БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Истината: какви заболявания разкриват очите?

Прегледът при офталмолога може да разкрие не само заболявания на очите. Офталмолозите „виждат“ някои болести на тялото много преди те да имат външни прояви

очите
В очите, както в медицинското досие, всички диагнози са фиксирани.

При изследване на зрението можете да откриете признаци на рак, сърдечни заболявания, болести на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците.

Очите са не само огледало на душата, но и най-прецизният барометър, който долавя всички проблеми в тялото. Затова офталмолозите могат точно, дори на много ранен етап, да диагностицират заболявания, които все още не са се проявили.

Валида Залиева, офталмолог

„Съветът да се преглеждате от офталмолог всяка година (дори и да не се оплаквате от проблеми със зрението) не е случаен“, казва Валида Залиева, офталмолог, лазерен хирург, която работи в клиника „Атлас“ . – Очни заболявания като катаракта, глаукома, късогледство, далекогледство не могат да бъдат лекувани изолирано. Обратното също е вярно – много заболявания (диабет, автоимунни заболявания, заболявания на сърдечно-съдовата, нервната система и др.) имат очни прояви. Ето защо основата за посещението при офталмолог трябва да бъде не само намаляване или някакъв друг проблем със зрението.“

1. Диабет

Едно от основните заболявания, водещи до загуба на зрението. То се открива при изследване на очното дъно с помощта на специално оборудване. Водещият симптом е разширяването на малки съдове (микроаневризми), кръвоизливи и други промени, които напредват във времето и могат да доведат до загуба на зрението.

2. Артериална хипертония

Това опасно заболяване често не се проявява по никакъв начин. Но дори и при леко периодично повишаване на кръвното налягане, върху ретината на окото остава „следа“. При изследване на фундуса (очното дъно) офталмологът вижда стесняване на артериите и разширяване на вените на ретината. При пациенти с персистираща хипертония с течение на времето може да се появи симптом на Салус (артериовенозен кръст) – артерията се компресира и притиска вена, което причинява кръвоизлив на ретината.

Между другото, според състоянието на очните съдове, лекарят може да прецени състоянието на съдовете на целия организъм, включително и на мозъка.

3. Мозъчен тумор

Това коварно заболяване може да прогресира безсимптомно до термален стадий, но при преглед от офталмолог е възможно да бъде открито много по-рано при изследване на главния диск на зрителния нерв (мястото на прикрепване на зрителния нерв към очната ябълка). Отокът на диска на зрителния нерв е симптом за мозъчен тумор номер 1.

4. Атеросклероза

Най-яркото и очевидно проявление на това заболяване е ксантелазма (жълтеникавите плоски плаки по горния и долния клепач, които не са нищо повече от мастни натрупвания). Този козметичен проблем говори за сериозни нарушения на метаболизма на холестерола в кръвта. Появата на ксантелазма показва риск от съдови заболявания, дължащи се на повишаване на нивото на „лошия“ холестерол. Пациентите с ксантелазма веднага се насочват към кардиолог.

5. Алергия

Синдромът на сухото око (сух кератоконюнктивит) не винаги е резултат от дългата работа пред компютъра. Понякога това може да бъде първият признак на алергична реакция, особено в случаите, когато е придружено от зачервяване и подуване.

6. Бъбречни заболявания

Отокът и торбичките под очите, особено сутрин, са основният видим симптом на бъбречно заболяване, при което протеинът се отделя от тялото заедно с урината. С намаляване на нивата на протеините се появява периферен оток (предимно под очите).

7. Хепатит А (жълтеница) и чернодробни заболявания

Пожълтяването на склерата е един от основните симптоми на редица чернодробни заболявания – най-често жълтеница (болест на мръсните ръце, хепатит А). Пожълтяването се дължи на високото ниво на билирубин (жълто вещество, което е част от жлъчката) в кръвта.

Ако бялото на очите е жълто постоянно, това показва, че черният дроб работи при повишен стрес. Това може да бъде причинено от хронично възпаление на черния дроб, жлъчния мехур, цироза (хронично чернодробно заболяване, при което чернодробната тъкан се заменя с фиброзна тъкан).

В такива случаи лекарите изпращат за изследвания (общи и биохимични кръвни изследвания, чернодробни тестове, чернодробна еластография).

8. Проблеми с щитовидната жлеза

Изпъкнали очи (двустранни екзофталмози) са типичен признак на проблеми с щитовидната жлеза, включително Базедова болест (опасно автоимунно заболяване). Ексфолиране поради увреждане на центровете на хипоталамуса и повишено производство на хормони от хипофизата. Причината за това обикновено е възпаление на хипоталамуса или заболяване на хормоналната система.

9. Меланом

Очите с различни цветове могат да бъдат вродено състояние (това се случва поради нарушения в пигментацията). Но ако изведнъж очите променят цвета си или върху тях се появят черни точици, струва си да се консултирате с онколог. Това може да показва развитието на меланом – едно от най-опасните и бързо прогресиращи онкологични заболявания.

10. Заболявания на стомашно-чревния тракт

Ако ечемик се появи на окото изведнъж – не се притеснявайте. Но ако „изникват“ един след друг – е необходимо да се подложите на преглед от гастроентеролог. Често това е един от симптомите на патология на стомашно-чревния тракт. Друга причина за „постоянния“ ечемик е намаляване на имунитета.

11. Нарушение на системата за коагулация на кръвта

Оклузия на съдовете на ретината с намаляване на зрението понякога показва този проблем.

Източник: medforum.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *