ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От кариес до инсулт: какви опасности крият нелекуваните зъби

Възможно ли е тривиалния кариес да предизвика инсулт, дерматит, гастрит и други здравословни проблеми?

кариес
Лечение то на кариеса е важно

Какво знаете за кариеса? Мислите ли, че това е просто малко неудобство, което в най-лошия случай може да ви остави без зъб? Проблемите в устната кухина са бомба със закъснител. А загубата на зъб заради кариес не е най-лошото нещо, което може да застраши вашето здраве.

Назели Катянц

Общо практикуващия лекар Назели Катянц обяснява какво губим при неглижиране на привидно малките проблеми в устната кухина.

1. Здравей, сърдечен удар!

Нелекуваните зъби могат да причинят коронарна болест на сърцето и сърдечен удар. Освен това, ако имате анамнеза за хроничен периодонтит, рискът от сърдечна недостатъчност се увеличава около 2 пъти. И това не е всичко. Бактериите, които се размножават в пародонта – тъканите около зъба – спокойно влизат в кръвния поток, причиняват възпалителни процеси в съдовете и дори допринасят за образуването на кръвни съсиреци, което в крайна сметка води до сериозни сърдечни проблеми. Разбира се, такива неща не се случват за една нощ, нужно е време и дълговременна липса на качествено стоматологично лечение.

Често лекарите наричат ​​хипертонията „мълчалив убиец“, защото тя неусетно, но технично и систематично влошава състоянието на човека. Болестите на венците и зъбите също са „тихи убийци“.

2. Гастрит, язви и други „радости“

Ако в устата си имате например възпалителни процеси, счупени или липсващи зъби, това означава, че не можете да дъвчете храната добре. Това причинява допълнително натоварване върху храносмилателната система. Лошо смляната храна попада в стомаха, следователно тя харчи повече енергия за храносмилане. Оттук лесно се стига и до хроничен гастрит, панкреатит или стомашни язви. А наличието в устата на огнища на възпаление на венците, пулпит и кариозни кухини провокира активното размножаване на бактерии, които със слюнката и храната отиват директно в стомаха и червата. Там те не изчезват, а продължават да причиняват непоправима вреда на здравето.

Устната кухина е вид врата към човешкото тяло, която в идеалния случай трябва да се бори срещу всякакви вредни бактерии.

3. Акнето се лекува отвътре навън

Възпаленията на венците, пулпит и непълно лекуваните зъби също така засягат и кожата. Както бе споменато по-горе, бактериите от източника на възпаление свободно влизат в кръвния поток и стомашно-чревния тракт, като предизвикват съответни патологични процеси там.

Проблемите с храносмилателния тракт винаги се отразяват върху епидермиса и се характеризират с появата на пъпки, възпалителни възли, акне. Като правило, пациентите започват да се борят с външните прояви, без да мислят за това, което причинява самия проблем, както и какви са неговите източници.

Кожата е една от първите, които започват да сигнализират, че нещо не е наред с тялото. Затова екзема и дерматит може да се прояви при човек, който е постоянно в стресиращо, неудобно психологическо положение. Кариесът е стресираща ситуация за нашето тяло. И когато организмът не може да се справи сам, той се опитва да сигнализира с помощта на единствения възможен за него начин: кожни заболявания.

Редовното миене на зъбите пази от кариес

4. А като Ангина

Кариесът може да влоши всички патологични процеси в устната кухина и да провокира заболявания на гърлото, персистирало гърло, хроничен синузит, отит и дори конюнктивит! А наличието на мъдреци, които не се отстраняват навреме, кариозни кухини и пулпит на кътниците причиняват хроничен тонзилит.

Факт е, че моларите и мъдреците са разположени до сливиците, а процесите, които водят до кариес, често засягат и венците, и кореновата система.

Следователно, ако ви се струва, че често сте болни, причината не винаги трябва да се търси в намаления и влошен имунитет. Може би е тривиално, но най-вероятно имате редица проблеми с моларните зъби (кътниците).

5. Инсултът е точно зад ъгъла

Защо е толкова опасно да се неглежират възпалителните заболявания на зъбите и венците? Горната и долната челюсти са свързани с тригеминалния нерв, който е отговорен за чувствителността на устната кухина, а тригеминалният нерв е свързан с мозъка. И ако бактериите от възпалените венци могат да доведат до проблеми със съдовете и да причинят сърдечна недостатъчност, то неврологичните проблеми, причинени от хронични заболявания на зъбите и венците, увеличават риска от инсулт.

6. Мигрената – постоянен спътник

Нека повторим още веднъж, че зъбите са свързани с тригеминалния нерв, а той на свой ред с мозъка. Често съществуват ситуации, при които пренебрегваните проблеми със зъбите причиняват хронична мигрена. Освен това, дълго нелекувания зъб може да доведе до главоболие и дори до загуба на паметта!

7. И Алцхаймер също?

Проучванията показват, че бактериите от венците могат да се движат. Това е възможно благодарение на една и съща кръвоносна система. Можете дори да ги намерите в мозъка! Учените сега се опитват да докажат, че болестта на Алцхаймер е провокирана от същата бактерия (Porphromonas gingivalis) която разболява и венците. Въпреки че все още няма пряко доказателство за това, и има само спекулации, защото не всички пациенти, които имат проблеми с венците, страдат от деменция или болест на Алцхаймер. Проблемът е в процес на проучване, но състоянието на зъбите, венците и устната кухина като цяло несъмнено засяга човешкото здраве, както и благополучието на почти всички органи и системи в него. Не може да искате да бъдете здрав, но в същото време да имате лоши зъби, кариес, лош дъх или периодонтит.

Източник: smolnarod.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *