Вредни ли са кортикостероидните мазила?

Преди две години на лицето ми започнаха да се появяват раздразнени зони по кожата. Дерматологът ми предписа един крем, който ми помага много, но съдържа кортикостероидни хормони. Появи ли се нова зона раздразнена кожа, намазвам я с крема и на другия ден всичко е нормално. Но спра ли да използвам крема, и раздразнените участъци пак започват да се появяват.Кажете ми вредно ли е това мазило и става ли се зависим от него?

Николай Димитров, Смолян

Вероятно използвате кортикостероиден пре­парат, който не се препоръчва за продължително използване. По лицето, там, където кожата е зна­чително по-тънка и чувствителна, отколкото на другите места, бързо могат да се развият странични ефекти от приемането на кортикостероидните препарати.

Това е първият аспект на проблема. Има обаче и втори – раздразнената кожа не е диагноза. Добре е да смените крема с друг, който не съдържа кортикостероидни хормони. Това трябва да направи дерматоло­гът, след като се запознае с проблема ви, но според мен само един крем едва ли ще ви помогне. Ще трябва да започнете да вземате препарати и за вътрешна употреба, ако искате завинаги да се избавите от раздразването по кожата, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *