ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тези 10 суеверия за здравето наистина работят!

За здравето има много истини и митове. До колко верни са те? И можем ли да се доверим на 100% на онова, което казват учените?

Нашият свят е пълен с митове и невероятни теории. Да се ​​каже, че суеверието е пълна глупост е невъзможно, защото суеверията не идват от нищото, а от много години наблюдение на околния свят.

Трудно е да повярваме в много от тези митове и легенди за здравето, но от време на време учените правят някакви открития, и се оказва, че даден мит не е лъжа или намек, а доказан научен факт.

Митове и легенди за здравето, които днес са научно доказани

1. Яжте риба, за да поумнеете

Бабите често повтарят това на внуците си – яж риба, за да поумнееш. Трудно е да вземем за „чиста монета“, нещо което нашата баба казва, но все пак…

Преди около три месеца беше публикувано ново изследване в тази насока. То е дело на финландските учени, според които децата, които ядат риба най-малко веднъж седмично, имат по-висок коефициент на интелигентност, и имат по-малко проблеми при заспиване.
Това заключение беше потвърдено и от американски специалисти от Университета на Пенсилвания, чиято статия беше публикувана в списанието „Научни доклади“. Оказа се, че децата, които ядат риба веднъж седмично и по-често показват IQ средно с 4.8 точки по-високо от тези, които изобщо не ядат.

Хората често чуват, че трябва да ядат повече риба, но не всеки разбира защо. Едно от предимствата на яденето на риба е, че рибата съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини . Тези киселини са изключително важни за развитието на мозъка.

2. Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен

Учените от Университета на Уисконсин установиха, че в кората на ябълките има голям брой антиоксиданти. Благодарение на тези вещества ябълките не позволяват образуването на рак на простатата при мъжете, а при жените – рак на гърдата. Изследователите съветват яденето, без да са обелени, да стане полезен навик всеки ден.

3. Плодовият сок не е полезен за децата

Към плодовите сокове често се добавя лимонена киселина и това вещество разрушава крехкия емайл на детските зъби. В резултат на това се образува кариес. Плодовият сок също не може да утоли жаждата.

Той включва голямо количество захар и причинява алергии и проблеми с стомашно-чревния тракт . Белтъците, които се съдържат, също могат да причинят ентероколит. Най-добре е да се ограничи консумацията на сок до 1 чаша дневно. Чистата вода е най-добрият начин да овладеете жаждата.

4. Синьото сирене предизвиква по-дълбок сън

Преди няколко години се появиха данни от едно проучване, което показа, че различни видове сирена могат да окажат влияние на съня. Почитателите на Стилтън (вид синьо сирене с плесен) са докладвали, че в седмиците,в които са предпочитали да хапнат повече от това сирене, не са имали сериозни проблеми със съня.

Това явление може да бъде свързано с едно вещество, съдържащо се в сиренето, наречено триптофан. Тази аминокиселина присъства в много други храни, особено в млякото, пилето, пуешкото и фъстъците. От това тялото ни произвежда серотонин, който е отговорен за спокойното настроение и здравия сън.

5. Горещите вани и горещия душ може да причинят безплодие

Отрицателното въздействие на високата температура върху репродуктивните способности е известно от дълго време: първите изследвания по тази тема са проведени в средата на миналия век.

Оказва се, че под влиянието на температурата, която е по-висока от обичайното за организма, подвижността на спермата намалява, и това от своя страна води до безплодие. Между другото, в началото на миналия век горещата вана се смяташе за ефективен метод за контрацепция, въпреки че този метод не винаги е работел.

6. Шоколадът лекува разбито сърце

Учените са доказали със сигурност – шоколадът е добър за сърцето. Как шоколадът засяга работата на такъв важен орган? Веднага е необходимо да се направи уточнение, че ползите са само от тъмния, горчив шоколад.

Ползата са сърцето идва от полифенолите, които се намират в големи количества в какаовите зърна. Те оказват благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Разбира се, шоколадът не може да възстанови нормалното функциониране на болното сърце. Но абсолютно възможно е да се предпазите от някои сърдечно-съдови болести, ако по-често похапвате тъмен шоколад.

7. Бройте овце, за да заспите

Не е известно, със сигурност, откъде се е появила тази традиция. Според някои предположения вина за това имат овчарите, които броели вечер овца по овца цялото стадо, за да се уверят, че някоя не се е изгубила. Кротките овчици са сравнително безопасни животни, затова не е проблем да се брoят вечер, преди заспиване.

Експертите твърдят, че процесът на заспиване е твърде индивидуален. Няма значение какво си представяте, преди да заспите, най-важното е да успеете да се отпуснете. Съответно, ако сте фен на овцете и математика, този метод може и да ви хареса.

8. Флуорът може да бъде вреден за зъбите

Стоматолозите препоръчват използването на паста за зъби с флуорид като ефективен метод за профилактика на кариеса. Но последните проучвания на учените от Нова Зеландия показват, че флуоридът всъщност причинява повече вреда, отколкото полза.

След като прекалено големи количества флуор попаднат в тялото, това може да попречи на мозъка, нервна система, стомашно-чревния тракт, бъбреците и черния дроб. Флуорът може също така да ускори процеса на стареене и да се увеличи чупливостта на костите.

Флуорните съединения са склонни да се натрупват в зъбния емайл. След превишаване на необходимата доза, може да започне разрушителна процедура – флуороза. Основните симптоми на заболяването са появата на бели петна и петна по повърхността на зъба.

Прагматичните хора от двадесет и първи век безрезервно вярват в технологичния прогрес. Въпреки това, науката понякога греши. Научните данни често са изкривени поради търговски и егоистични цели. Мислете критично за научните постулати, особено когато става въпрос за вашето здраве.

Източник: businessinsider.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *