ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Психолог: Не казвайте тези фрази на сериозно болни хора!

Често сериозното или неизлечимо заболяване става тест не само за самия човек, но и за всички членове на неговото семейство, близки и приятели

фрази
Руската психоложка Анетa Орлова дава съвети относно правилното изграждане на комуникацията със сериозно или неизлечимо болен пациент.

Когато човек дълго време е болен и шансовете за възстановяване са нулеви или много малки, той става изключително уязвим. В тази ситуация дори най-безобидната на пръв поглед фраза може да го нарани. Как да комуникираме с нашите болни близки и приятели, и какво не бива да казваме, съветва психолога Анетa Орлова.

Анетa Орлова

1. Казваме: „Как си?“

Болният възприема тази проста фраза като нещо безчувствено. За него през цялото време нещата не вървят добре. Той се нуждае от разбиране и подкрепа, а безличното „Как си?“ създава огромна празнина в комуникацията.

Правилно е да се конкретизира: Как се чувстваш днес?

2. Казваме: „Всичко ще бъде наред!“

Разбира се, тези думи могат да се възприемат по различни начини. Ако сте търпеливи, заинтересувани от заболяването и лечението, ако преди това сте обсъдили трудностите, възможните рискове и завършите диалога с едно „Всичко ще бъде наред!“, фразата ще се възприеме като подкрепа. Но не я използвайте в лаконичен отговор на оплакванията на пациента. За болния това означава, че не желаете да говорите за него и проблемите му.

3. Казваме : „Можеш да го направиш. Бори се. Не се предавай!“

За човек, който е сериозно болен, това звучи като родителска заповед да бъде силен и да не се лигави. И в без това трудната ситуация вашият съвет създава допълнителна емоционална тежест.

Алтернатива може да бъде: „Виждам как се бориш сега и помня как някога се справи с …“. Давайки пример с неговия личен опит, вие му напомняте, че той действително може да преодолее тази трудност. Защото някога, някъде, се е справил с нещо не по-малко трудно. Тази техника наистина ще му помогне да се мобилизира, или поне да се почувства по-добре.

4. Казваме: „Май все още си зле, направо ме е страх да те питам как си…“

С тези думи създавате усещане за вина на пациента. Това влошава неговото и без това лошо състояние.

В действителност, тази фраза има жестока тежест и разрушителен ефект. Подобни са: „Е, колкото можеш…“, „Болен си, лежи си и бъди търпелив!“, „Надявах се да чуя нещо по-различно…“, и т.н.

5. Казваме: „По-добре ли си вече?“

Опасна фраза, особено ако я използвате често. Сериозно болният пациент не може да ви зарадва с оптимистичен отговор. В крайна сметка той се чувства виновен, че не оправдава вашите очаквания.

По-добре използвайте тези опции: „Виждам, че ти е трудно. Разбирам, че страдаш. Познавам те и знам, че ще се справиш!“ или „Предполагам, че не си много добре, но наистина искам да се почувстваш по-спокоен.“

6. Казваме: „Ако имате нужда от помощ, просто кажи.“

Не чакайте някой да ви помоли за нещо. В такива ситуации винаги е необходима помощ. Особено е важно персоналното внимание, непринудения,  спокоен разговор, и да са налице правят малки, но реални действия. Например може да поразтребите стаята, или да изведете на разходка домашния любимец.

7. Казваме : „Ти просто трябва да смениш лечението. Нужен ти е друг лекар.“

Разбира се, подобни думи често се използват от роднините и близките, защото за тях е болезнено да разберат, че болестта не търпи развитие или се влошава. Те също страдат, те искат да имат контрол върху ситуацията.

Всъщност, вашите препоръки едва ли ще помогнат, особено ако състоянието на дадено лице се влошава от ден на ден. Освен това, тази фраза може да сложи край на комуникацията ви.

8. Казваме : „О, това не е тежка операция… лечението не отнема много време“

Вие най-безцеримонно обезценявате проблема на другия човек. Не забравяйте, че всяка операция е тежка. Лека е онази операция, която се прави на някой друг.

Използвайте различна версия: „Да, това е сложна процедура, сега е трудно да се вземе решение, но ти трябва да вървиш напред. Това е една голяма крачка към твоето възстановяване.“

9. Казваме : „Мога да си представя.“

Щастливец сте вие, защото от вас се иска само да си представяте какво е. Сериозно болният човек ще възприеме тази фраза като подигравка. Такава формулировка може да предизвика гняв, болка или просто нежелание за продължение на разговора. Други „блестящи“ изрази са: „Разбирам те перфектно“. Ако сте здрави, никога няма да разберете сериозно болния човек! А ако сте преболедували нещо подобно, не забравяйте, че от организъм до организъм има голяма разлика.

10. Казваме: „Вчера прекарахме много добре, жалко, че не беше с нас.“

Не е необходимо да казвате на сериозно болния човек как сте се забавлявали вчера, нито да обсъждате с него вашите грандиозни планове за бъдещето. По този начин вие ​​подчертавате неговото ужасно състояние.

Всъщност, най-често е достатъчно да кажете само: Искам просто да постоя с теб. Липсваш ми.

Може и да си признаете: Не знам какво да кажа точно сега … Това дава право на всички участници в разговора да бъдат себе си и увеличава шансовете за успешен и конфиденциален разговор.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *