Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо възниква хиперкалиемията?

Моля да ми отговорите на следния въпрос: какво се прави и трябва ли въобще нещо да се предприема при повишено ниво на калия в кръвта?

Силвия Петрова, Бургас

Както излишъкът, така и недос­тигът на калий са еднакво Вредни за организма на човека. Ако този важен елемент се натрупва повече от необ­ходимото в кръвта (концентрацията на извънклетъчния калий превишава 5-6 ммол/л), възниква заболяване, наречено хиперкалиемия. При това състояние страдат нервите и мускулите. Вло­шава се двигателната активност на червата, както и сърдечната дейност. За да се ликвидира това нарушение, е нужно да се открие причината за него. Едва ли то може да се провокира от прекалената употреба на калий с хра­ната. Причините са други и най-често това е проблем с бъбреците, прием на диуретици, травми, изгаряния, диа­бетна ацидоза и т.н.

При концентрация на калия над 6 ммол/л или при сърдечни нарушения е необходима неотложна терапия. При остра или хронична бъбречна не­достатъчност лечението следва да започне, когато концентрацията на капия надвиши 5 ммол/л.

При излишък от калий отначало се назначава вътревенозно 10-процентен разтвор на калциев глюконат за защи­та на сърцето, а след това се отстра­нява излишният калий в кръвта.

При тежки неотложни случаи може да се използва и натриев бикарбонат – вътревенозно или смес от инсулин и глюкоза.

За да се отстрани излишният калий, понякога се прилага и хемодиализа, както и т.нар. перитонеална диапиза, споделят специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *