КОНВЕРИД / CONVERIDE

Съдържа ирбесартан, хидрохлоротиазид, лактоза монохидрат, прежелатинизирано нишесте, колоиден силициев диоксид, кроскармелоза натрий, микрокристална целулоза, магнезиев стеарат, хипромелоза, макрогол 6000, оцветители

Предназначение

конверидТози медикамент се препоръчва на пациенти с високо артериално налягане. Той съдържа две активни съставки – ирбесартан и хидрохлоротиазид. Първата предотвратява свиването на кръвоносните съдове с последващо повишаване на кръвното – при отпускане и разширяване на кръвоносните съдове налягането спада. Втората действа диуретично – изхвърлянето на течности от организма също понижава артериалното налягане и предотвратява хипертоничните кризи. Комбинираното лекарство се прилага в случаите, когато всяко едно от тях поотделно не успява да осигури ефективен контрол върху кръвното налягане на потребителя.

Как се приема

КОНВЕРИД се приема по лекарска препоръка. Лекуващият трябва да определи дневната доза и стъпки на преход от медикамента, който е приеман преди това за контрол върху кръвното – към КОНВЕРИД. Лекарството се приема веднъж дневно, по едно и също време – с чаша вода и без връзка с храненето. Дневната доза е една или две таблетки, според състоянието на потребителя.

Дневната доза, корекциите й и спирането на приема не могат да се правят самодейно, а само под лекарски контрол и мотивирано. Неволното предозиране може да причини рязко спадане на кръвното, забавяне или ускоряване на пулса, гадене, сънливост. Потърсете лекарска помощ, ако симптомите бележат прогресия.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с КОНВЕРИД може да причини алергични реакции, гадене и повръщане, сънливост и отпадналост, прималяване и припадъци. Не са изключени отклонения в показателите на кръвната картина, сексуална дисфункция, диария, оток и зачервяване.

Има данни също за стомашен дискомфорт и отклонения във функциите на стомашно-чревния тракт, главоболие, нарушени функции на бъбреците и черния дроб, болки в ставите и мускулите. Продължителното лечение с медикамента би могло да провокира заболявания като диабет и подагра.

Кога НЕ БИВА да се употребява

КОНВЕРИД не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Това лекарство е противопоказано при бременност и кърмене.

Медикаментът не е подходящ при тежки чернодробни или бъбречни заболявания.

Да не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не прилагайте при ниски нива на калий и високи – на калций.

Продуктът не се използва, ако пациентът има трудности с уринирането.

Рискова група са пациентите със сърдечно-съдови заболявания, диабет, лупус еритематозис, или които са прекарали наскоро заболяване с повръщане и диария и са дехидратирни. При тях прилагането е възможно след точна преценка за възможния риск. Изисква се индивидуална преценка и при пациенти с глаукома.

Взаимодействие с други медикаменти

Специално внимание е необходимо към пациенти, които трябва да продължат приема на други медикаменти едновременно с КОНВЕРИД. Прилага се схема за безопасно съвместяване, при което медикаментите не усилват или отслабват въздействието си и няма повишен риск от проява на странични ефекти. Касае се за продукти като диуретици, разхлабители, калий-съхраняващи медикаменти, лекарства за диабет и подагра, за епилепсия, добавки с витамин D, медикаменти за контрол върху сърдечния ритъм и др.

_________

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за опаковка от 14 стандартни таблетки

Оценете статията
Оценка 4 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.