Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога лекарствата за кашлица стават опасни?

Във Франция започнаха да се изтеглят от продажба лекарства за кашлица, които съдържат активната съставка фенспирид

Тази активна съставка е включена в състава на лекарства за лечение на респираторни заболявания: фарингит, ларингит, трахеобронхит, бронхит и др.

Лекарите предписват такива лекарства като бронходилататор. Хидрохлоридът фенспирид, който е включен в състава им, има троен ефект върху тялото: намалява възпалението, блокира образуването на слуз в бронхите и има антиспазматично действие. В България има лекарства, които съдържат фенспирид. Такива са: Еуреспал (таблетки и сироп) и Сиресп (сироп). Тяхната употреба трябва да бъде назначена и наблюдавана от лекар.

Какво не е наред с лекарството за кашлица, базирано на фенспирид?

На уебсайта на фармацевтичната компания, която обяви оттеглянето на лекарството, се съобщава, че всеки, който я приема, трябва да спре това и да се свърже с лекар, който ще назначи друго лекарство.

Както показаха последните проучвания, това вещество може да причини опасно нарушение на сърдечния ритъм. Докато приемате лекарства с активна съставка фенспирид, може да има риск от увеличаване на QT интервала (времето между началото на свиването на вентрикулите на сърцето и края на тяхната релаксация).

Д-р Юрий Беленков, академик

Удължаването на QT интервала по принцип е заболяване. Това е забавяне на импулса от атриума към сърцето Ако човек има този синдром (независимо от употребата на медикаменти), тогава такъв случай винаги се разглежда от аритмолозите и електрофизиолозите. Това заболяване е изпълнено с развитие на животозастрашаващи усложнения. Удължаването на QT интервала може да бъде вродена аномалия, която изисква постоянно внимание до назначаването на електрофизиологични интервенции. Ако дадено лекарство причинява такова състояние, то трябва задължително трябва да бъде премахнато от продажба. Такова е мнението на Юрий Беленков, академик на Руската академия на науките, доктор на медицинските науки, професор, кардиолог.

Каква е опасността от увеличаване на QT интервала?

Според експерти, независимо от причините за удължаване на QT интервала, съществува висок риск от развитие на тахикардия и внезапна смърт. Например, проучване на специалисти от Държавния медицински университет в Гроден (Германия) отбелязва, че синдромът на удължен QT интервал е свързан с висок риск от внезапна сърдечна смърт. Този синдром обикновено възниква на фона на психо-емоционално или физическо натоварване, а експертите отбелязват, че проявата му е наблюдавана и на фона на прием на дадени лекарства. Внезапна обща слабост, причерняване, тежест в зад гръдната кост може да бъде предвестник на този синдром.

Според служителите на Саратовския научно-изследователски институт по кардиология има редица лекарства, които могат да повлияят на продължителността на QT интервала. Сред тях лекарства, които включват активни съставки като амиодарон, дизопирамид, дофетелид, ибутилид, прокаинамид, хинидин, соталол, тиоридазин, пимозидон и др. Кардиолозите не препоръчват приемането на такива лекарства на възрастни хора, както и на пациенти с хипертрофия на лявата камера, исхемия, ниска сърдечна честота.

Защо лекарствата за кашлица трябва да се употребяват внимателно?

При приемане на лекарства е важно правилно да се определи причината за кашлицата и да се избере подходящо лекарство. Самолечението може да бъде изпълнено със сериозни последици за здравето. Само лекар трябва да предписва лекарства за кашлица след обстоен преглед и предишни анамнези. Така че, в някои случаи, употребата на антитусивни лекарства може да бъде противопоказана. Това по-специално се отнася до болести, които са придружени от производство на храчки. В такива случаи потискането на кашлицата може да доведе до застой на храчки в бронхите. Някои лекарства за подтискане на кашлицата са противопоказани при пациенти с астма и астматичен бронхит, тъй като те могат да затруднят дишането.

Също така, някои лекарства за кашлица не се препоръчват за употреба от деца. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) не препоръчва лекарства за кашлица и настинки, съдържащи кодеин или хидрокодон за деца под 18 години, тъй като те носят сериозни рискове за общото здраве. По-специално, могат да доведат до пристрастяване. И двете лекарства са опиоидни. В България тяхната свободна продажба е забранена. Преди това експерти на FDA заявиха, че лекарства, съдържащи кодеин, не трябва да се дават на деца под 12-годишна възраст, тъй като те могат да причинят забавяне на дишането, затруднено дишане и смърт.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *