Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Знаете ли, че при възрастово далекогледство може да се извърши лазерна интервенция

Много ми е неудобно да нося очила, когато чета. Има ли някакъв начин да се коригира зрението ми с лазерна операция?

Тодор Симов, Ямбол

В млада възраст очите са способни да пренастроят своята оптична сила, те бързо се приспособяват към моментните нужди на зрението. Благодарение на еластичната очна леща хората еднакво добре виждат и надалече, и наблизо. Но след 40-годишна възраст вече има изменения в очната леща. Тя вече не е така гъвкава и не може изцяло да осигури добро зрение на близко разстояние. Този проблем не се отнася за късогледите хора. А само тези, които са имали нормално стопроцентово зрение, а впослед­ствие – след 40-45 години им става все по-трудно да четат. Далекогледството се развива бавно, но сигурно. Съответно на хората им се налага да си слагат очила с плюсови лещи за четене. Много хора бъркат този факт, затова се обръщат към лекаря с молба да ги избави от носенето на очила. Но не всичко е толкова просто. Стандартната лазерна корекция на далекогледството може да подобри зрението за близко виждане, но за сметка на това ще се влоши зрението надалече.

И все пак има изход в този случай. Лазерна ко­рекция на възрастово далекогледство се провежда само на едното око. С негова помощ човек чете, а с другото гледа надалече. Тази методика се нарича миопична анизокорекция. Тя ще ви избави от очилата и контактните лещи и ще ви осигури добро зрение едновременно и на близко, и на далечно разстояние. Но този метод не е подходящ за всички. Преди опера­цията се налага задълбочено изследване. Обикновено се изисква предварително „моделиране“ на следо-перационното зрение. Това се прави с помощта на контактни лещи. През първите дни или дори седмица може да има зрителен дискомфорт. Но ще можете да четете без очила и да си виждате и надалеч, както преди.

Има и други методи за корекция на възрастовото далекогледство. Това е изменение на повърхността на роговицата с помощта на екзимерен лазер, а също замяна на собствената очна леща с изкустве­на – многофокусна. Обаче след такива манипулации съществува риск от възникване на „размитост“ на изображението през тъмните часове на денонощи­ето.

Заместването на очната леща с изкуствена се извършва по принцип при наличие на катаракта, т.е. когато зрението вече се е влошило. Така с помощта само на една манипулация можете да се избавите не само от възрастовото далекогледство, но и от катарактата.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *