Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мандарините заразяват с грип?

В социалните мрежи се споменава, че малките, но иначе много вкусни и полезни мандарини могат да бъдат заразени с тежък грип. Вярно ли е това?

Ново 20 – мандарините разнасят заразата с грип! Според истерията, която се вихри в социалните мрежи, ядем предварително заразени с грип мандарини. Истина ли е това? Възможно ли е малките оранжеви плодчета да са източник на зараза? Фалшива новина ли е това, или някой просто е свързал сезонната консумация на мандарини с грипната епидемия през зимата?

Бъдете спокойни! Грипът не може да се предава чрез мандарини, защото това е въздушно-капкова инфекция. Но, това не означава че не трябва да бъдем бдителни. Затова и в много големи магазини и борси вече се извършват проверки за качеството на мандарините.

За да си купите вкусна и безопасна мандарина, преди да отидете на касата внимателно разгледайте плодовете. Мандарината трябва да е добре узряла, с непокътната кожа, без признаци на гниене, петна и драскотини. И, освен това, продавачът трябва да има документи, потвърждаващи качеството и безопасността на продаваните продукти.


Можем ли да бъдем сигурни в абсолютната безопасност на този плод?

Мандарините утоляват жаждата и са отличен източник на фибри, въглехидрати, витамини и различни микроелементи. Никой не се съмнява в тяхната обща полезност.

Въпреки това, плодовете съдържат активни биохимични съединения, които могат да навредят на онези, които имат заболявания на храносмилателната система. Експертите не препоръчват консумация на плодове в големи количества на хора, които страдат от стомашна язва или обостряне на гастрит. Поради високата концентрация на захари, диабетиците също трябва да ограничат употребата на мандарини. Въпреки това, според учените, предупрежденията се отнасят само до прекомерни количества цитрусови плодове. В разумни количества, мандарините могат да бъдат използвани от всички.

Има такова нещо като дозо-зависим ефект: от една мандарина няма да се случи нищо ужасно, но ако се ядат повече от 3-4 на ден, е възможно да се появи алергична реакция. Този плод не е подходящ за хора със заболявания на храносмилателната система в острата фаза. Тя е предимно при гастродуоденит, пептична язва и гастрит с висока киселинност. В мандарината има органични киселини, които стимулират храносмилателния процес, така че хората с такива заболявания не трябва да ядат мандарини.

Мандарините са достатъчно сладки плодове, които съдържат въглехидрати. Ето защо, въпреки факта, че тези плодове не са с високо съдържание на калории, важно е да се има предвид, че калориите са въглехидрати. Ако са обект на неконтролирано използване, то може да повлияе върху теглото. Мандарините могат да се дават на малки деца. Но е по-добре да направите това сутрин, за да проследите реакцията, ако има такава. И с количеството също трябва да бъдем предпазливи. Един плод на ден ще бъде повече от достатъчен.


Внимание – отрова!

Преди това се смяташе, че мандарините съдържат витамин С и много полезни микроелементи, и следователно – тяхната употреба е много полезна. Всъщност се оказа, че не всичко е толкова розово, и че тези плодове могат да навредят на здравето на хората. Доказано е, че опасността се крие в кората на мандарините, която има голям брой патогенни бактерии.

Учените казват, че опасността не е в самия плод, а от веществото, с което хората я покриват, за да се запази трайността на плода при транспортиране. Това е специален състав с етилен, който в крайна сметка може да се натрупа в черния дроб.

Изследователите отбелязват, че е възможно да се избегне вредата, когато се ядат мандарини. За целта те трябва да бъдат измити старателно преди употреба. Нужно е да обърнете внимание и на външния вид на продукта, когато го избирате, за да се избегнат твърде токсичните плодове. Например, зелените точки показват болести, а прекомерният блясък показва, че плодът е бил третиран с фунгициди.

Източник: budu-zdorov.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *