ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За кого и поради каква причина климатикът може да бъде опасен? 8 убедителни факта

Климатикът – колкото полезен, толкова и вреден. Но, знаем ли действително по какъв начин климатикът уврежда нашето здраве?

климатикът
Появата на климатика значително улесни живота ни. Той дори успя да влезе в категорията на незаменимите уреди в нашия живот, защото в горещите дни с него е много по-лесно да живее. Освен това, климатикът прави студените дни много по-уютни. Но ако мислите, че климатиците са нещо абсолютно безопасно, тогава ще е добре да имате едно-две неща на ум.

Днес ще ви кажем защо постоянната работа в климатизирана стая може да бъде опасна за вашето здраве.

Климатикът – това чудесно технологично чудо, което ни помага да избягаме от топлината през лятото или да се стоплим по време на зимния студ. За съжаление, това функционално изобретение има редица странични ефекти за човешкото здраве, за които може би не знаете.

1. Дехидратация

Това е известен факт – степента на дехидратация е много по-висока, ако човек е в климатизирана стая. Самият климатик намалява влажността на помещението, което на пръв поглед е незабележимо.

Тялото започва да губи вода, защото температурата е доста ниска и изобщо не искате да пиете вода. Ако работите в климатизирана стая – внимателно следете количеството консумирана течност.

2. Главоболие

Друг неприятен ефект на кондиционирания въздух. Една от причините за главоболието и мигрената е дехидратацията.

3. Проблеми с дихателната система

Офис-работниците често се оплакват от постоянни дихателни симптоми: назална конгестия, сух нос, сухо гърлото и дори ринит. Проучванията показват, че 28% от хората, които работят в климатизирана стая, страдат от ринит. Но сред хората, които работят във вентилирана стая, тази цифра е само 5%.

4. Сънливост

Основната функция на климатика у дома, или на работното място, е да ни охлади или да ни затопли. В повечето случаи хората несъзнателно нагласят по-високи температури през зимата и по-ниски през лятото. Това не е правилно, не само от енергоспестяваща гледна точка. Просто ефектът може да е обратен. Доказано е, че хората, работещи в климатизирани стаи, по-често се оплакват от сънливост.

5. Сърбеж и сухота на кожата

Дали козметиката е вредна? И още как! Прекомерната климатизация, комбинирана с излагане на слънчева светлина, може да предизвика сърбеж и изсушаване на кожата. Необходимо е да се грижим за постоянното овлажняване на кожата, ако прекарваме дълго време в стая с климатик, без значение дали е лято или зима.

6. Астма и алергия

Кондиционерът трудно може да се превърне в причина за възникването на тези заболявания, но да утежни ситуацията е напълно възможно. От една страна, климатикът може да защити хората, които са чувствителни към цветен прашец. Но, от друга страна някои хора се оплакват, че симптомите се влошават.

7. Сухи очи

Отново поради сухия въздух може да настъпи сухота и дразнене на очите, както и зачервяване и замъглено виждане.

8. Простуди и инфекции

Тъй като кондиционираният въздух пресушава назалните проходи, той може да доведе до дразнене на лигавиците. По този начин тялото ви става уязвимо и улавя вируси и инфекции много по-лесно.

Защо трябва да бъдем внимателни с климатиците? И защо е нужно да се прави профилактика, както и да се търси най-добрата фирма за поставяне на климатици?

„Ако имате лошо поддържана или зле проектирана климатична система, независимо дали е във вашия дом, офис или превозно средство, тя може да стане замърсена и потенциално вредна за здравето“, казва д-р Марк Мендел, епидемиолог от калифорнийския отдел за обществено здраве.

„Ние започнахме да виждаме този проблем още през 70-те и 80-те години“, казва д-р Мендел. „Хората в офис-сградите започнаха да казват, че сградата ги е разболяла“.

Д-р Мендел споделя още, че болковият синдром на сградата е свързан с редица привидно несвързани симптоми: назална конгестия, проблеми с дишането, главоболие, умора и раздразнена кожа. Неговото собствено изследване свързва системите за климатизация в офис-сградите с много от същите тези симптоми.

„Най-вероятното обяснение е, че в системата може да има някои микроорганизми, които могат да имат някакъв фин ефект върху определени хора“, казва д-р Мендел. „Но не е ясно колко хора са чувствителни към това, или колко голям е проблемът“.

За разлика от отоплителните системи, процесът на охлаждане на горещия въздух създава много влага и конденз, които трябва да бъдат отведени, обяснява д-р Мендел. Ако климатичната система работи зле, поради лоша поддръжка, повреда или лош дизайн, тя може да се превърне в място за размножаване на бактерии и гъбички. За да се предпазите, той казва, че вашата най-добра защита е добре поддържана и рутинно обслужван климатик.

Но д-р Мендел също посочва, че климатичната система е здраво свързана с някои ползи за здравето. „Замърсяването на външния въздух е често срещано в градските среди, и особено при тежък трафик“, казва той, като дава само един пример. „Климатикът филтрира фините частици от външните замърсители.“

И за да не бъдем чак толкова критични, ще завършим с това, че по време на големи жеги климатикът е спасил не един и два живота. Затова и д-р Мендел, както и много други негови колеги, заявяват, че по отношение на ползите и вредите от климатика все още се чувстват дезориентирани.

Източник: time.com
hellomagazine.com
healthguidance.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *