ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Критска диета – хранителен режим №1 за здравословно отслабване

Критската диета топи по килограм седмично. Радваме се на богато меню, без ограничения

Големият избор от хранителни режими ни кара да се зачудим кой от тях наистина би бил най-резултатен. Всеки от тях се опира на различен принцип. Например част от диетите подкрепят приема на въглехидрати, други на мазнини, трети на белтъчини и т.н..

В критското хранене обаче властва принципът на баланса. Иначе казано, не се ограничаваме от любимите си ястия, а тъкмо обратното. Наслаждаваме се на храната и нейния вкус, като в същото време получаваме всички полезни и необходими на организма вещества.

Полезно

За да се чувстваме здрави и щастливи, важна част от начина ни на живот е балансираното хранене. Дори и килограмите да се проблем за нас, напълно възможно е да изваем фигурата си, като приемаме пълната гама от хранителни вещества без ограничения. В основата на режима стоят именно здравословните продукти на средиземноморските народи. Такива са зехтинът, рибата, бобовите култури, макаронените изделия, морските дарове, медът и виното.

Благодарение на тях можем да си набавим всички витамини, фибри, мазнини, въглехидрати и други, които да ни поддържат едновременно слаби и пълноценни. Освен ползите, които това меню оказва на външния ни вид, то се отразява благоприятно и на здравословното ни състояние. Например режимът се препоръчва за хора с хипертония, тъй като той регулира високото кръвно налягане и съдържанието на холестерол в кръвта. Това се случва благодарение на съдържанието на така полезните мастни киселини в храните.

Критска диета
Критска диета – какво трябва да знаем за този режим?

Ефект

Принципът, по който работи критският режим, е прост и ефективен. С него наблягаме на храни, богати на фибри и протеини, като контролираме приема на мазнини и въглехидрати. Продуктите, с основа леки протеини и фибри като бобовите и житните култури ни засищат за по-дълго време, и то с по-малък калориен прием. Ядките, рибата и зехтинът ни обогатяват с мононенаситени мазнини, които също са много засищащи и не влияят на нивата на холестерола.

Сред положителните страни на диетата е и нейното разнообразие. Използвайки различни, свежи и сезонни продукти, сме по-склонни да я спазваме дълго време, без да ни омръзне или да се чувстваме ограничавани.

Именно затова специалистите диетолози определят режима като начин на живот, а не стресираща диета. Дълготрайният ефект също е сред плюсовете му. Тъй като сваляме по килограм за една седмица, организмът ни не е подложен на драстична и рязка загуба на тегло. Това гарантира задържане на постигнатите резултати и изключва възможността за т.нар. йо-йо ефект.

Продукти

Средиземноморието се слави с вкусната си храна и питателните си продукти. Именно те формират нашето критско меню. Доматите и руколата са неизменна част от него, като ни дават полезни витамини, намаляват холестерола и се грижат за здравето на сърцето.

Крит
Крит

Рибата и морските дарове също са основни в ястията в режима. Те ни осигуряват омега-3 мастни киселини, като в същото време подпомагат работата на мозъка. Пастата пък е нашият източник на въглехидрати, без които не можем. Лимонът, чесънът и мащерката също са сред характерните за географската ширина храни и са добър източник на полезни вещества.

Всички тези продукти обаче трябва да хапваме умерено. Диетата позволява всеки ден да консумираме хляб, макарони, зърнени храни, картофи, боб, ядки и семена. Също така препоръчително е ежедневно да ядем плодове и зеленчуци, сирене и мляко. Веднъж седмично в чинията слагаме риба, месо и яйца. Към мед и сладкиши посягаме един или два пъти в месеца. Чашата червено вино вечер е задължителна.

За да постигнем желаните резултати и наистина да видим разликата в теглото си, необходимо е да спазваме някои правила. Истинската промяна не спира само със свалените килограми, а и с по-здравословен начин на живот. Важно е не само менюто, но и спортът.

Разходка, фитнес или качване по стълбите, вместо да използваме асансьора, движението е здраве. То ни помага да изгорим качествено излишните калории и в същото време да се чувстваме по-добре и по-подвижни.

Пиенето на повече вода също е ключово за топенето на мазнини. Освен че така ставаме по-фини, по този начин пречистваме организма си от токсини и постигаме нужната хидратация.

Примерно меню

Ден 1

Закуска: Филия пълнозърнест хляб и плочка сирене и ябълка

Обяд: Спагети „Болонезе“

Междинна закуска: Ябълка с половин кофичка кисело мляко

Вечеря: Зелена залата с пармезан, репички, домати и зехтин и чаша вино

Ден 2:

Закуска: Овесени ядки с ягоди и прясно мляко

Обяд: Сезонни зеленчуци на скара със зехтин

Междинна закуска: 2 портокала

Вечеря: Ризото със зеленчуци и чаша вино

Ден 3:

Закуска: Плодова салата с лимонов дресинг

Обяд: Салата от риба тон с домати, сирене и рукола

Междинна закуска: шепа бадеми

Вечеря: Пълнозърнест сандвич със спанак, домат, сирене и кашкавал и чаша вино

Ден 4:

Закуска: Овесени ядки с киви и кисело мляко

Обяд: Салата „Капрезе“ с босилек

Междинна закуска: Смути по избор

Вечеря: 2 пилешки бутчета със салвия и сирене и чаша вино

Ден 5:

Закуска: Морковено смути

Обяд: Ципура със зелена салата с домати и сирене

Междинна закуска: шепа кашу

Вечеря: Паста с песто и домати и морски дарове и чаша вино

Ден 6:

Закуска: Банан и ягоди в кисело мляко

Обяд: Омлет от 2 яйца с чери домати и спанак

Междинна закуска: 2 ябълки

Вечеря: Пилешко филе с печени картофи и чаша вино

Ден 7:

Закуска: Овесени ядки с райска ябълка и прясно мляко

Обяд: Запечени домати с кашкавал и пълнозърнести брускети

Междинна закуска: банан

Вечеря: Свежа салата по избор с морски дарове и чаша вино

Източници: Тeлeгрaф,Pixabay.com,http://your-diet.ru

луз уейт
Луз Уейт ще ви помогне да отслабнете трайно и бързо и е с напълно доказана ефективност

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *