Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разберете кои заболявания причиняват горчив вкус в устата (+РЕЦЕПТИ)

Горчив вкус в устата може да сигнализира развитието на различни болезнени състояния, както и патологии и дисфункции на органите на храносмилателната система

горчив вкус в устата
Горчивият вкус в устата е възможно следствие и от стоматологични или хигиенни проблеми на устната кухина, хормонални дисфункции и т.н. В зависимост от това какво причинява горчивината, по кое време на деня се случва, временен или постоянен е горчивият вкус в устата, можете да изключите някои причини или да подозирате най-вероятната диагноза.

Неприятният послевкус в устата е първата камбана на тялото, чрез която то сигнализира, че нещо не е наред. Ако навреме започнете да търсите причините за горчивината в устата, е възможно да предотвратите заболявания, които не след дълго е възможно да се превърнат в хронични.

За какъв период от време чувствате горчивина в устата?

  • За кратко време – причината може да бъде приемането на лекарства, които засягат работата на черния дроб и храносмилателния тракт.
  • На сутринта – необходимо е да се изследват черния дроб и жлъчния мехур.
  • Постоянно – жлъчни камъни, болести на ендокринната система, холецистит и онкология на храносмилателния тракт могат да бъдат причина за това.
  • След хранене – трябва да обърнете внимание на състоянието на жлъчния мехур, стомаха, както и на дванадесетопръстника и на черния дроб.
  • След и по време на физическа работа с едновременно неприятно усещане на болка в дясната страна – това показва нарушение на черния дроб.
  • След прием на някои лекарства (антиалергични лекарства, антибиотици).
  • Придружен от лош дъх – източник на проблема може да бъде болест на венците.

В допълнение, усещането за горчивина в устата често се случва след преяждане или ядене на твърде мазни храни, тъй като черния дроб не може да синтезира достатъчно количество жлъчка за смилане и допълнителна обработка на мазнините.

Горчив вкус в устата се усеща още и при наранявания в областта на носа и устата. И също така, по време на бременност, когато се нарушава хормоналното равновесие.

Ако това неприятно усещане ви тормози сравнително често трябва да посетите гастроентеролог, който ще определи истинската причина за проблема и ще предпише необходимото лечение.

Болести, причиняващи горчив вкус в устата

Основните заболявания, които са придружени от горчивина в устата са следните:

ХРОНИЧЕН ГАСТРИТ

Това заболяване отначало е асимптоматично, а след това се случва да имате често гадене, горчив вкус в устата и болка в областта на корема. След серия от прегледи лекарят определя вида на гастрита, факторите, които го причиняват, и предписва курс на лечение с лекарства, който обикновено трае от 14 дни до 3 месеца.

Традиционната медицина предлага следните рецепти за този проблем

– При хроничен гастрит с ниска киселинност ще ви трябват 2 супени лъжици смлян в кафемелачка овес. Овесът се изсипва вечер в термос и към него се добавя 0.5 литра вряща вода. Оставя се до сутринта. Пийте по половин чаена чаша 30 минути преди хранене. Курсът на възстановяване е 20 дни, след това следва 10-дневна почивка и лечението се повтаря.

– При гастрит с висока киселинност е ефективно да пиете прясно приготвен сок от картофи 30-60 минути преди хранене. Трябва да започнете с 250 мл., като постепенно увеличавате количеството до 0.75 мл. Сокът от картофи ще бъде ефективен ако се приготвя непосредствено преди употреба. След това той губи своите полезни свойства. Като изпиете сока, трябва да легнете в продължение на 30 минути. След 1 час можете да закусите. Курсът на лечение е 10 дни.

ХРОНИЧЕН ХОЛЕЦИСТИТ

Възпалителният процес на жлъчния мехур се дължи на наличието на камъни в него, което води до изтичане на жлъчката или нарушено кръвоснабдяване на стените на жлъчния мехур. Холециститът се придружава от гадене, усещане за горчивина в устата след хранене и колики на черния дроб.

Традиционната медицина предлага следните рецепти за този проблем

– Като правило, при хроничен холецистит можете да си помогнете и у дома, но винаги под наблюдението на лекар. Затова е добре да пиете холеретични билки. По-специално ще ви е нужен невен: 1 супена лъжица изсушен цвят от невен се добавя към 1 чаша вряща вода. Оставете за 20 минути и изпийте половината от топлата инфузия преди хранене – три пъти на ден. Невенът има противовъзпалителни свойства и подобрява потока на жлъчката.

ХРОНИЧЕН ПАНКРЕАТИТ

Това заболяване се случва когато панкреасът не може да произвежда достатъчно ензими за протичане на нормално храносмилане. Причините за панкреатит обикновено са холелитиаза, злоупотреба с алкохол, преяждане, вирусни заболявания, отравяния, нервно свръхнатоварване, стрес, хирургия и нараняване. Пациентите изпитват горчивина в устата и тъпа болка в левия хипохондриум.

При хроничен панкреатит, традиционната медицина има много добър терапевтичен ефект

– По-специално, можете да използвате следната рецепта: залейте 1 супена лъжица счукана елда с 1 чаша кисело мляко, покрийте и оставете да престои една нощ. На сутринта изяжте на празен стомах половината от количеството. Вземете втората половина преди лягане. Курс – 2 седмици. След това направете почивка за 10 дни и повторете курса.

БИЛИАРНА ДИСКЕНЕЗИЯ

Това заболяване се свързва с неправилно вливане на жлъчката в тънкото черво и се причинява от нарушение на подвижността на жлъчния тракт и жлъчния мехур. Придружено е от симптоми като болка в стомаха или от дясната страна, горчивина в устата, гадене.

При този проблем помага една много популярна билка

– Сварете 2 супени лъжици мента в 1 голяма чаша вряла вода, настоявайте за 30 минути и прецедете. Пийте на глътки през целия ден.

– Или друга рецепта: 1 чаена лъжичка. магданоз се намачква, залива се с 2 чаши вряща вода, настоява се за 2 часа и се прецежда. Пийте по четвърт чаша 3-4 пъти дневно 15 минути преди хранене. Курсът е 2 седмици, след това следва почивка от 10 дни и курсът се повтаря отново. Правете тази процедура всеки ден в продължение на 3-4 месеца.

ОСТРО ОТРАВЯНЕ

Интоксикацията с който и да е токсичен агент (храна, газ, химикали, алкохол, лекарства) е съпроводена от гадене, диария и понякога горчивина в устата.

– В случай на натравяне трябва да пиете много солена вода (2 супени лъжици на 5 л. вода). Пациентът трябва да изпие 1 литър от солената течност, след което е необходимо да се предизвика повръщане. Това измива повечето отрови от стомаха, предотвратявайки навлизането им в червата. В същото време трябва да се направи и клизма с топла преварена вода.

Топла баня и душ също са полезни при натравяне. Пробвайте и тази рецепта за прочистване

– 1 чаена лъжичка картофено нишесте, изсипете в 1 чаша вода със стайна температура и изпийте наведнъж. Тази смес бързо обвива и елиминира болката в стомаха.

Както можете да видите, появата на горчивина в устата най-често се свързва с лошо хранене, което води до нарушаване нормалното функциониране на храносмилателния тракт. Ето защо, за да се избегнат проблемите с работата на храносмилателните органи, е необходимо да не се злоупотребява с алкохол, мазни, солени, пикантни, пържени храни и пушени меса.

Източник: zid.com.ua

АРТИШОК И ПАПАЯ
АРТИШОК И ПАПАЯ – помага при газове и подут корем

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *