Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В болница Тракия разбиват камъни в бъбреците и пикочната система с модерен лазер

Уролозите от старозагорската болница „Тракия“ разбиват камъни в бъбреците с големина до 1 см. с помощта на нова и модерна лазерна апаратура

камъни в бъбреците
Д-р Емил Петков, началник на сектор „Урология“ в болница „Тракия“

Лечението става възможно, благодарение на модерната лазерна методика за разбиване на камъни в пикочната система и бъбреците Rhapsody H-30. Системата е дело на водещия производител на медицинска техника CookMedical.

„Ендоскопската апаратура ни позволява да достигнем до камъните през естествените отвори на тялото на пациента с изключително тънък, гъвкав инструмент, от върха на който се излъчва холмично лазерно влакно“, обясни д-р Емил Петков, началник на сектор „Урология“ в болница „Тракия“.

Мощността на лазерния лъч е 30W. Дълбочината на проникване само 1 милиметър. действието на лазера става възможно само, когато се допре до самия камък, тъй като водната среда около него неутрализира действието на лъча. Това го прави безопасен за тъканите, които няма как да бъдат неволно наранени.

Лазерната система Rhapsody H-30 има променлива ширина на импулса, за да се сведе до минимум миграцията на камъка. Лекарите могат да избират от широка гама холмични лазерни влакна, създадени специално за системата Rhapsody H-30.

„Модерното оборудване и богатия ни опит в безкръвните ендоскопски операции позволяват да достигнем по безкръвен път до камъните и да ги фрагментираме с помощта на лазера на изключително малки частици, които пациентът изхвърля по естествен път“, поясни д-р Петков.

Ако камъкът е прекалено голям и поради тази причина не може да бъде разпрашен, той се разбива на сравнително дребни парчета. Допълнително приспособление към лазера ги и по този начин се освобождава мястото на запушване.

Модерният лазер може да разбива и улавя камъни по цялата пикочна система – пикочен мехур, уретери, бъбреци

Ендоскопските инструменти, като различни видове примки и щипки са гъвкави и без проблем преодоляват ограниченията, които са налични, заради местоположението на камъка.

Много е важно уролога, който се е заел с тази интервенция, да е опитен. От това, до голяма степен, зависи успехът на операцията. От значение, също така са и разположението, големината и вида на камъните. Процедурата по отстраняване на камъка може да трае само няколко минути, но е възможно да продължи и няколко часа. При по-големи и твърди камъни е възможно отстраняването им да стане на 2 и дори на 3 етапа, без допълнително травмиране на пациента.

„Целта е тази методика да замести, доколкото е възможно, отворените операции“, казва д-р Петков

Когато е невъзможно да се достигне през естествените отвори до много големи камъни, се прави канал през кожата на пациента и се прониква в самия бъбрек с последващо фрагментиране.

От камъни в бъбреците страдат голям брой пациенти в България. Прилагат се и други ефективни методи за разбиване на камъни, но лазерът е не само модерен, но много ефективен начин за отстраняване на камъни от пикочната система. Той може да бъде прилаган и по спешност при пациенти, изпаднали в остра бъбречна криза, като се постига бързо обезболяване.

Процедурата се покрива от Здравната каса, като има доплащане от страна на пациента между 300 и 500 лв., в което са включени и необходимите консумативи и анестезия.

[box type=“shadow“ ]МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ТРЕТА ПОЛИКЛИНИКА
Стара Загора, бул. ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ 84
Телефони регистратура: + 359 42 988 998; + 359 42 988 999 [/box] [box type=“shadow“ ]Урологичен кабинет

График на лекарите:

Д-р Стойно Стойнов
Понеделник, сряда от 9.00 – 14.00 часа
Петък от 9.00 – 13,30 часа
Събота (2-ра и 4-та в месеца) – 10.00 – 13.00 часа

Д-р Емил Петков

Координати: www.emilpetkov.com
Тел. за записване – 042 988 999

Амбулаторни прегледи в частен кабинет и домашни визити по предварителна уговорка
Ул. „Евлоги Георгиев “ 66
Тел. 0888 334 064
petkov.emil@abv.bg

График в Медицински център Трета поликлиника

Понеделник, сряда и петък от 14.30 – 17.00 часа
Вторник и четвъртък от 8.00 – 11.00 часа
Профилактични прегледи на рискови групи понеделник от 17.00 – 17.30 часа

Д-р Теньо Кючуков

Вторник и четвъртък от 11.00 – 13.30 часа
Профилактични прегледи на рискови групи понеделник от 13.00 – 13.30 часа[/box]

Източник: trakiahospital.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *