БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Проф. Пандев: При Хашимото най-много помага движението!

Проф. Пандев за факторите, които влияят върху правилното функциониране на щитовидната жлеза. Съвети и лечение на щитовидна жлеза. Рак на щитовидната жлеза.

 

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова покани проф. Румен Пандев, за да разкрие пред зрителите някои основни моменти при лечението на щитовидната жлеза. Проф. Пандев е световно признат лекар – получава награда, лично връчена от Папата, за успеха му при изваждането на огромен тумор от щитовидната жлеза на пациент, без дори да е отварял гръдния му кош. В международен план, малцина са специалисти, които са способни да извършат успешно подобна операция.

 рак на щитовидната жлеза
Д-р Щонова покани световно признат специалист да говори за щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е най-важната фундаментална част от ендокринната система на всеки човек. От правилното й функциониране зависи целият ни живот – обмяната на веществата, дишането, движението и други.

Проф. Пандев обяснява, че когато има проблеми с щитовидната жлеза, първоначално пациентът не усеща нищо и няма болка. Проблемите се проявяват на по-късен етап, едва когато организмът започне да не функционира правилно.

В модерния свят, в който живеем, консумираме прекомерно енергийни храни, за да сме в кондиция и да изглеждаме добре, а в същото време водим застоял начин на живот. Ето защо има нарушения във функциите на щитовидната жлеза, тъй като процесите по обмяната на веществата не протичат нормално. За да бъде всичко наред е необходимо, на първо място, правилен хранителен режим, без т.нар „фаст фуд“ (бързо приготвената и вредна храна). Трябва да се набляга на консумирането на пресни плодове и зеленчуци, като всички червени храни са отлични антиоксиданти. Да се избягват мазните и прекалено сладките храни.

На второ място, за правилното функциониране на щитовидната жлеза, е важно, да се спрат цигарите и алкохолът.

На трето място, трябва да се избягва прекаления стрес и преумора за поддържането на здрава щитовидна жлеза.

 

Набавянето на достатъчно йод е ключово за поддържането на здрава щитовидна жлеза

 

Проф. Пандев рак на щитовидната жлеза
Проф. Пандев обяснява колко важно е движението за поддържането на здрава щитовидна жлеза

И на не последно място е необходимостта от набавянето на йод за организма. До около 1990 г. на учениците в училище раздаваха малки жълти хапчета, богати на йод, именно заради щитовидната жлеза, припомня проф Пандев, като допълва, че вече такива таблетки не се изписват, а хората прибягват до капването на йод върху бучка захар, което не е приемливо, според него.

Съвременните производители влагат достатъчно количество йод в храните, които купуваме. Голяма част от тези храни не са произведени в България, включително плодовете и зеленчуците, които идват най-често от Турция и от Гърция. В Западна Европа има страни, в които се прави стриктна йодна профилактика – поставят йод във фуражите на животните,  както и в торовете за земеделието.

При болести на щитовидната жлеза, включително и болест на Хашимото, лекарите предписват различни диети, като безглутеновата например. Пациентите спазват стриктно предписаната им диета, но в повечето случаи тя не дава резултат. Според него една диета никога не трябва да е самоцелна, а трябва да бъде съпроводена с адекватен двигателен режим, което пък от друга страна не означава непременно фитнес. В случая е по-важно всяка форма на движение, при която човек може да се освободи от натрупания стрес.

Когато човек се движи или се натоварва физически, тироидните хормони циркулират по-добре. Тези хормони се отделят именно от щитовидната жлеза. Когато се движат добре, те достигат до клетките и помагат обмяната на веществата да протича нормално. Обикновено болните приемат хапчета и спазват безглутенова диета, но не се движат и чакат да имат подобрения, заявява проф. Пандев.

 щитовидна жлеза
Д-р Щонова и проф. Пандев в студиото на БТВ

Стресът е изключително опасен за щитовидната жлеза. Той предизвиква свръх активност на жлезата. Медицински е отчетено, че в периоди на големи катаклизми или войни, хората масово развиват базедова болест. Причината е, че под влиянието на стреса, щитовидната жлеза започва свръхпроизводство на хормони, при което по-скоро настъпват нарушения във функциите й, а не в анатомията й.

 

Рак на щитовидната жлезатова е най-честият ендокринен тумор в човешкия организъм.

 

От всички жлези – надбъбречна, хипофиза, епифиза, най-уязвима към рака е именно щитовидната жлеза. През последните години, в световен мащаб, се забелязва рязко увеличение на хората, които имат рак на щитовидната жлеза.

Пациентите научават за заболяването си от лекарите, едва когато вече се е образувал възел на щитовидната жлеза, а рискът даден възел да се превърне в рак е между 7 и 15%. В наши дни съвременната наука помага на лекарите да преценят правилно дали едно образувание заплашва пациента да се превърне в рак, или не.

Освен консултации с ендокринолог, се прави ехография с висока сензитивност, която ще покаже дали дадения възел, който е изследван, е рисков. Ако възелът покаже динамика, тогава вече се прави биопсия.

След 2016 г. общите препоръки при лечението на щитовидна жлеза са в основната група ниско рискови карценоми. Пол на пациента – жените са много по-застрашени, но пък при тях заболяването протича по-леко и се лекува по-лесно, за разлика от мъжете.

Ще ви бъде интересно да чуете целия разговор с проф Пандев, от видеото по-долу.

Източници: https://www.btv.bg; https://www.freepik.com/

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при намалена функция на щитовидната жлеза

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.