Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тези признаци показват, че имате проблем със слуха!

Случва ли ви се често да не чуете какво ви казват и да молите да повторят… Ако имате съмнения за слуха си, вижте доколко основателни са те.

Ако усетите, че ви е трудно да четете вестник или книга, или пък ви е необходимо да гледате менюто в ресторанта на опъната ръка отстояние… ще се усетите, че е добре да отидете на преглед за зрението, нали? Но, за жалост, проучвания показват, че не сме толкова чувствителни към промените в слуха.

Склонни сме да пропускаме част от чутото или просто да увеличим звука на телевизора, вместо да побързаме да се консултираме със специалист. Има изследвания, които сочат, че всеки шести човек отлага този преглед с цяло десетилетие.

Ако сте заинтересувани вече от състоянието на слуха си, замислете се: забелязвате ли в последно време в кафенета и барове да ви се струва по-шумно? Или може би разговорите в група ви напрягат повече от обикновено, защото е предизвикателство да чуете всеки от говорещите? Дали не сте започнали твърде често да молите околните да повторят казаното от тях, защото не сте чули…

проблем със слуха
Имате проблем със слуха?

Видове загуба на слух

Около 42% от хората над 50-годишна възраст имат някаква загуба на слух, но в нередки случаи подобни изменения в способностите за чуване настъпват две десетилетия по-рано. Има два типа загуба на слуха: сензорноневрална (увреждане на слуховия нерв или на слуховата част на вътрешното ухо) и кондуктивна (увреждане на тъпанчето или на слуховите костици на средното ухо).

Кондуктивната загуба може да е провокирана от перфорация на тъпанчето (което изисква спешна оперативна намеса), от ушна кал (която се почиства от специалист) или от отосклероза, която засяга около 1 от 200 души, основно жени, и често започва да се проявява в късните тийнейджърски или в двайсетте години. Отосклерозата се получава от сраствания, образувани от калций на някоя от костиците, в ухото. Заради срастването те не могат да вибрират и да пренасят звука. Чрез операция може да се замени засегнатата костица с протеза, с която слухът ще влезе в норма.

Сензорноневралната загуба на слух обикновено се появява с напредване на възрастта или заради излагането на висок шум. Най-големите врагове на слуха са устройствата за слушане на музика със слушалки, както и твърде шумните концерти и заведения. Разбира се, те са пагубни за слуха, когато системно се злоупотребява с високите децибели.

Едностранна загуба на слуха

Ако страдате от едностранна загуба на слуха, е добре да бъдете насочени за изследване с ядрено-магнитен резонанс, тъй като този проблем може да е вследствие на доброкачествен израстък – акустична неврома – който натиска нерва, който контролира слуха. Акустичната неврома се среща сравнително рядко – някъде при около 1 от 50 000 човека, но тя трябва да се контролира, защото макар и доброкачествен тумор, неговият растеж може да засегне мозъка и така да стане дори причина за смърт.

Как може да се помогне?

Ако представата на ваш възрастен роднина, носещ жълтеникав свистящ слухов апарат, ви възпира от идеята да ползвате и вие такова помощно устройство, помислете отново! Съвременните слухови апарати са почти невидими и принципно не би трябвало да издават неприятни звуци. Благодарение на съвременните дигитални технологии, тези устройства не просто увеличават звука, но могат да ви помогнат да се впишете спокойно в разговори, в които участва още един човек, че дори и в група. Някои апаратчета дори могат да се приспособяват автоматично към различните ситуации, като например гледане на телевизия, хапване в ресторант или посещение на кинопрожекция. В случаите на загуба на слух, когато апаратчетата не могат да помогнат, възможност за лечение е поставянето на кохлеарен имплант, което обаче става чрез операция.

Шум в ушите

Това е доста разпространено състояние, като при всеки десети то е постоянно. Шумът в ушите е свързан със звуци по-скоро в тялото, може да е нисък, средно висок или да е високо пищене, което може да се появи в едното или и в двете уши. Обикновено причинете за това състояние са безобидни, но ако то е продължително, е разумно да се консултирате със специалист.

Ако усещате замаяност…

Във вътрешното ухо са разположени органите, отговорни за баланса, които работят съвместно с очите. Когато те не функционират правилно, може да усещате замайване. Но това е добре да се консултира с личния лекар. Най-често причините са:

– Болест на Мениер – може да предизвика замайвания и световъртежи, продължаващи до 24 часа. Състоянието се предизвиква от увеличаване на продукцията на лабиринтната (слухова) течност в ухото. 80% от случаите не могат да бъдат излекувани напълно и стават хроничен проблем, а другите 20% се третират с инжекция със стероид или антибиотик, поставена в ухото.за

– Лабиринтит – това възпаление на средното ухо, засягащо лабиринтната система, от която зависи равновесието. Понякога това може да са единични пристъпи или световъртежи, продължаващи до 6 седмици. Обикновено настъпва вследствие на вирусно заболяване, по-рядко причината е бактериална инфекция. В редки случаи може да стане и хронично състояние, продължаващо с години.

– Доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж – това е най-често срещаната форма на вертиго. Характеризира се с периодична поява на усещания за движение на тялото, инициирано от внезапни движения на главата или от преместване на главата в определена посока. Когато е причинено от възпаление на вътрешното ухо, обикновено отшумява от само себе си, като рехабилитацията и приемът на лекарства ускоряват този процес.

Признаци на загуба на слух

– Струва ви се, че другите хора мънкат;

– Околните често трябва да ви повтарят какво са казали;

– Затруднявате се да чувате какво ви казват, когато сте на по-шумни места;

– Трудно ви е да чувате добре всичко казано в групов разговор;

– Слушането на разговори ви коства големи усилия;

– Околните смятат, че слушате телевизия, радио или музика твърде силно;

– Често имате проблеми да чувате, когато говорите по телефон.

Източници:Журнaл,Pixabay.com,http://prosluh.com

подобряване на слуха
Капсули за подобряване на слуха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *