ЛИПЕРТАНС / LIPERTANCE

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Съдържа три основни компонента: аторвастатин, периндоприл аргинин и амлодипин, както и помощните съставки лактоза монохидрат, калциев карбонат, хидроксипропилцелулоз, натриев гликолат от царевично нишесте, целулоза, микрокристална целулоза, малтодекстрин, магнезиев стеарат, глицерол, хипромелоза , макрогол 6000, магнезиев стеарат, червен железен диоксид

Предназначение

ЛИПЕРТАНС е комбинация от три лекарствени компонента: аторвастатин, периндоприл аргинин и амлодипин. Медикаментът се прилага при хипертония и стабилна коронарна болест на сърцето; препоръчва се при наднормени стойности на холестерола и триглицеридите в кръвта и повишен риск от инциденти като инфаркт и инсулт. Обикновено комбинацията се предлага на пациенти, които вече приемат трите съставки като самостоятелни продукти – перорални таблетки.

Аторвастатинът играе роля върху контрола на липидната обмяна – това е статин. Периндоприл аргининът разширява кръвоносните съдове и подобрява условията за нормално кръвообращение и понижаване на кръвното. Амлодипинът е калциев антагонист; при хипертоници въздейства върху кръвоносните съдове – предизвиква отпускането им и така повишеното артериално налягане се нормализира.

Как се приема

ЛИПЕРТАНС е перорален продукт – таблетки в няколко грамажа, като всеки пациент получава назначение за индивидуална доза в зависимост от здравословното си състояние. Таблетките се вземат веднъж дневно – сутрин, преди хранене. Поглъщат се цели, с чаша вода.

При пропуснат прием следващата таблетка се взема в обичайното време; не бива да се удвоява количеството с цел компенсиране на пропуснатото. Ако по някаква причина приемът е предозиран, може да се получи срив на кръвното налягане и симптоми като сънливост, замайване, слабост, припадъци. Необходима е медицинска намеса.

ЛИПЕРТАНС е медикамент за дълготрайна употреба. Самоволното прекратяване на приема може да провокира живото застрашаващи състояния.

Възможни нежелани ефекти

Някои от страничните ефекти при лечение с ЛИПЕРТАНС изискват незабавна медицинска намеса. Тя е необходима в случаите, когато пациентът получи алергичен обрив, подуване на езика и устните, на гърлото; затруднено преглъщане и говор, дихателни смущения. Други тревожни признаци могат да са болка и напрежение в мускулите, висока температура, слабост на крайниците, замайване и прималяване, сърцебиене и учестен пулс, бронхоспазъм, панкреатит – разпознаваем по болки в гърба и корема; чернодробни смущения – хепатит; необясними кръвонасядания, кръвоизливи.

Чести смущения са също болки в гърлото и възпаление на носовата лигавица; висока кръвна захар; главоболие, изтръпване на крайниците, замайване; зрителни и слухови нарушения; кашлица; болки в ставите; мускулни трампи, отоци на крайниците, гадене и повръщане, запек или диария, болки в корема, отклонения в кръвни показатели.

В по-редки случаи се проявяват симптоми на анорексия, влошено качество на съня и депресия, ниско кръвно налягане, ринит, болки в корема, бъбречни смущения, тахикардия, усещане за умора, възпаление на кръвоносни съдове, отклонения в показателите на водно-солевия баланс и др.

Има и данни за много редки странични ефекти като объркване, внезапно скъсване на сухожилия, специфични форми на пневмония, глухота, скованост на крайниците, гастрит, остра бъбречна недостатъчност.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не се назначава при алергия към една или повече съставки.

ЛИПЕРТАНС е противопоказан при чернодробни заболявания, хипотония, кардиогенен шок и кардиомиопатии; преживян инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност; при диабет, лекуван чрез продукти с алискирен.

Не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Взаимодействие с други медикаменти

Пациентът трябва да информира лекуващия за медикаментите, които е приемал наскоро или трябва да продължи приема им, докато се налага да взема и ЛИПЕРТАНС. Това са имуносупресори, антибиотици, имуносупресори, лекарства за подагра, продукти за контрол на липидните нива, калциеви антагонисти, противосъсирващи, лекарства за регулиране на сърдечния ритъм, антиконвулсанти, медикаменти за СПИН, перорални противозачатъчни, антиациди, препарати с жълт кантарион, литий, лекарства за диабет, нестероидни противовъзпалителни, баклофен – в случаите с мускулна скованост; хепарин, антидепресанти, лекарства за подагра, златни соли и др.

Да се избягва съчетаване с грейпфрут или сок от този цитрус; консумацията на алкохол е противопоказана.

_________

Усреднена цена в аптеките – 20 лв за 30 таблетки от варианта 10/ 5/ 5 мг съответно за аторвастатин / периндоприл аргинин / амлодипин

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *