ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Езикът е моят лекар: Какви заболявания разкрива органът на вкуса

Както учените отбелязват, още от древни времена, човешкият език има връзка с различни органи на тялото

езикът
Езикът може да бъде карта на различни заболявания в човешкото тяло

Когато поставяли диагноза, те разделяли езика на три условни части: корен, тяло и връх. И се е смятало, че патологията на определен орган ще бъде отбелязана строго в една от тези области.

Какви заболявания оставят своя отпечатък върху езика, нека разберем заедно с Мехман Мамедов – професор, доктор по медицина, ръководител на лабораторията за разработване на интердисциплинарен подход за превенция на хронични неинфекциозни заболявания на Държавния изследователски център по превантивна медицина на Министерството на здравеопазването на Русия.

Мехман Мамедов – професор, доктор по медицина

Цветова гама

При преглед, лекарят често моли да покажете езика. И той прави това не от празно любопитство. В крайна сметка, дори и по цвета на езика е напълно възможно да се определи дали има едно или друго заболяване.

Така, например, езикът на здравия човек трябва да е бледо розов: това е, което се приема като норма. Ако езикът има бяло покритие, можем да говорим за гъбични инфекции на тялото или нарушаване на храносмилателния тракт.

Сивият език обикновено е резултат от хронични патологии. Ярко червеният показва инфекциозни и възпалителни процеси в човешкото тяло. Ако червеният цвят има нюанс на алено, лекарите ще подозират проблеми с кръвоносната система.

Оцветяването в бургунди е ясен признак на остър инфекциозен процес

Езикът е част от храносмилателния тракт, а също така е свързан с дихателната система, тъй като е разположен в устната кухина. Ако имате язва на стомаха и на дванадесетопръстника, ако са налични проблеми с жлъчния мехур, черния дроб и червата това може да промени цвета на езика. Всяка болест има свои собствени прояви – някъде може да бъде по-контрастна, някъде по-лека.

Също така се случва цветът на езика да се промени до син и виолетов. В този случай говорим за проблеми с леки или тежки бъбречни заболявания.

Пожълтяването на езика е не само характерна черта на тежкия пушач, но и сигнал за проблеми със стомашно-чревния тракт. При липса на витамини в човешкото тяло езикът може напълно да загуби цвета си.

Струва си да се има предвид, че твърде тъмният и наситен нюанс е знак за проблеми, които изискват незабавна медицинска намеса или дори хоспитализация.

Допълнителни фактори

Не само цветът има значение. Ако езикът е твърде сух, могат да се поставят следните диагнози: дехидратация, запушване на червата, перитонит. Сухият език често се наблюдава при повишаване на телесната температура. Ако ситуацията се окаже критична, органът на вкуса може дори да се напука поради пресушаване. В този случай се създава допълнителна заплаха: лесно се заразява от бактерии, в резултат на което започва гноене и силно възпаление.

От особено значение е видът на плаката на езика

Ако е тънка, тогава болестта е в началната си фаза, а ако е откровено дебела, тогава проблемът най-вероятно се крие в патологиите на стомашно-чревната система: това обикновено се случва, ако там се е натрупала слуз и храната се застоява.

Петна и лилава плака показват развитието на застой в кръвта. Неизправността на храносмилателната система ще доведе до факта, че езикът става леко подут, влажен. В този случай се препоръчва да се провери за гастрит, холецистит, язви и дори апендицит.

Лекарите също обръщат специално внимание на мястото на натрупване на плака. Така че, ако тя е по-близо до корена на езика, тогава се забелязват проблеми в дебелото черво: най-вероятно има много продукти от човешка жизнена дейност, които не могат да намерят изход.

Плака в средата показва проблеми с дванадесетопръстника и стомаха.

В случай, че плаката е с такава дебелина и езикът е толкова подут, че е възможно да се забележат отпечатъците на зъбите, трябва да преразгледате диетата си: с голяма степен на вероятност може да се твърди, че червата не могат да се справят с храната, която човек яде.

Наличието на дълбоки пукнатини, разположени навсякъде, трябва да ви предупреди и да ви изпрати на невролог

Като правило този проблем се проявява с предразположение към съдови нарушения на мозъка.

Езикът дори може да показва сериозни сърдечни и съдови проблеми, които от известно време могат да се появят без никакви симптоми. Така, например, леко изместен или леко усукан език ще показва хеморагичен инсулт, мозъчно-съдов инцидент, проблеми с функционирането на мозъка.

Увеличаването обема на органа на вкуса може да бъде следствие от проблеми с щитовидната жлеза, неправилно функциониране на хипофизата или психични разстройства.

Треперене и песъчинки

Понякога човек може да забележи, че езикът му … трепери. Това състояние показва нервност и проблеми с централната нервна система. Лекарите препоръчват промяна на психологическата ситуация, както и работа върху начина на живот. Също така си струва да се консултирате с лекар дали е започнало намаляване на вкусовите усещания.

Трябва да има причина човек да не чувства повече вкусовете, с които е свикнал. Освен това е важно да се разбере, че езикът има определени зони и области, които са отговорни за реакцията на различни вкусове: пикантни, солени, сладки и др. Ако се забележи неизправност във всяка част, това може да показва, че нервната или ендокринна система имат нужда от внимание. Загубата на вкус на вкусовите рецептори на езика се проявява в резултат на метаболитни нарушения в човешкото тяло.

Също така, често хората започват да отбелязват, че езикът им е станал по-груб: това се дължи на увеличаване на размера на папилите на повърхността на органа.

Когато подутите папили са локализирани на върха, струва си да се подложите на преглед от кардиолог.

Ако езикът стане „бодлив“ около краищата, трябва да проверите черния дроб.

Засегнатата средна част на езика показва проблеми в стомаха и червата.

В същото време не си струва да се радвате, когато езикът стане гладък и блестящ като огледало. В крайна сметка това също е патология. Случва се при анемия, изтощение или тежки стомашни патологии.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *