Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Господинова: Усложненията при морбили могат да увредят нервната система на децата и причиняват смърт

Морбили – същност. Причини за появата на морбили – вируси. Уязвими пациенти от морбили – бебета и деца от 2 до 10-годишна възраст. Начин на заразяване – по въздушно-капков път. Начин на протичане на морбили – възпаление на лигавицата, повишена температура, затруднено дишане, обрив по кожата. Морбилозният вирус води до значителен спад в имунитета – организмът става податлив на редица други инфекциозни заболявания –  бронхити, пневмонии, отити, синуити, ларингити. Вирусът може още да засегне и нервната система. Морбилозните менингити и менингоенцефалити са изключително тежко протичащи и са с висока смъртност. Лечение при морбили – патогенетично и симптоматично. За да не се разболяват децата, трябва да им бъде поставена ваксина.

Доц. д-р Маргарита Господинова застава пред камерата на mu-vi.tv, за да коментира за заболяването морбили.

морбили
Доц. Господинова призовава да бъде поставяна ваксина против морбили

Морбили представлява остро инфекциозно заболяване. Известно е още като дребна шарка. Разпространява се по въздушно-капков път. Това става при кихане, кашлица, плач или говор. Заразяването се случва обикновено в затворени помещения – детска градина, училище, в градския транспорт, където болният влиза в контакт със здравите деца.

Морбили засяга предимно деца на възраст от 2 до 10-годишна възраст. Кърмачетата не боледуват от морбили, понеже получават антитела чрез кърмата от своята майка, но това важи само ако майката е боледувала от морбили, когато е била малка. В противен случай и бебета са застрашени от морбили, тъй като нямат изграден имунитет, поради липса на поставена ваксина.

Морбили протича с възпаление на лигавицата. Попадайки в кръвта на пациента, вирусът на морбили предизвиква първична виремия. Появява се характерен петнист обрив по кожата и усложнено дишане. Засягат се горните дихателни пътища, очите – има катарални прояви. Има изразен токси-инфекциозен синдром. Заболяването протича с висока температура и интоксикация.

След  3 дни инкубационен период, вирусите се размножават в лимфните възли и отново започват да навлизат в кръвния ток. Така те предизвикват вторичната виремия. Около 4-я ден се появява характерният морбилозен обрив. Към края на заболяването остават характерните кафеникави петна.

Морбилозният вирус води до значителен спад в имунитета. Организмът става податлив на редица други инфекциозни заболявания. Това са бронхити, пневмонии, отити, синуити, ларингити. Вирусът може още да засегне и нервната система. Морбилозните менингити и менингоенцефалити протичат изключително тежко и са с висока смъртност.

Диагнозата морбили се поставя лесно, защото се появяват характерните симптоми. Диагнозата се потвърждава посредством тестове.  От морбили човек боледува само веднъж, защото организмът си изгражда траен имунитет.

Лечение при морбили – патогенетично и симптоматично. За да не се разболяват децата, трябва да им бъде поставена ваксина. В последно време все повече родители отказват да се постави ваксина и така повишават риска от развитие на епидемия от морбили.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *