От какво се получават честите проблеми със сърцето?

Имам чести паузи на сърцето. He ме боли, нo е неприятно. Бихте ли разказали от какво се получават тези паузи и могат ли да се лекуват?

Вера Пенкова, Хасково

Паузата включва рефлекторно работата на нерва, който се нарича вагус и който е важна функция при дейността на сърцето. При свиване на мускула сърцето не се храни с кръв. А когато мускулът се разпусне, кръвта „хуква“ и всяка клетка от миокарда получава кислородна храна. Затова медицината се старае да нормализира тази дейност на сърцето с лекарства, които биха подобрили храненето на сърцето. А дихателната пау­за ние самите можем да я преодолеем и без лекарства, но след консултация с кардиолог. Когато дишаме спокойно с помощта на вагуса, поддържаме спокойна, стабилна работа на сърцето. В такъв момент е невъзможно да имаме психични проблеми, да проявяваме агресия, да нервничим, да се тревожим и да се страхуваме без причина. Така е устроен човекът, че всичките му емоции изискват друг вид артериално налягане, друг сърдечен ритъм и излишен адреналин в кръвта. А това значи, че ние предпазваме миокарда на сърцето и кръвоносните му съдове от ударите на адреналина и запазваме себе си във времето. По такъв начин се успокоява и дишането, когато ни обидят, а в нас кипва кръвта. Можем да се подготвим предварително за среща с неприятен човек, като запазим доброто си настроение и душевното равновесие само два пъти в годината, не повече.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *