Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво премълчават производителите: цялата истина за пилешките гърди

Много хора предпочитат да приготвят пилешките гърди не само за себе си, но и за своите деца. Какво премълчават производителите на пилешко месо?


Има ли опасност от честата консумация на пилешки гърди, каква е тя и може ли да се избегне?

С какво всъщност се хранят пилета в птицефермите, за да се постигне крайният им растеж до желания размер само за 5-7 седмици? Ето какво трябва да знаете преди решите и да купите пилешки гърди следващия път.

Пилешките гърди (филе, филе от бут) традиционно се смятат за едни от основните компоненти на правилната диета и добър източник на протеини. В същото време добре разпространените пилешки гърди имат доста ниска цена и са лесни за подготовка и последвало приготвяне. Истината е, че в повечето случаи евтиното пилешко филе е един от най-третираните видове птиче месо. Ако се интересувате от вашето здраве, внимателно прочетете тази статия, за да научите възможните рискове от честата консумация на промишлено пилешко месо.

Цялата истина за пилешкото месо

За да бъде пилешкото филе евтино, производителят трябва да намали разходите за хранене на домашните птици и да ускори цикъла им на растеж. В резултат на това се използва евтина храна и агресивни лекарства за бързо увеличаване на теглото.

Средният жизнен цикъл на едно пиле в индустриална среда е 5-7 седмици, след което то умира, ако не бъде убито за нуждите на обществото по-рано. Пилетата, които бабите отглеждат, живеят и до 2-3години. Но те, за разлика от другите, са имали късмета да поживеят хем малко повече, хем наистина щастливо.

Как се постига такова нарастване на пилето до желания размер за такъв кратък период от време?

Химичната експозиция започва още преди раждането на пилето. Това са различни дезинфектанти, с които се третират яйцата за люпене. След появата на пилетата, те се транспортират до помещението, в ще бъдат отгледани. Тук те буквално попадат в чудния свят на съвременната фармацевтична индустрия – от конвенционалните дезинфектанти до мощните антибиотици и ваксини.

Каква е основната опасност?

Ваксинирането на пилета се извършва по правило чрез групов метод – посредством аерозол или чрез водата, която пият. На теория всички ваксини имат съответните сертификати за безопасност за птици и хора. Но опасността се крие в неправилното използване на ваксините, лошото качество на партидите лекарства и липсата на подготовка на пилетата за имунизация. Увреждането на хората може да се случи заради лошо качество на месото, заразено с болести, дължащи се на ваксина с изтекъл срок или неправилна употреба на лекарства и дезинфектанти.

Болестта на едно пиле може да доведе до смъртта му. Затова антибиотиците се дават на различни курсове през целия живот на птицата. Вредите от употребата на антибиотични продукти имат разнообразен характер.

Първо, честото използване на такава птица от хората може да наруши работата на черния дроб, бъбреците и храносмилателния тракт.

На второ място, алергиите биха могли да причинят различни остри реакции.

Но може би най-опасното нещо са микро дозите антибиотици, които редовно се приемат от цялото население на страната.

Това води до появата на бактерии, които са антибиотично устойчиви. С други думи, ако човек, например, се разболее от пневмония, антибиотиците, с които се лекува, няма да подействат толкова бързо и така добре, както би трябвало. И това е заради антибиотиците, с които е хранено пилето. Те просто няма да повлияят на патогена.

Също така е важно и с какво се хранят с пилетата. В допълнение към специално въведените добавки, във фуража може да има групи от опасни вещества с различен произход. Те попадат там заедно със замърсени фуражни суровини. Такива опасни вещества са пестицидите.

В храната за пилета може да има и голямо количество от женския хормон естроген, което увеличава скоростта на наддаване на тегло на птицата. При жените излишъкът от този хормон може да предизвика провал на месечния цикъл, а за мъжете, които използват такова пиле, то заплашва, например, със стерилитет.

В допълнение, редовното консумиране на месо, което е обработено с хормони може да доведе до нарушено производство на собствени хормони

Това може да е причина и за кожни проблеми, алергични реакции, намален имунитет. Особено засегнати от хормоналните добавки са децата, при които се нарушава сексуалното развитие и репродуктивната функция на организма, която се възпрепятства допълнително.

Заключение

Пилетата в птицефермите буквално са пълни с продукти на фармакологичните компании, като се започне още от момента на раждането им. Помещенията, в които се обработва пилешкото месо също допринасят за това, тъй като труповете на бройлерите се третират с различни видове дезинфектанти.

Не винаги е възможно да се изследва всяка партида месо. Следователно, основните критерии за качество за потребителите остават репутацията на марката, външния вид и вкусовите характеристики на пилешкото месо.

Бъдете внимателни при покупката на пилешки гърди следващия път!

Може би на пазара, все пак, е възможно да се открие птиче месо, което действително е принадлежало на някое щастливо пиле. Но, това е малко вероятно е. По-скоро ще е добре да се замислим малко, преди да се възползваме от някоя примамлива промоция на пилешко месо. В крайна сметка, по-добре да ядем по-рядко и качествено пилешко месо, закупено от някоя надеждна ферма, отколкото всекидневно да излагаме живота си на риск.

Източник: www.consumerreports.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *