Ритуали за здраве на Петдесетница: мента за здраве, девисил против уроки

През 2017 г. християните ще празнуват Петдесетница на 4 юни. Както всеки празник, и този има някои особености, с които е добре да се съобразим

Петдесетница

Според съществуващите канони, Петдесетница се чества тържествено и пищно. Християните отбелязват този ден, като денят, в който се ражда Любовта. Този ден се отбелязва и като рожден ден на Земята и на Християнската църква. Ето защо трябва да отдадем цялата почест на природата, която ни дарява с благата си, въпреки че на моменти сме безхаберни към състоянието ѝ. Освободете неделния ден, посветете го на посещение в планината, отдайте почест на светата Троица.

Днес ще ви запознаем с няколко обичая, които е добре да се направят през този ден, дори и да не се придържате стриктно към религиозните традиции.

Празник на Земята

1. Смята се, че на празника на Троица Земята празнува рождения си ден. Ето защо основната забраната за честване на Троицата е свързано със земята. Във всеки случай, точно днес не се занимавайте със земеделие. Не е хубаво да се копае или да се оре.

Стопаните обръщат внимание на дръвчета. Клончета на младите брези и върби се използват за различни ритуали. Докато трае празника не бива да се цепят дърва, нито да се режат дръвчета.

2. Според народните вярвания на Петдесетница в гората се появяват различни митични същества. Това е и една от причините да има черешова задушница преди празника. Казано е, също така, по това време хората да не ходят сами в гората.

3. Пак според вярванията, три дни след Петдесетница не бива да се влиза във вода (море, река, езеро), защото лоши русалки завличат хората на дъното.

4. Както на всеки голям църковен празник, и на Петдесетница не се работи. Позволено е само да се полагат грижи за домашните животни. В църквата се ходи с букети от цветя и билки.

Обичаи и обреди по врене Петдесетница

1. Прави се китка от сушен пелин, с който се окадява цялата къща. Вярва се, че това ще донесе на семейството щастие, мир в къщата и здраве.

2. По възможност във всички стаи на дома се слагат малки букети от блатен аир. Смята се, че блатния аир привлича добрата енергия в дома и укрепва здравето на всички хора, които живеят в него.

3. Девисилът пази от уроки. Препоръчва се да направи отвара от девисил, с която да се наръси къщата, градината и домашните животни.

4. Листата от вратига, сложени грижливо във всеки ъгъл и по шкафовете, ще пазят от магии и лоши погледи.

5. В Русия християните вярват, че мащерката е билка, която ще помогне на младите момичета да намерят своя годеник – ако са свободни. А ако вече имат съпруг – да заченат. Затова, в навечерието на Петдесетница се слагат няколко стръка мащерка под възглавницата, за да покаже съня кога и за кой ще се омъжат девойките. А жените, които искат да заченат трябва да пият чай от мащерка.

6. Денят завършва чай от млада мента – за здраве на цялата фамилия.

Почти всеки християнски празник е свързан по един или друг начин с езичеството. Това е така, защото дохристианските идеи за Бога и света са се доразвили в това, което познаваме днес като православна християнска религия. Езичество, основано на вярата в природата и нейното обожествяване, е от голямо значение за древните славяни, и продължава да влияе върху нашия свят днес.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *