Народни поверия и лечебни ритуали по случай празника на Света Троица

През 2019-та година празникът на Света Троица се пада на 16-ти юни. Този празник е известен и като „Зелена Коледа“

Света Троица
Света Троица

По случай Света Троица домакинята почиства къщата, приготвя различни ястия и украсява къщата с красиви цветя и билки. Смята се, че на този ден лятото идва, всичко наоколо е зелено и животът се усеща с неговата пълна сила.

Според народната традиция е обичайно в храма да се носят билки и букети от диви цветя, след което да се поставят у дома близо до иконите.

По този начин силата на лечебните растения се увеличава и придобива специални свойства.

Обреди на Света Троица

Кои билки могат и не могат да бъдат събрани и приготвени в букет, по случай празника?

Букетът от лечебни треви, в този случай, е съвсем опростен. Състои се само от билки и цветя, които са доказали своята лечебна сила от хилядолетия.

Мащерка

Това растение дава на хората сила и спокойствие. В старите дни мащерката се изсушава и полага във възглавниците – за добър сън. Жените са правили амулети от сушена мащерка и са ги давали на съпруга си: смята се, че такъв амулет успокоява бурния нрав.

В народната медицина мащерката се използва като отхрачващо, изпотяващо, седативно, дезинфекционно и обезболяващо средство. Отвара от мащерка може да помогне при борба с алкохолизма, да намали болката в стомаха, червата и болките в ставите.

Вратига

Нашите предци са вярвали, че ако носите листа от вратига със себе си, тогава няма да се страхувате от магии и зли очи.

Вратига

В народната медицина вратига се използва при треска, като противоглистно средство, за стомашно-чревни заболявания, подагра, ревматизъм, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.

Препаратите от вратига увеличават секрецията на жлъчката, тонизират мускулите на храносмилателната система, повишават кръвното налягане, нормализират сърдечните ритми и също така имат ранен заздравителен и противовъзпалителен ефект.

Метличина

Не само, че в къщата такъв букет ще изглежда много красив, но и осветен в църквата, той ще работи като талисман.

Метличина

Букетът от метличина отблъсква всички зли духове. А младите и самотни момичета трябва винаги да носят цвят от метличина с тях, за да се срещнат най-накрая бленувания жених.

Мента и маточина

Ментата и маточината, освен че ухаят чудно, ще донесат не само спокойствие и свежест на тялото, но и ще предпазят дома от зли и нечестиви сили.

Чаят на базата на тези билки успокоява нервната система и нормализира стомашно-чревния тракт.

Девесил

Това растение традиционно се счита за талисман на любовта, а според някои баби това е чисто женска трева. Чаят от девесил е отличен диуретик, лек за сърце, действа като отхрачващо, почистващо и болкоуспокояващо средство. С пресните листа можете да премахнете главоболие като ги поставите върху челото.

Пелин

Пътешественикът, който скрие листо от пелин в обувката си, няма да знае умора. Ако погледнете през сноп от пелин в пламъците на огън, запален в чест на лятното слънцестоене, тогава цялата година ще бъдете с добро зрение.

В народната медицина, коренът на пелина е бил използван като успокоително, а листата – като обезболяващо средство, регулиращо дейността на стомашно-чревния тракт и менструалния цикъл.

Папур

Папур

Привлича доброто настроение в къщата, почиства жилището и укрепва здравето на обитателите, носи късмет, богатство, духовен баланс и надеждно защитава от умишлено причинена вреда.

Какви растения не бива да носите в църквата на празника на Света троица?

Не се препоръчва да се носят за осветяване каквито и да е растения с бодли, макове, жълт кантарион, стръкове от боровинки. Смята се, че те предизвикват кавги в къщата.

Бодил

Репей, различни видове плевели и голи сухи клони също не бива да се предпочитат за букет по случай празника.

Не бива да се вкарват цветя и растения в църквата, купени или набрани около самата църква, закупени или набрани в близост до гробище или такива, които са расли по пътя.

Източник: takprosto.cc

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *