Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Родни лекари лекуват меланома с нов, световнопризнат метод

За първи път в света български лекари въведоха нов метод за лечение на меланома. Благодарение на него спада риска при лечението на това заболяване и се спестява една операция

Професор Георги Чернев – дермохирург

Методът е официализиран за първи път в света и най-общо представлява едностепна меланомна хирургия. Иновацията е дело на екипа на проф. Георги Чернев, началник на Клиниката по дерматология и венерология към Медицинския институт на МВР.

Лечението по новия метод съкращава операционната намеса с повече от 50%. Българските лекари вече са публикували своето откритие в редица световни медицински издания. На този етап методът им има пълно одобрение от техни колеги и специалисти от целия свят.

Ето обяснението на професор Чернев:

„Оперативното лечение на меланома по международно установените ръководни принципи е, или поне до скоро беше, свързано с 2 стъпки. Първата е хирургична ексцизия с 0.4-0.5 см. поле на оперативна сигурност и в зависимост от туморната дебелина се прави повторна резекция.

Когато туморната дебелина е между 1-2 мм. резекционната зона е 1 см. допълнително във всички посоки, ако е над 2 мм, то тази зона е 2 см. във всички посоки и т.н. Определянето на така наречения стражеви лимфен възел е задължително при туморна дебелина над 1мм. А когато първичните тумори са с дебелина над 4 мм. и регионалните лимфни възли са незасегнати, то определянето на този дрениращ лимфен възел донякъде се обезсмисля.“

За първи път в България и в света специалистите вземат решение туморната дебелина да се премери предоперативно

В зависимост от туморната дебелина се определя хирургичния подход.

„При тумори под 1 мм. (установено ехографски), бе предприета резекция с поле на хирургична сигурност от 1 см. във всички посоки, като пациентът бе подложен на една единствена хиругична ексцизия. Установената хистологично туморна дебелина съвпадна с премерената предоперативно ехографски туморна дебелина, като по-този начин пациентът не бе подлаган на задължителната втора хирургична интервенция. Това бе плод на нашите дългогодишни наблюдения. Успяхме да оптимизираме този подход. И не само – имаме и успехи при приложението му“, казва проф. Чернев.

Единствен проблем преди прилагането на метода е бил факта, че уредът за премерване на туморната дебелина не е наличен в Медицинския институт на МВР. Заради това пациентите е трябвало да бъдат препратени на друго място с оглед провеждането на изследването. Но така или иначе всичко е минало добре.

При тумори с клинична и дерматоскопски характеристики на меланом и туморна дебелина над 1 мм., но под 4 мм., препоръчваме едновременното премахване на приариуса заедно определянето и отстраняването на стражевия лимфен възел, добавя специалистът.

Типично за страната ни, макар откритието на българските лекари да е световно признато, екипа на професор Чернев не среща подкрепа от родните здравни институции.

В световната практика, до този момент, не е имало примери, които да цитират употребата на едностепната меланомна хиругия.

Професор Чернев казва, че са били създадени определени алгоритми за хирургично лечение на меланоми с различни туморни дебелини и стадии

Новият метод спестява една операция, и заедно с това подобрява състоянието на пациента. Неволите и тревогите след всяка следваща хирургична процедура са ясни. Ясно е и това, че втората хоспитализация в Америка например е оценена по неофициални данни на около 12 хил. долара.

Новото лечение пести болка, време, което пациента прекарва в болница, както и редуцира броя на възможните допустими грешки (от страна на пациент и медицински персонал).

„Всичко това е базирано само на основите на логическото медицинско мислене и съгласувано с добрата медицинска практика и постулата да не вредиш!“, казва проф. Чернев.

Информация за връзки с Медицинския институт на МВР и проф. Чернев

гр. София 1606,
бул. „Скобелев” 79
факс: 954 2875;
тел.: 98 21300

ОТДЕЛЕНИЕ ПО КОЖНИ И ВЕНЕРИЧЕСКИ БОЛЕСТИ

Приемно – консултативен кабинет – тел. 02/ 9821519
Старша медицинска сестра – тел. 02/ 9821334

Източник: clinica.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *