Начало / Болести и лечение / 5+ неочаквани опасности от пиенето със сламка, които повечето хора не подозират


5+ неочаквани опасности от пиенето със сламка, които повечето хора не подозират

Дори децата днес са запознати със пиенето със сламка, благодарение на кутийките със сок, която всяка майка купува

 сламка

5+ неочаквани опасности от пиенето със сламка, които повечето хора не подозират

 

Голяма част от детските чаши са със сламка, което е удобно за хлапетата. Не че има нещо лошо да се пие със сламка, но трябва да се знае, че са налице някои опасности, които е добре да се имат предвид.

Няколко добри думи

Удивително е как една пластмасова тръбичка може да промени вкуса на вече втръснала напитка, като кока-колата например. Също така е удивително как сламката може да бъде в помощ на онези, които имат проблем с храненето, поради схващане на челюстта, или други здравни усложнения. Като един огромен плюс на пиенето със сламка трябва да отбележим случаите, в които сламката ни спасява от острата, режеща болка при кариес.

Според сайта Delta Dental пиенето със сламка спестява на зъбите излагането на напитки, които боядисват, или имат ерозивни свойства, като лимоновия сок и сокът от боровинки.

Трудно е да се повярва, че нещо толкова невинно, като отпиването със сламка, причинява вреда на тялото и на околната среда. Но, всеки който обича да пие със сламка, трябва да знае истината.

1. Пиенето със сламка набръчква устните

Това не е най-голямата вреда, но за суетните дами е проблем. Същите тънки бръчици около устните се появяват и ако се пуши много.

Знаменитият естетик Рене Ролеу обясни за списанието Мари Клер, че “когато пиете от сламка, повтарящото се движение на устните, което трябва да направите, ще поощри по-бързо разпадане на колагена и нарушаване на еластичността, причинявайки ненужни бръчки и линии”.

2. Петна по зъбите

Много хора мислят, че използването на сламка предпазва зъбите от петна, причинени от напитките.

Това обаче работи само ако смучете течността директно в гърлото и пропуснете напълно устата, без да се наслаждавате на напитката.

Сайтът Greenspoint Dental потвърждава, че употребата на сламка не предпазва зъбите от петна и ерозия. Освен това, със сламка сме склонни да пием по-голямо количество, заради улеснението, така че вредите са с една идея повече.

3. Причиняване на излишно подуване

Издуването на корема е неудобство за всички, без значение дали става дума за мъже или жени. Медицинският сайт WebMD цитира, че чрез пиенето на сламка се поглъща много излишен въздух, заради който се получава издуване на стомаха.

4. Кариес

Според изследване на Science Daily , отпивайки редовно със сламка, може да концентрираме “експозиция” на захар в една област, причинявайки по-тежко гниене и кухини в зъбите. Нали си давате сметка, че течността от сламката буквално се излива върху една част от зъбите, като водопад, което не е от особена полза за нашето дентално здраве.

5. Производството на сламки е лошо за околната среда

Както вероятно всички знаете, производството на пластмаса не прави чудеса за планетата, на която живеем.

Според сайтът One Green Planet най-малко 500 000 000 сламки, които се произвеждат всяка година, причиняват тонове замърсяване на въздуха, преди да бъдат използвани дори.

Сламките обикновено се използват само веднъж и се изхвърлят, така че това са много отпадъци и пластмаса за нещо, което има само една употреба.

И не на последно място!

Сламките убиват някои морски обитатели, като морската костенурка, която виждате на снимката. Хиляди и хиляди сламки отиват в моретата и океаните, и причиняват страдания на горките животни…

Тази статия няма за цел да ви откаже от сламките. Но, преди да я ползвате – помислете. Навик ли е това или посягате към сламката в заведението, за да спестите на бармана едно измиване на чаша?

Източници: Sciencedaily.com,
Everydayhealth.com,
Abcnews.com

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


loading...

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*