Начало / Здравето от А до Я / Подути пръсти – 15 изпитани метода и рецепти за лечение


Подути пръсти – 15 изпитани метода и рецепти за лечение

Подути пръсти – какво провокира състоянието и как се лекува?

Кога говорим за подути пръсти?

Подуването на пръстите е проблем, с който са се сблъсквали мнозина. Причината се корени в това, че разнородни ситуации и заболявания могат да предизвикат уголемяване на пръстите на едната или и на двете ръце. В зависимост от факторът или състоянието, което е довело до състоянието, подходите за справяне с проблема са разнородни.

В редовете по-долу ще разгледаме кои са най-честите причини, в резултат на които се оплакваме от подути пръсти. Ще се спрем на полезни натурални продукти и лековити растения, с помощта на които се постига облекчение. Ще се опитаме да ви помогнем да не изпадате отново в положението да размишлявате защо пръстите ви са отекли и как да си помогнете.

Какво провокира подуване на пръстите?

Сами по себе си отеклите пръсти не се възприемат като здравословен проблем. По-скоро се разглеждат като индикация, че нещо нередно се случва в организма. Най-често отичането се разглежда като симптом на:

 • заболяването, поразило кръвоносната система – като възможни такива се разглеждат венозната недостатъчност, сърдечната недостатъчност, още васкулит, лимфедем и други;
 • заболяване на кожата или на подкожната тъкан;
 • болест на отделителната система – нефротичен синдром, бъбречна недостатъчност и други;
 • болест на опорно-двигателната система като артрит, теносиновит, подагра и други;
 • неврологично заболяване;
 • травма;
 • инфекция;
 • отравяне;
 • алергична реакция;
 • непоносимост към приемани медикаменти
 • вродени заболявания и деформации.

Това са най-разпространените причини, но с тях списъкът не се изчерпва. Редица други заболявания и състояния също водят до задържането на течност в крайниците, а оттам и до значително удебеляване на пръстите на ръцете.

Ще отбележим само част от тях:

 • бременност – през периода на бременността в тялото се увеличава кръвта и течността като цяло, за да се подпомогне растежа на бебето. Това води до цялостно подуване, което се отразява и на пръстите. При някои бъдещи майки пък подуването поразява единствено пръстите. За такъв проблем споделя и потребителка на популярен женски форум:
 • работа с ръце – при хората, които използват ръцете и по-точно пръстите си много и редовно, се появява т. нар. Синдром на карпалния тунел. Интензивното писане на компютър, например, може да доведе до състоянието, като ефектът е отичане на пръстите;
 • задържане на вода – ако приемате големи дози натрий, например със солта в храната, това също може да доведе до подуване. Естествената реакция на тялото е да задържи повече вода, за да подпомогне разграждането на солите.

Как да си помогне при подути пръсти?

Ако се колебаете каква може да е причината, в резултат на която пръстите ви са подути, то най-добре е да потърсите лекарски съвет. Рутинни изследвания ще индикират, ако налице е здравословен проблем, предизвикал задържането на вода.

И все пак има способи, с помощта на които можете да намалите подуването, да облекчите движенията и да възвърнете комфорта на ръцете си. Ще ви предложим най-препоръчваните сред тях. Започваме с:

Топ 3 на рецептите при подути пръсти

Вана с розмарин

Редуването на топли и студени вани с вода, която е обогатена с розмарин, значително ще подобри състоянието при подути пръсти. За изпълнението на рецептата са ви необходими 4 стръка от ароматното растение. 2 от тях потопете в купа с топла вода, другите 2 – в купа със студена вода. Първо ръцете се потапят в затоплената вода за 3 минути, след което купите се сменят. Редуването се прави няколко пъти, като по този начин ще се подобри притокът на кръв към пръстите и ще се облекчи отичането. Добре е след края на процедурата, ръцете да се масажират с няколко капки етерично масло от розмарин.

Скилидка чесън

Ако подозирате, че пръстите ви са се подули в резултат на бактериална инфекция, засегната област от кожата се разтрива със скилидка прясно обелен чесън. Антибактериалните свойства на продукта ще унищожат бактериите, причинители на възпалението, като по този начин ще възпрепятстват усложненията и бъдещето подуване.

Корен от джинджифил

Джинджифил помага и при подути пръсти!

Чудодейният корен, който се прилага при редица здравословни неразположения, намира място и при лечението на подутите пръсти. За целта няколко парчета от лековития корен се настъргват и се поставят в чаша с малко гореща вода. Пръстите се потапят в съда за няколко минути. След като ги извадите, отцедете джинджифила от водата и го нанесете върху поразените пръсти. Оставете го да действа възможно най-дълго, като много скоро ще започнете да усещате облекчение.

Още методи за облекчаване при подути пръсти

Хидротерапия

Дори да не използвате розмарин, достатъчно е да редувате вани с топла и студена вода. По този начин ще се активизира кръвообращението и ще се намалят подуването и възпалението. Ролята на топлата вода е именно да подобри циркулацията на кръвта, а студената ще спомогне за възвръщане на нормалната форма и размер на пръстите.

Както вече стана дума, достатъчно е задържането на подутите пръсти за не повече от 3 – 4 минути в съд с топла вода. В студената минутката е само една. Общата продължителност на процедурата е около 20 минути, като на ден може да се повтаря по няколко пъти до пълното спадане на отока.

Английска сол

При подути пръсти използвайте английска сол!

Английската сол, която по своята същност е естествено срещащ се минерал, познат като магнезиев сулфат, е достъпно средство за облекчаване на болката и намаляване на подуването на пръстите.

В много случаи възпалението води до магнезиев дефицит в организма. Именно поради това се препоръчва потапянето на засегнатата зона от тяло, в разглежданата ситуация – на пръстите, във вода, в която е разтворена английска сол. Тъканите ще абсорбират магнезия от веществото и ще възстановяват загубата. Магнезият, на свой ред, спомага за лечение на възпалението.

За да изпробвате метода, е необходимо просто да разтворите 1 – 2 с.л. английска сол в подходящ съд с топла вода. Пръстите се потапят за около 15 – 20 минути. На ден процедурата се повтаря най-много 2 пъти няколко дни поред.

Високо повдигнати ръце

Ако смятате, че причината за отичането на пръстите ви е свързана с проблеми с кръвообращението, то може да опитате да вдигнете ръката или ръцете на високо с помощта на възглавница или друг удобен предмет.

Необходимо е ръката или ръцете да са над нивото на гърдите, като по този начин гарантирано ще се активизира кръвообращението.

Удобен метод е следният. Седнете на дивана и използвайте няколко възглавници. С тяхна помощ повдигнете крайника или крайниците, чиито пръсти са се подули. В тази позиция задръжте ръката за поне ½ час. Процедурата е добре да се повтаря по няколко пъти на ден.

Може да се приложи и повдигане на ръката по време на сън, отново с помощта на възглавници.

Масаж с етерично масло или олио

При подути пръсти може да се приложи и масаж с предварително загрято масажно масло или олио. Чрез редовното повторение на процедурата ще се постигане раздвижване на кръвта и спадане на отока. Освен това ще се активизират мускулите, а по този начин ще се спомогне за по-бързото и успешно раздвижване на обездвижените от отока пръсти. Не бива да се пренебрегва и дренирането, което също е ефект от масажирането на пръстите.

Масаж помага при подути пръсти!

Изпитана рецепта за масаж на подути пръсти ни предлага нашата читателка Кремена Кирилова от гр. София:

„Здравейте! Казвам се Кремена и се занимавам с графичен дизайн. Прекарвам пред компютъра поне 10 – 12 часа на ден, в резултат на което пръстите ми често отичат и се изморяват. С цел разтоварване и намаляване на подуването използвам следната рецепта, която прочетох в здравен вестник. Използвам 3 – 4 лъжици студенопресован зехтин, към който добавям няколко капки синапено масло. Нанасям върху показалеца и средния пръст, защото те често са ми най-засегнати, а след това и на останалите. Започвам масажа от върха на пръстите и продължавам към дланта, като прилагам кръгообразни движения. Не масажирам дълго, сигурно по минутка на всеки пръст, но се старая да раздвижвам пръстите поне по 2 – 3 пъти на ден, защото в обратен случай подуването и болката са много силни.”.

Раздвижване на пръстите

Дори в началото да ви се струва, че е невъзможно да накарате подутите си пръсти да се свият или да изпълняват прости упражнения, именно движението е следващият способ, който ще ви предложим, за да намалите отока и да спомогнете за освобождаването на задържаната вода. Чрез движенията ще се подобри притокът на кръв към пръстите и ще се освободи напрежението в мускулите.

Достатъчно е просто да свиете ръката в юмрук и да разпуснете по няколко пъти. Отварянето на юмрука нека да е бавно, а изправените пръсти задръжте добре опънати поне за минута.

Ако в рамките на деня изпълнявате тези прости упражнения поне 3 – 4 пъти, това ще подобри циркулацията и ще ви помогне да почувствате ръцете си по-добре.

Друг вариант за раздвижване на подутите пръсти е да използвате гумена топка или топка за тенис, която да стискате и да отпускате.

Стягане на пръстите с превръзка

Ако подуването е в резултат на травма или друго намаляване, можете да ограничите отока, като направите стегната превръзка. За целта най-добре е да се използва ластичен бинт, който да се увие плътно и да се пристегне около китката. Добре е превръзката да остане за дълъг период от време – може да я държите през целия ден и да освободите в края на деня.

За пристягане на пръстите в търговската мрежа се продават и специални компресивни ръкавици.

Натурални продукти срещу подути пръсти

Освен някои механични техники за намаляване на отока и освобождаване на задържаната вода от подутите пръсти, можете да си помогнете и с натурални продукти. Предлагаме ви няколко рецепти с изпитани лековити елементи.

Рецепта с куркума

Активната съставка в куркумата – веществото куркумин – има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Приложението й се препоръчва при подути пръсти в резултат на артрит, навяхване или друг род травма.

Изключително подходяща е следната рецепта. Смесва се 1/2 ч.л. куркума на прах с малко количество студенопресован зехтин. Трябва да се получи каша с умерена гъстота. С нея се намазват подутите пръсти. Сместа се оставя да изсъхне добре, след което се отмива с хладка вода. На ден процедурата се повтаря по 2 пъти до пълното облекчаване на болката и освобождаването на задържаната вода.

Рецепта с чесън и куркума

За приготвянето на следващата рецепта при подути пръсти ви е необходимо малко количество масло. Можете да използвате кокосово, синапено, сусамово. Трябват още няколко скилидки чесън, смачкани предварително, ½ ч.л. куркума на прах, ¼ ч.л. джинджифил на прах и ¼ ч.л. карамбол на прах. Към вече загрято масло (не трябва да се оставя да завира) се добавят останалите съставки. Разбъркват се внимателно и се оставят да изстинат. С част от така приготвената лековита смес се мажат болните пръсти по няколко пъти на ден.

Рецепта с ябълков оцет

Ябълковият оцет е универсален лек!

Неведнъж сме ви споделяли колко ползи за здравето крие ябълковият оцет. Може да се използва и при подуване на пръстите, защото високите нива на калий в него спомагат за освобождаване на задържаните течности. Самото подуване, според някои медици, може да се дължи на изчерпване на калия в организма.

Допълнителна положителна черта на киселия продукт е свойството му да нормализира pH и да не позволява прекомерното повишение на пикочната киселина в организма.

За да облекчите подуването на пръстите, накиснете малко парче плат или кърпа в разтвор от равни части ябълков оцет и топла вода. След като се изстиска, платът се увива около подуването и се оставя за поне 10 минути. На ден процедурата се повтаря поне 2 пъти.

За по-бърз и силен ефект можете да си приготвите и оцетна вода. Рецептата е елементарна – към чаша с топла вода се добавят 2 с.л. оцет и малко количество натурален пчелен мед.

Рецепта с черен чай

Подходяща рецепта при подути пръсти ни е изпратила и читателката ни Севда Петкова от гр. Първомай. Тя е с употребата на черен чай, за който се знае, че е естествен източник на танини и антиоксиданти. Ефектът от тези полезни вещества е намалява на подуването и освобождаване на задържаната в пръстите вода. Ето какво ни пише Севда:

„Пръстите ми се подуват от жега, от студ, от преумора. Ходила съм на какви ли не лекари, нямам здравословни проблеми, които да са свързани с това състояние. Но то продължава – като ми се подуят пръстите, не мога да държа лъжицата, не мога да върша ежедневни неща.

Сещате се, изпробвала съм какво ли не. Единственото, което ми помага в някаква степен, е черният чай. Използвам най-обикновени пакетчета с черен чай. Кисна ги във вода и ги прехвърлям в хладилника за 10 – 15 минути. Вадя и директно ги поставям върху пръстите. По-често ми се подуват показалецът, средният и безименният на дясната ръка, затова и там най-често използвам пакетчетата. Държа 10 минути и пак ги прибирам в хладилника. И так поне 3 – 4 пъти на ден.

Не казвам, че методът е най-идеалният, но поне при мен дава някакви резултати, поне да мога да изпълнявам обикновени неща.”, привършва нашата читателка.

Съвети срещу подути пръсти

Ще приключим темата за подутите пръсти с няколко основни съвета, които е добре да се спазват от всички, но са особено актуални при хората, при които подуването се случва често. Ето ги и тях:

 • ограничете солта – когато нивата на натрия в тялото се повишат, това води до задържане на течности и появата на отоци. Често тези отоци поразяват и пръстите на ръцете . За да се предпазите поне от тази причина за подуване на пръстите, намалете приема на сол. За възрастен здрав човек дневната доза не бива да надвишава 1 ч.л. общо;
 • избягвайте леда и прекалено ниските температури – въпреки че първосигналната ни реакция е да поставим лед върху подутото, добре е да не се използва този драстичен метод. Прекалено ниските температури могат да доведат до увеличаване на отока;
 • поддържайте умерени градуси – препоръчително е у дома, на работа или на всяко друго място, на което се прекарва повече време, да се поддържа умерена температура, която ще спомогне за добрата циркулация на кръвта;
 • не натоварвайте подутите пръсти – не бива засегнатите пръсти да се подлагат на прекомерно натоварване, под формата на спорт или друго трудоемко движение;
 • пийте вода – приемът на големи дози вода ще подпомогне освобождаването на задържаните течности от организма.

Източници:

https://www.prevention.com/health/why-your-fingers-swell

http://diyremedies.org/swollen-fingers/

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб