Позата по време на сън може да лекува (при болка в гърба, хипертония и киселини в стомаха)

Позата по време на сън може да помогне по време на много заболявания. И пак позата по време на сън може да ни разболее

Позата по време на сън е способна да облекчи много здравословни състояния. Затова е необходимо да се отървем от навика да спим както ни е удобно, и да позиционираме тялото по начин, който ще му помогне да не изпитва болка.

Много е хубаво да посрещнем деня отпочинали и свежи. И още по-добре е да използваме часовете на отмора за нещо полезно. Ако приемем, че човек спи средно между 6 и 8 часа, то би било много хубаво да използваме това време за нещо полезно.

Днес ще поговорим малко по-подробно за позицията по време на сън. И най-вече за това каква трябва да бъде тя, за да ни помогне да облекчим състоянието си, ако страдаме от различни болести.

Болката в гърба е една от основните причини за дискомфорт през целия ден. Същото е положението и с главоболието, което ни измъчва без причина.

Ще бъдете изненадани, но болката в долната част на гърба не винаги е причинена от сериозни заболявания, като рак или артрит. Причините, както винаги, са банални и прости: стрес, напрежение, лоша поза, заседнал начин на живот. Но малко хора осъзнават, че появата на болка и влошаване на съществуващите симптоми се повлияват от положението на тялото по време на сън. Защото в сън прекарваме поне 30% от денонощието.

Оказва се, че можем да се отървем от много болезнени симптоми, просто като заспим в правилна позиция. Струва си да преразгледате позата, в която спите, и да я промените, ако това е необходимо. Благодарение на тази промяна ще се отървете от такива оплаквания, като болка във врата, раменете, корема, кръста, и дори хипертония.

Позиция на тялото: каква трябва да бъде позата по време на сън, с помощта на която ще се лекуваме, докато спим

1. При болки в гърба

Лежейки на гръб, поставете възглавница под коленете. Поставете и хавлиена кърпа, навита на руло точно на извивката на гърба, така че да е успоредна на пъпа. Нагласете кърпата по начин, който ще помогне на гърба да заеме естествена позиция.

2. За облекчаване на болката в раменната става

Преди да заспите, не лягайте на страната, която ви боли. Нека тежестта на тялото пада на здравото рамо. Свийте коленете и ги дръпнете към корема, като преди това сте сложили възглавница между краката. Целта на тази възглавница е да подравни таза, бедрата и гръбнака. Ако имате болка и в двете рамена, спете по гръб с разперени настрани ръце.

3. Ако имате хрема

Повдигнете главата, за да може секрета от носа да изтича надолу, вместо да се отича в гърлото, а оттам – в белите дробове.

4. За да премахнете главоболието

Правилната поза по време на сън ще облекчи болката в главата. Експертите съветват да спите на гръб и да сложите до главата си възглавници от всички страни, така че да не се въртите през нощта. Хората, които страдат от хронично главоболие и мигрена, трябва да си закупят специална ортопедична възглавница, като тази, показана на снимката.

5. ПМС или болки и неразположение по време на цикъл

Лоша поза по време на менструация е да се спи по корем. Болезнените симптоми могат да бъдат облекчени през нощта. Специална поза ще ви помогне да се събудите бодри и без болки. Затова легнете на гърба си и поставете възглавницата под коленете, така че гръбнакът ви да не се огъва твърде много. Поставете и грейка върху стомаха, за да облекчите спазмите.

6. Ако страдате от хипертония

Японско проучване на влиянието на позата по време на сън показа, че кръвното налягане значително намалява ако се спи с лице надолу. Ако обаче спите по този начин гърба, шията и ставите могат да започнат да ви болят, и дишането ще стане трудно. Ето защо е по-добре да използвате тази позиция на всеки три дни. Сънят от дясната страна може да облекчи натоварването на сърцето, като това ще спомогне за понижаване на кръвното налягане.

7. Ако стомаха ви боли

Ако имате проблеми с храносмилането, поставете възглавница между краката си, докато спите от лявата страна. Това ще облекчи напрежението, ще позволи свободното протичане на храносмилателния процес. Изчакайте няколко часа след последното хранене, преди да си легнете. За по-голямо удобство пъхнете навита на руло хавлиена кърпа под корема.

8. При болки в шията

Тук обикновената кърпа отново ще дойде на помощ. Навийте я на ролка и я поставете директно под врата. Така ще осигурите допълнителна подкрепа на мускулите и шийните прешлени. За по-голяма сигурност, можете да поставите възглавница върху нея.

9. Ако ви притесняват киселини в стомаха

Тези, които страдат от неприятни усещания на парене зад гръдната кост, трябва да знаят каква позиция да заемат преди да заспят. Киселините стават по-агресивни в легнало положение. Придържайте се към принципа: „Дясното е погрешно“, и спете на лявата страна. Ако легнете на дясната страна, вероятността от киселини е по-висока.

 НевроХелт (NeuroHealth) действа благоприятно при стрес и безсъние. Допринася за здрава нервна система.

Позата по време на сън е изключително важна за добрата почивка. Опитайте се винаги да държите гръбнака в правилна позиция. Обърнете специално внимание на подравняването на главата, раменете и бедрата. Разстоянието между тялото и леглото натоварва мускулите. Затова използвайте възглавници, за да запълните тези „дупки“.

Пълноценният и редовен сън е обещание за добро настроение, правилно функциониране на мозъка и тялото, като цяло. От начина, по който спим зависи и това какви решения ще вземем през деня. Безсънието причинява проблеми с имунитета, депресия и невроза. Защо е нужно да си причиняваме всичко това умишлено? Можем просто да заемем правилна позиция преди заспим, за да започнем новия ден с летящ старт.

Източник: mhealth.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *