Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съветите на сърдечния хирург Лео Бокерия удължават живота поне с 15 години

Най-известният руски сърдечен хирург Лео Бокерия дава съвети, които хората да следват, така че сърцата им да останат здрави

Лео Бокерия
Съветите на руския сърдечен хирург Лео Бокерия удължават живота поне с 15 години

Едва ли е възможно да се надцени приноса на сърдечния хирург, академик, изобретател и директор на Националния медицински изследователски център за сърдечно-съдова хирургия „А. Н. Бакулев“ за борбата със сърдечните заболявания. Затова днес д-р Бокерия ще даде на читателите няколко прости съвета, които биха могли да бъдат превенция в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

„Мога да кажа нещо толкова просто като: грижете се за сърцето си и правете това през целия си живот. И за да бъде грижата правилна и навременна трябва да познавате здравословната история и на вашите предшественици, не само на родителите ви. Защото ако родителите са имали здравословни проблеми, те могат да се повтарят при децата и внуците. Затова заболяванията на родствениците трябва да се знаят. Това е първото.

Второ – няма други важни характеристики за здравето на сърцето, освен спазването на нормален режим

Под нормален режим трябва да се разбира не само задължителния 7-8-часов сън, не само навременното лягане вечер, въпреки че това е един от основните елементи за постигането на здраво сърце и дълъг живот. Трябва да има и достатъчно ограничение в храната. Трябва да си представите, че живеете по времето на вашите пра-пра баби. И да забравите за съществуването на всички онези сладки десерти, които са в магазините. Трябва да се храните аскетично. Не е нормално храната да се превръща в нещо радостно, в някаква цел, в събитие. Колкото по-просто е едно ястие, толкова е по-полезно. И трето, трябва да се движите повече.

Необходимо е да се помни фразата „Движението е живот!“

Това е една много голяма истина. При всякакви условия човек може да направи поне 10-минутна загрявка – клякания, наклони или просто да извърви в бърз ход 2-3 километра пеша.

Оказа се, че човек, който ходи поне един час седмично, живее с няколко години по-дълго от онзи, който не ходи пеша. Тези данни не са някаква измислица, а заключения от множество дългогодишни изследвания на кардиолозите от Клиника Майо, една от най-известните клиники в света. Ето защо, ако няма начин да ходите на фитнес или по друг начин да спортувате, имате нужда поне от разходка.“

Ето кое е вредно за сърцето, според академик Лео Бокерия

– високо кръвно налягане;

– висок холестерол;

– затлъстяване;

– ниска физическа активност;

– преяждане, недохранване;

– тютюнопушене, алкохол.

Днес сърдечните и съдовите заболявания представляват повече от половината от всички смъртни случаи в света. И ако не можем да направим нищо с такива рискови фактори като наследственост и възраст, тогава трябва да се променят други, също толкова важни – правилното хранене, повече движение, управление на стреса и отхвърляне на лошите навици. Но … Движим се малко и не обръщаме внимание на онова, което стреса ни причинява, релаксираме с цигара и чаша алкохол. Въпреки че е доказано: ако напълно или поне частично промените такъв модел на поведение, е възможно да удължите живота си средно с 15 години.

Защо трябва да се храните правилно?

Въпросът е не само в това, че излишъкът от „бързи“ въглехидрати носи максимални калории с минимум хранителни вещества, а ние бързо натрупваме мазнини. Съставът на храната влияе пряко върху тонуса на съдовете и способността им да останат еластични, независимо от възрастта.

Важно е да ограничите приема на сол. Излишъкът от сол води до повишаване на кръвното налягане. Само благодарение на „недосоляването“ можем да намалим риска от сърдечен удар и други съдови катастрофи с 25 процента, казва Лео Бокерия.

По-добре е не само да премахнете солницата от масата, но и да преодолеете традиционното желание за похапване на туршии и пушени меса. И също така вземете под внимание факта, че много продукти съдържат „скрита“ сол: консерви, пушени меса и дори обикновения хляб, от който традиционно се яде по много.

Но продуктите, в които има много калий и магнезий, са полезни за сърцето: стафиди и сушени кайсии, цвекло, тиквички, тиква, елда.

Поддържайте теглото в граници

Коремното затлъстяване, което се развива с възрастта, е особено опасно за сърцето, когато мазнините се отлагат вътре в коремната кухина, около вътрешните органи. Елементарен контрол на този тип затлъстяване е измерването на обиколката на талията. Нормални показатели за хора в трудоспособна възраст: мъже – 102 см, жени – 88 см. Ако обиколката на талията е по-голяма от тези цифри, рискът за сърцето и кръвоносните съдове се увеличава.

9 продукта за здраво сърце от Лео Бокерия

– Маслини (зехтин);

– Aвокадо;

– Кайсия;

– Царевица;

– домати;

– Чесън;

– Ядки;

– Тъмен шоколад;

Сами разбирате, че съветите и препоръките на руският лекар Лео Бокерия не са трудни за спазване. Затова нищо не пречи да започнете грижата за сърцето не от утре, а от днес

Източник: www.pravmir.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *