Малко повече за кистите на яйчниците

Кистата на яйчниците е доброкачествено образуване, което е като малка торбичка с тънки стенички и е запълнено с течност. Кистите могат да бъдат единични или множествени.
Понякога при жените се нарушават функцията на яйчниците и менструалният цикъл. Освен това може яйцеклетката да престане да се развива и тогава фоликулите могат да започнат да изработват много женски хормони и да образуват фоликулна киста. Такава киста може да достигне до 6 см в диаметър. Възможен и друг вариант – т. нар. жълто тяло започва бурно да се развива и активно да изработва прогестерон, който се преобразува в лутеинова киста.
Всички тези видове кисти са функционални. Те се образуват в процеса на функциониране на яйчника и не се нуждаят от оперативно лечение. Такива кисти лесно се разнасят, но след това се променя менструалния цикъл. Менструациите стават по обилни от обикновеното, или точно обратното – по-оскъдни, но продължителни.
Срещат се и други видове кисти – мецинозни, ендометриозни, дермоидни. Те могат да бъдат провокирани от съвременния ритъм на живот, от нерационалното хранене, от „нервната” напрегната работа или неблагоприятния  климат в семейството.Под въздействието на такива фактори на „атака” е подложена ендокринната система, а нарушенията в нея се отразяват на крехката репродуктивна система.
Такива кисти могат да се образуват също и заради ранно настъпила менструация, заради нарушена функция на щитовидната жлеза, заради аборти в миналото.
Заболяването може да бъде предизвикано и от хормонални нарушения – рязко увеличаване или понижаване на теглото, дисфункция на яйчниците, поликистоза.
За съжаление, такива кисти могат да бъдат опасни с развитие на усложнения : Увеличават размерите си, прегъват се и се спукват. Ако не се вземат мерки, може да се стигне до безплодие, а в особено тежки случаи – и до рак на яйчниците.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *