега повечето от операциите при сърдечна недостатъчност се извършват по минимално инвазивни начини – ендоваскуларни. Например, операции върху сърдечни клапи, имплантиране на стентове и кардиовертерни дефибрилатори, които ще контролират и нормализират сърдечния ритъм, се извършват днес без отваряне на гръдния кош и чрез катетър, вкаран в бедрената артерия. След операцията пациентът отива на работа след седмица. Възможно е дори да коригирате нарушения сърдечен ритъм и да унищожите частите на мускула, които предават неправилни импулси, използвайки радиочестотна аблация.

Превенцията е по-изгодна

Учените са изчислили ефективността на различни мерки, използвани при лечението на сърдечна недостатъчност. И се оказа, че ако приемът на АСЕ-инхибитори дава 20–25% успех, то поддържането на здравословен начин на живот е цели 30%! Следователно, здравословната балансирана диета, отхвърлянето на лошите навици и физическата активност, адекватна на възрастта и здравословното състояние (150 минути спорт на седмица) са дори по-ефективни от лекарствата.

Това, между другото, беше потвърдено от примера на Финландия, където преди половин век имаше най-високата сърдечно-съдова смъртност в света. Но след като държавата прие програма за подобряване начина на живот, години по-късно Финландия успя да постигне най-ниската смъртност поради сърдечни причини в Европа.

Как се лекува хронична сърдечна недостатъчност?

Начин на живот

– Отказ от лоши навици (тютюнопушене, пиене на алкохол).
– Ограничаване на тежките физически натоварвания.
– Избягване на стреса.
– Спазване на режим на работа и почивка.
– Адекватен сън (поне 8 часа).
– Редовен прием на лекарства и посещения при лекаря по график.
– Редовна физическа активност

Препоръчва се

Физическа активност със средна интензивност без продължителен стрес. Продължителността на натоварването е 150 минути седмично и е по-добре равномерно да се разпредели това време по дни.

Важно!

Изберете тип дейност за ваше удоволствие, а не като натоварване. Самолечението е забранено. Но все пак е важно да претеглите възможностите си и да се консултирате с лекар. И да, ходенето е по-добро от бягането.

Избягвайте елемента на конкуренцията. Отборните игри не са най-добрият избор. Но ако не можете да живеете без състезания, трябва да сте сигурни, че съперниците ви са на същото ниво като възраст и възможности.

Спазвайте препоръчаното ниво на натоварване от Вашия лекар. Превишаването му е много опасно. Не разчитайте на доброто състояние, както и на измерването на сърдечната честота преди и след тренировка, особено ако приемате лекарства. Например, бета-блокерите намаляват пулса, така че човек може дори да не знае, че натоварването е било прекомерно за сърцето.

Храната трябва да бъде лесно смилаема с нормално съдържание на витамини и минерали.

Яжте по-добре частично, вечеря – не по-късно от 19.00.

Режимът на пиене на течности е много важен: на всеки етап от сърдечна недостатъчност е необходимо да се консумира поне 1 литър чиста вода на ден.

Изключете

– Алкохол, силен чай и кафе .
– Сол (не повече от 3 грама на ден, с 4-ти стадий на сърдечна недостатъчност – по-малко от 1 грам на ден).
– Мазни и сладки храни.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *