ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Рон Мартин: Пийте само чаша сок от нар на ден и ще видите какво ще се случи с тялото ви!

Нутригенетика – наука, която изучава  индивидуалните реакции на хората към определени храни; определя връзката между здраве, генетика и хранене. Нутригеномика – наука, която изучава по какъв начин храните могат да предпазват и да потискат дадени заболявания. Оформя се нова зависимост –  връзка между хранене, диета,  чревна микрофлора и новите подходи за предотвратяване на сложни болести. Храненето на всеки човек трябва да бъде индивидуално, защото генетичните особености са строго специфични и потребностите на организма. Съставяне на индивидуален хранителен режим – спрямо отделния генотип на всеки човек се определя от какви храни, витамини и минерали има нужда и които са вредни за неговото здраве. Сок от нар – универсален и изключително полезен – в 1 чаша се съдържат  40% от необходимата доза витамин С и 3 пъти повече антиоксиданти от зеления чай или от червеното вино; притежава отлични диуретични свойства. Добре е да се пие 3 пъти дневно, 30 до 40 минути преди хранене.

В поредицата „Духът на здравето“ д-р Щонова ни среща с проф. Рон Мартин. Рон Мартин е професор по нутригенетика и нутригеномика. Участва в разработването на нови хранителни добавки. Проф. Мартин добре познава връзката между хранене, диета,  чревна микрофлора и новите подходи за предотвратяване на сложни болести. Изследва връзките между храненето, хипертонията и физическата активност.

 сок от нар
Проф. Рон Мартин пие всеки ден сок от нар, защото е изключително полезен

Нутригенетиката  изучава индивидуалните реакции на хората към определени храни. Тези реакции са свързани  с човешкия  генотип, който оказва влияе върху начина на хранене. Той има отношение за  развитието на различни заболявания.

Нутригенетиката е  пресечна точка между здраве, генетика и хранене. Храните притежават свойството да променят генетичната информация. Оттам активират или потискат развитието на дадено заболяване. Когато човек е тъжен или е изпаднал в депресия, ако пред погледа му се появи нещо апетитно и вкусно, машината, наречена апетит се задейства. Нутригеномика е наука, която изучава по какъв начин храните могат да предпазват и да потискат дадени заболявания. Тези две модерни науки бързо навлизат в нашия живот, защото са изключително важни.

Механизмите, които контролират апетита са много сложни. Наложително е да осъзнаем, че храненето е силно свързано със здравето, защото влияе върху генната експресия. Това води до промяна в произведените в тялото протеини. Те са отговорни за възникване на различни заболявания.

Някои хора имат нужда от повече желязо, защото генетично им е заложено да го абсорбират повече. Желязото е микроелемент, важен за кръвта и за функционирането на хемоглобина. Липсата на желязо причинява анемия. Това е най-масовият хранителен дефицит. По-леките форми са свързани с липса на сили и енергия, поради недостиг на желязо в кръвта. Други негативни проявления са понижена мисловна способност, липса на концентрация и занижена имунна защита на организма.

Ние се храним всеки ден, но е важно да се свързваме с правилната храна. Проф. Рон Мартин започнал да се интересува от действието на храната, когато осъзнал как тя оказва влияние върху неговия мозък. Разработването на хранителен стандарт спрямо отделния генотип на всеки човек и т.нар. метаболитен подпис е нещо също много полезно, защото дава възможност за съставяне на индивидуален хранителен режим.

Човешките гени не могат да се включват или изключват самостоятелно. Те не контролират себе си. Животът се изразява в това как клетката реагира на външни и вътрешни дразнители. Теорията за „Генетичен детерминизъм“ е свързана с твърдението, че  ние сме роби на своите гени.

Хората смятат, че не могат нищо да променят ако са предразположени към напълняване. Затова те решават да се хранят обилно, като предварително са се примирили, че ще бъдат дебели. Няма да се лишават от бургери, сладки и други калорични храни. Каквото е писано, това ще става. Но всъщност  това не е така. Има възможности да се влияе върху генетиката с цел подобряване. Защото всеки път, когато допускаме диетични грешки, ние губим. Ограбваме своя генетичен фонд. Но дори и да се окаже, че този генетичен фонд не е чак толкова здрав, човек може да го подобри чрез правилно хранене.

Проф. Рон Мартин вече 30 години се занимава с нутригенетика и нугригеномика. Той вече не допуска стратегически грешки по отношение на правилното хранене. Проф. Мартин винаги има в своя хладилник сок от нар. Сокът  от нар  е безценен – той притежава огромни полезни свойства. В 1 чаша сок от нар се съдържат  40% от необходимата доза витамин С и 3 пъти повече антиоксиданти от зеления чай или от червеното вино. Той притежава отлични диуретични свойства – предизвиква уриниране и по този начин организмът се избавя от излишните течности.

Освен, че е отличен антиоксидант, сок от нар е отлично противовъзпалително и антисептично средство. Добре е да се пие 3 пъти дневно, 30 до 40 минути преди хранене. Друг важен плод са ябълките. Проф. Мартин винаги има достатъчно количество ябълки вкъщи.

При зеленчуците важи следното правило. Колкото по-зелени са те, толкова по-малко наситени мастни киселини съдържат.  Те са полезни за метаболизма и за обмяната на веществата.  Рибата също е важна храна, защото е здравословна и много полезна.

Не пропускайте видеото на БТВ и интервюто с проф. Рон Мартин, което д-р Щонова взе специално за българските зрители.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *