Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стоенето в студени помещения може да доведе до хипотермия

Моля ви да публикувате повече информация за измръзването и каква трябва да бъде първата помощ за човек, в такова състояние?

Емил Русев – Враца

За хипотермия говорим, когато телесната темпера­тура падне под 35 градуса, а за измръзване – когато големият студ затруднява оросяването на носа, ушите, пръстите на краката и ръцете. Общо ох­лаждане се получава, когато човек дълго време е стоял в студена среда. Например про­дължителен престой в сту­дена вода, неподходящо и не добре изолиращо облекло и др. Увреждането е по-голямо, ако дрехите се намокрят или духа студен вятър. Хипотермия се получава и при дълъг престой в незатоплени помещения – за съжаление това често се случ­ва с възрастни хора. Трябва да се знае, че хипотермията може да има фатален изход, т.нар. бяла смърт.

Симптомите се появяват един след друг в следния хро­нологичен ред:

  • Пострадалият се оплаква от студ и умора.
  • Кожата побелява и става сту­дена.
  • Човекът започва да трепери, треморът спира, заместен от лип­са на координация на движението, провлечен говор, замъглено зрение и неадекватно поведение.
  • Пулсът и дишането се забавят.
  • Потърпевшият изпада в безсъз­нание с едва доловима сърдечна дейност и дишане.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ?

Увийте пострадалия изця­ло, но с изключение на лицето в още дрехи, одеяла, дори във вестници, и го отведете на топло. Не го затопляйте с електрически одеяла или с бутилки с гореща вода. Запом­нете: не бива да го затопляте бързо! Свалете мокрите му дрехи и му облечете (ако е възможно) сухи. Дайте му да пие подсладени напитки и високоенергийна храна като шоколад, бонбони, ядки. Прове­рете дишането и сърдечната дейност и повикайте лекар.

Измръзване има тогава, когато части на тялото са били дълго време изложени на силен студ.

Повърхностното измръзва­не уврежда само кожата, а дъл­бокото измръзване засяга и тъканта под нея. Симптомите при измръзването са: боцкане, последвано от изтръпване на засегнатите части. Има трудности при движение на засегнатата част. Кожата е твърда и прилича на восък или е посиняла.

КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ?

Най-напред подслонете пострадалия и го стоплете.

Свалете от засегнати­те части ръкавиците, часов­ника, пръстените, обувките и чорапите.

Затоплете с вашата то­плина – с ръце покрийте носа, ушите или лицето, мушнете ръцете му под мишниците му, а стъпалата му – под вашите мишници.

В никакъв случай не тър­кайте и не масажирайте засег­натите части. Не загрявайте пострадалия със силен сешоар и не го слагайте до бумтяща печка.

Освен това не му позво­лявайте да стъпва на засегна­тите си стъпала. Ако имате възможност, поставете край­ниците му в топла вода, но едва след като сте я пробвали с лакът, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *