ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АТОРДАПИН / ATORDAPIN

Съдържа амлодипин, аторвастатин, полисорбат 80, калциев карбонат, кроскармелоза натрий, хидроксипропил целулоза, микрокристална целулоза, прежелатинизирано царевично нишесте, магнезиев стеарат, колоиден силициев диоксид, хипромелоза, титанов диоксид, пропилен гликол

Предназначение

атордапинАТОРДАПИН е комбиниран лекарствен продукт с активни компоненти амлодипин и аторвастатин. Амлодипинът е от типа калциеви антагонисти и се използва за нормализиране на повишено артериално налягане. Аторвастатин е от групата статини, приемът на лекарства с тази съставка контролират високия холестерол.

Двете активни съставки позволяват да се предотвратяват инциденти като инфаркт и стенокардични пристъпи при хипертоници. Особено ефективен е медикаментът при пациенти, които освен това са пушачи, имат наднормено тегло, сърдечно заболяване или са застрашени от диабет. Комбинираното въздействие предотвратява образуването на склеротични плаки в кръвоносните съдове и намалява риска от влошаване на здравето или внезапни животозастрашаващи инциденти.

Как се приема

АТОРДАПИН се приема по лекарска препоръка. Приемът е веднъж на ден, без връзка с храненията – препоръчително по едно и също време. Терапията най-често започва с по една таблетка, която съдържа 5 мг амлодипин и 10 мг аторвастатин. Ако е необходимо, лекарят може да приложи варианта 10/10 мг.

Таблетките се поглъщат цели, с вода. Продължителността на приема се преценява от лекуващия.

При пропуснат прием е най-добре да се изчака времето на следващия. Ако има предозиране, трябва да се направи консултация с лекар – дори да липсват смущаващи симптоми.

Възможни нежелани ефекти

Терапията с този медикамент може а провокира алергични реакции – обриви, подуване на лицето и езика, затруднено преглъщане и дишане, хрипове.

Сред често съобщаваните странични ефекти са главоболие, сънливост и замайване; болки в мускулите и ставите, крампи, отоци на крайниците; отклонения в сърдечния ритъм, възпаление на лигавиците на горните дихателни пътища; болки в корема, диария или запек, образуване на газове. Възможни са също отклонения в показателите на кръвната захар и чернодробните ензими.

По-рядко пациенти се оплакват или се диагностицират отклонения от рода на хепатит, нарушения на съня, тремор, влошено зрение, пресъхване на устата и промени във вкуса, косопад, увеличена чувствителност на кожата при допир, необясними подкожни кръвоизливи, нарушено уриниране, панкреатит, болки във врата и гърдите, уртикария, възпаления на кожата и подкожни тъкани, на сухожилия, обърканост.

Най-общо отклоненията, провокирани от медикамента, могат да променят показатели от кръвната картина, да причинят смущения в сърдечната дейност, скованост на мускулите, депресивни състояния, смущения в сексуалната активност, двигателни нарушения, повишаване на кръвната захар и диабет.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АТОРДАПИН не се употребява при алергия към някоя от съставките. Медикаментът се избягва и в случаи с алергия към други блокери на калциеви канали.

Медикаментът е противопоказан и при чернодробни заболявания, аортна стеноза, преживян кардиогенен шок, сърдечна недостатъчност, тежка хипотония.

Не се използва по време на бременност, опити за забременяване или кърмене. Не се прилага за лечение на деца и подрастващи.

При някои пациентски групи приемът на продукта е допустим след индивидуална преценка на възможните рискове. В такива групи попадат хора с бъбречни заболявания, проблеми на щитовидната жлеза, страдащи от мускулни болки, преживели инсулт, с дихателна недостатъчност.

Не се препоръчва за потребители, злоупотребяващи с алкохол.

Забранена е комбинацията с някои антибиотици и противогъбични продукти.

Взаимодействие с други медикаменти

Освен споменатите лекарства – нежелани са комбинациите с лекарства за регулиране на холестерола, за контрол на сърдечния ритъм, противогърчови, антидепресанти, невролептици, бета-блокери, лекарства за лечение на хипертония, съдържащи екстракти от жълт кантарион.

________

Усреднена цена в аптеките – 6 лв за опаковка от 30 таблетки 5/10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *