Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3+ най-сериозни симптома на сърдечна недостатъчност

Разберете основните симптоми на сърдечна недостатъчност, както и какво може да предотврати развитието на това неприятно и животозастрашаващо състояние

сърдечна недостатъчност
Сърдечна недостатъчност – световна пандемия

Още в началото трябва да е ясно, че сърдечна недостатъчност не е болест, а синдром. Тоест, набор от симптоми, които показват сериозни проблеми със сърцето. В единия случай сърцето може да е слабо и да не може да се справи с изпомпването на кръв, а в другия не може да се отпусне и да се напълни нормално с кръв.

Прогнозирането на сърдечен удар, преди да се случи, може да бъде трудно. Почти две трети от хората, които умират внезапно от коронарна болест на сърцето, или други застрашаващи здравето на сърцето заболявания, нямат предишни симптоми, казва д-р Шарън Хейс, директор на Women’s Heart Clinic в клиниката Майо.

Сърдечната недостатъчност обикновено се случва постепенно. Симптомите се увеличават с времето. Всяка част от нашето тяло се нуждае от кръв, обогатена с кислород, така че сърдечната недостатъчност засяга целия човешки организъм.

Сърдечната недостатъчност е ляво и дяснокамерна.

При лявокамерна недостатъчност оксигенираната кръв от белите дробове тече към сърцето, но сърцето не може да изпрати цялата тази кръв по-нататък през тялото. Следователно, кръвта остава в белите дробове. Там започва застой и дори подуване.

При дяснокамерна недостатъчност венозната кръв се връща към сърцето, но с трудност навлиза в белите дробове. От тази кръв застоя е в краката и в стомаха. И пак се образува подуване.

Д-р Шарън Хейс

Признаци на сърдечна недостатъчност

1. Задух . Кръвта изпълва белите дробове, има учестено дишане и усещане за липса на въздух.

2. Ортопнея. Това е задух, който се появява, когато човек е в легнало положение. За да се облекчи положението, както и за да започне да диша горе-долу нормално, е нужно пациента да се изправи в седнало положение. Освен на лявокамерна сърдечна недостатъчност ортопнеята може да е симптом и на белодробен едем. Кръвта от самите крака лесно тече към сърцето, но слабата лява камера не може да я изпомпва. Белите дробове остават препълнени и се появява задух. Такива пациенти не могат да остават дълго в хоризонтално положение. Те трябва спешно да седнат. Освен това, за тях ще е добре да спят на по-висока възглавница.

3. Бендопнея. Това е сравнително нов и не много точен термин. Името му представлява смес от английски и гръцки.

Бендопнеята е задух, който се появява в рамките на 30 секунди след като човек се е навел напред. Например, когато седите на стол, обувате си чорапите или си връзвате обувките.

Когато гърбът е огънат, допълнителна част от кръвта се изтласква отдолу към сърцето, и слабото сърце не може да се справи с това.

Не е нужно човек да пребивава в болница, за да се наблюдава денонощно има ли задух и какъв точно е той. Но е много лесно да седне на стол, да му се предложи да се наведе и да се наблюдава задуха в продължение на 30 секунди.

Бонус симптоматика

Задържане на течности и оток

Когато кръвта застоява, водата от нея може да премине в тъканите и те набъбват. Обикновено отокът се появява по краката и корема.

Случва се водата да се задържа равномерно по цялото тяло. Тогава е трудно да се забележи веднага. Честото претегляне ще помогне. Ако човек забележи, че за няколко дни е натрупал няколко килограма, тогава това е повече вода, отколкото мазнини.

Симптоми на нарушено кръвоснабдяване на различни органи

Слабост и умора. Кръвта тече зле към мускулите, те не получават кислород и отслабват. Това е особено забележимо по време на физическа работа.

Когато на тялото му липсва кислород, то първо отделя кръв към жизненоважните органи. Но по-малко кръв постъпва в ръцете, краката и кожата. Тези части на тялото ще станат бледи и студени, на места може да се появи цианоза.

Когато сърдечната недостатъчност се увеличава, се появяват замаяност, загуба на памет, сънливост и странни усещания, свързани с липса на кръвоснабдяване на мозъка .

Превенцията е най-доброто лечение. Трудно се лекува сърдечна недостатъчност. В болнични условия това не е проблем, но у дома става все по-лошо и по-лошо за такъв пациент.

По-добре е да се предотврати развитието на сърдечната недостатъчност. Причини като високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи и диабет могат да бъдат предотвратени. Дръжте тези рискови фактори под контрол и тогава няма да знаете какво е задух, който се появява едва ли не от нищото.

Ключът е да знаете своите рискови фактори. Ако по принцип сте здрави и се събуждате с това, което смятате за грип, вероятно имате грип. Но ако сте затлъстели, ако водите заседнал начин на живот, ако имате високо кръвно налягане и фамилна анамнеза за сърдечни заболявания, трябва да обърнете по-сериозно внимание на симптомите.

Доктор Хейт съветва: „Казвам на пациентите: ако нещо изглежда странно, ако усещате, че нещо не е наред, ако изпитвате някакво чувство на обреченост, ако се чувствате като че ли сте имали лошо храносмилане или дискомфорт в гърдите, проблеми с дишането или виене на свят, и това не е нормално за вас, ако тези симптоми упорито продължават да се случват – задължително идете на лекар.“

Източник: www.today.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *