Проф. Червенякова: Ваксината БЦЖ не предизвиква аутизъм – няма такива медицински доказателства

Ваксини – същност и необходимост. Ваксини в имунизационния календар на българите – задължителни и препоръчителни. По време на бременността  антителата се предават от майката на плода.  Първи ваксини на новородените – в родилния дом до 48 часа след раждането – противотуберкулозна ваксина и против хепатит В.  Значение на ваксините – ваксините не убиват; те са безопасни;  страничните ефекти от ваксините са предсказуеми; ваксината БЦЖ не предизвиква аутизъм – няма такива медицински доказателства. Ваксините в ЕС не съдържат живак, канцерогенни вещества, биологично замърсени съставки, фенол и други. Ваксините не са търговия с човешкото здраве, а са полезни за здравето, защото помагат да се изгради имунитет срещу опасни заболявания. В България няма смъртен случай на пациент вследствие поставяне на ваксина. От 2000 г. в България не се използват ваксини с тиомерсал – съединение на живата. Ваксини от ново поколение. Антиваксинални движения – призовават родителите да не слагат ваксини на своите деца.

Д-р Щонова покани проф. Татяна Червенякова,  проф.  Анета Попиванова и доц. Андрей Галев в поредицата „Духът на здравето“, за да направят полезен коментар дали ваксините са полезни или са опасни за здравето на децата и на възрастните.

 ваксини
Д-р Щонова разглежда въпроса с ваксините

В здравния календар на българина има задължителни и препоръчителни ваксини. Д-р Щонова започва разговора като поставя няколко от най-обсъжданите въпроси пред своите гости.  Те отговарят бързо и са категорични в своите отговори, които се препокриват между тримата уважавани специалисти.

Ваксините не убиват и са безопасни.  Страничните ефекти от ваксините са предсказуеми. Ваксината БЦЖ не предизвиква аутизъм – няма такива медицински доказателства. Ваксините в ЕС не съдържат живак, канцерогенни вещества, биологично замърсени съставки, фенол и други. Ваксините не са търговия с човешкото здраве, а са полезни за здравето, защото помагат да се изгради имунитет срещу опасни заболявания. В България няма смъртен случай на пациент вследствие поставяне на ваксина.

ваксини
Проф. Червенякова казва, че у нас вече не се слагат ваксини с живачни съединения

Ваксините трябва да бъдат задължителни, казва проф. Червенякова. През 2009 и 2010 г.  е обявена епидемия от морбили у нас. От заразените 24 000 деца са починали 24 деца. Главната причина през 2009 и 2010 г. да се получи такава епидемия от морбили е неспазване на имунизационния календар, убеден е доц. Галев.

Морбили е най-тежката обривна инфекция. Ако децата не са били имунизирани и не са вземи навременни мерки, тя довежда до вирусна пневмония, енцефалит и бактериални усложнения. Някои от тези тежки усложнения не се проявят непосредствено след боледуването от морбили, а на по-късен етап – 10 и повече години, но пък на момента децата могат да загинат от вирусна пневмония, като последствие от усложнения на морбили.

Антиваксинални движения се появиха в последно време. Майките активно не желаят да бъдат поставяни ваксини на техните деца с мотив, че те са вредни. Децата имат нужда от тези ваксини, за да не боледуват от тежки заразни заболявания, казват специалистите. Само чрез навреме поставените ваксини могат да бъдат предотвратени различните епидемии от тежки и опасни заболявания.

 ваксини
Проф. Попиванова твърди, че няма българин загинал от ваксини

По време на бременността антителата се предават от майката на плода. Колкото по-рано е родено едно бебе, толкова по-малко антитела то е успяло да поеме от неговата майка.  Затова в европейските препоръки е заложено, че ваксините трябва да бъдат поставени задължително.

В родилния дом се поставят 2 ваксини до 48 часа след раждането. Това са противотуберкулозна ваксина и против хепатит В. Ако бебетата са недоносени, противотуберкулозна ваксина се поставя, когато те достигнат определена възраст.

Единственият риск, който съществува за хората при поставяне на ваксини, е свързан с нежелани реакции. Такива са повишаване на температурата, гадене, повръщане, главоболие. Причината е свързана с реакцията на имунната система на детето или на възрастния пациент.

 ваксини
Проф. Червенякова, доц. Галев и проф. Попиванова апелират да се слагат ваксини като начин за предпазване от тежки болести
 ваксини
В студиото на „Духът на здравето“

В една ваксина има адюванти, има  консерванти, има алергична предекспозиция при една част от децата и е възможно да се отключи автоимунно заболяване, но такива случаи са изключение. Заради тях не трябва останалите деца да бъдат лишавани от ваксини.  В света и в Европа са създадени фондове за деца, пострадали от ваксини.  Само в Европа има 11 такива фонда.

От 2000-та година в България не се поставят ваксини със тиомерсал – съединение на живака. Ваксините също търпят своето развитие. Всяко ново поколение ваксини са по-качествени и подобрени от предходните.

Ще ви бъде полезно и видеото на БТВ с участието на проф. Татяна Червенякова,  проф.  Анета Попиванова и доц. Андрей Галев.

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

От 2 до “Проф. Червенякова: Ваксината БЦЖ не предизвиква аутизъм – няма такива медицински доказателства

 1. Защо манипулирате? каза:

  Не става сума за аутизъм, а за друго в проучването. Интервюто е психологическа манипулация, с цел да се затвърди мантрата у зрителите, че всички ваксини се обвиняват „безпочвено“ в аутизъм.

  „С разработена от нея методика доц. Маркова доказа, че бацилът на туберкулозата прибягва до структурна промяна, за да оцелява в екстремни условия – лишава се от клетъчната си стена и преминава в т.нар. L-форма, която все още не е достатъчно изследвана от учените. Предполага се, че може би тя има връзка с автоимунните заболявания и дори някои видове рак. Нещо повече: промененият бацил преминава от ваксинираните майки в новородените.“

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25874947

  Проф. Червенякова е топ ваксинатор в Република България от много години насам и е изпечена в манипулациите.

  • Веселин Марков каза:

   Г-жа Червенякова, както сам отбелязвате, е“топ“(„връх“,в случая-„върховен“, от английски език)-„нещо-си“(„ваксинатор“, освен че вероятно е свързано с ваксини понятие, вероятно трябва да има и обидно значение), а Вие кой / какъв сте?!
   Г-жа Червенякова е И професор; Вие какво сте?
   „Върховен хейтър“, безделен драскач из Нета или обикновен анонимник?
   Изобщо, какво дава основание на такива като Вас да се вземат насериозно и да плюят по авторитети, чието ниво са осъдени да не достигнат в рамките на обезсмисления си, похабен живот; кое Ви кара да се приемате за последна инстанция?!
   Простотията не Ви оправдава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.