АЗИТРОФОРТ / AZITROFORT

Съдържа азитромицин дихидрат, натриев лаурилсулфат, лактоза, монохидрат/царевично нишесте (85:15), магнезиев стеарат, титанов диоксид, желатин, оцветител

Предназначение

АЗИТРОФОРТ е антибиотик от макролидната група; съдържа активния компонент азитромицин. Използва се за лечение на възпалено гърло, синузит и отити; при бронхит и пневмонии; срещу бактериални кожни инфекции и инфекции на меките тъкани; при хламидии и други полово предавани болести.

Как се приема

АЗИТРОФОРТ се назначава от лекар за прием в дози и с продължителност, които зависят от заболяването и състоянието на пациента.

Дневната доза се приема наведнъж, един час преди или два часа след хранене. Приемът трябва да е в един и същи час на деня.

Стандартната доза за възрастни и за деца с тегло над 45 кг е една капсула от 500 мг при синузит, отит, възпалено гърло, бронхит и пневмония.

Полово предавани болести се лекуват с еднократен прием на две капсули от антибиотика; дозата се взема наведнъж.

При инфекции на кожата и меките тъкани лекуващият определя индивидуална доза и продължителност на приема.

Пациенти със заболявания на бъбреците и черния дроб могат да бъдат лекувани с редуцирани, индивидуално определени дози.

Ако пациентът пропусне прием, той трябва да вземе поредната доза от медикамента при първа възможност или да изчака времето за следващия (при условие, че то е твърде близо). Пропуснатото не се компенсира чрез по-висока еднократна доза.

Превишаването може да причини гадене и повръщане, главоболие и диария; има данни за загуба на слуха, която е обратима. При подобни случаи е необходима медицинска помощ.

Пациентът не може да прекратява приема самоволно, независимо от усещането за подобрение на симптоматиката.

Възможни нежелани ефекти

Пациентът трябва да потърси незабавно медицинска помощ при симптоми на алергична реакция – сърбеж и обриви, зачервяване на кожата, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане. Опасни симптоми са също отклоненията в сърдечната дейност – неравномерен или забързан пулс; хипотония, образуване на мехури и лющене на кожата, тежка диария със слуз и кръв.

Най-често се съобщава за смущения във функцонирането на храносмилателната система: болки, образуване на газове и подуване на корема, разстройство, отпадналост. Има информация също за зрителни и слухови смущения, промяна в показатели на кръвната картина, изтръпване на крайниците, промяна на вкусовите усещания, главоболие и замайване.

В по-редки случаи пациенти се оплакват от гъбични инфекции в интимната област и в устната кухина; сънливост или безсъние, тремор, запек или диария, треска, отоци, болки в гърдите, променени стойности на калия в кръвта, образуване на мехури около очите, устата и половите органи. Съобщава се също за отклонения във функционирането на черния дроб, тревожност, агресивност, мускулна слабост, обезцветяване на езика, продължително кървене след нараняване, риск от бъбречна и чернодробна недостатъчност с развитие до животозастрашаващи състояния.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АЗИТРОФОРТ не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента, както и към еритромицин и кетолиди.

Рискови пациенти, при които се преценява индивидуално рискът от прилагането на този антибиотик, са хора със заболявания на черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата система.

При бременност и кърмене лекуващият преценява конкретно дали лечението с АЗИТРОФОРТ е опасно за майката и/или детето.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием на този медикамент с други лекарства може да промени очакваните терапевтични ефекти. Ето защо е необходимо предварително да се установи кои комбинации, необходими на пациента, могат да се вземат безопасно и при какви условия. Това се отнася до съчетаването с продукти като антиациди, циклоспорин, антибиотика рифабутин, антикоагуланти, дигоксин, ерготамини, терфенадин при алергии.

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за опаковка от 6 капсули по 500 мг

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.