Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво да направим, за да се предпазим от пневмония

Веят година по едно и също време, през есента, ме приемат в болницата, за да ме лекуват от пневмония. Кажеш ми как да се спася от това заболяване? Ще ми помогне ли ваксината?

Димитър Колев, Димитровград

Най-честият причинител на бактериална пневмо­ния е бактерията стрептокока пневмония. При тази форма на пневмония често се наблюдава рязко начало на болестта, изразено с втрисане, температура и отделяне на ръждив на цвят секрет. При една четвърт от случаите инфекцията се разпространява в кръвта и ако това стане, за 20-30% от пациентите болестта е с фатални последици.

Съществуват две форми на ваксина срещу пневмококовата инфекция. Това са пневмококовата съеди­нителна ваксина (PCV7; Превнар) и пневмококовата полизахаридна ваксина (PPV23; Пневмовакс). Първата е препоръчителна за всички деца на възраст от 2 до 4 години, които страдат от конкретни медицински със­тояния. Пневмококовата полизахаридна ваксина е пре­поръчителна за всички възрастни, изложени на риск от пневмококова пневмония, включително и за тези, които страдат от диабет, хронични сърдечни, белодробни и бъбречни заболявания, на пристрастените към алкохола и тютюна и тези с отстранен далак. ОБИКНОВЕНО ВИРУСНИТЕ ПНЕВМОНИИ НЕ РЕАГИРАТ НА ЛЕЧЕНИЕ С АНТИБИОТИЦИ

Този тип инфекции могат да бъдат причинени от аденовируси, риновируси, грипни вируси, респираторни вируси и парагрипни вируси (които освен това причиня­ват и круп). С течение на времето имунната система успява да се пребори с причинителите на този тип пневмонии. След оздравяване е важно единствено да се предотврати появата на вторична бактериална пнев­мония. Ако това се случи, бактериалната пневмония се лекува с подходящи антибиотици.

Гъбичните инфекции, които причиняват пневмония, включват хистоплазмоза, кокидиомикоза, бластомикоза, аспергилиоза и криптококоза. Те са отговорни за сравнително малък процент от случаите на пневмония. Всяка гъбичка се лекува с конкретен антибиотик. За лечение на този вид пневмонии се прилагат антибиоти­ците амфотерицин В, флуконазол (Дифлукан), пеницилин и сулфонамиди.

ВНИМАНИЕ

Днес прекалената употреба на антибиотици предизвиква за­гриженост в медицинските среди. Обикновено възпаленото гърло или инфекциите на горните дихателни пътища се дължат повече на вируси, отколкото на бактерии. Въпреки че антибиотиците са неефективни при лечение на вирусни инфекции, такива често се предписват на пациентите от страна на лекуващите лекари. Това прави различните бактерии резистентни към антибиотици­те. Резистентните към антибиотици болестотворни бактерии са известни още като нозокомиални бактерии (възникнали в болнич­на среда инфекции) и причиняват нозокомиална пневмония.

КОИ СА РИСКОВИТЕ ПАЦИЕНТИ:

  • възраст над 60;
  • наличие на основно белодробно заболяване;
  • дихателна честота (твърде бързо или бавно), пулс (твърде бърз или бавен), температура (твърде висока или ниска), хипотония (ниско кръвно налягане), и хипоксия (ниско ниво на кислород в кръвта).

Клиничните параметри, които повишават риска или смърт включват: висока урея, нисък албумин, бели кръвни клетки (твърде ниско или много високо) и бактериемия.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Какво да направим, за да се предпазим от пневмония

  1. Красимира каза:

    След операция на сливиците изкарах 2 пневмонии в рамките на 2 месеца,една от които беше вирусна,при която нямах кашлица,а само болки в ребрата и гърба. Бях на инжекции гентамицин.Сега отвреме наавремеусещам прещракване към ребрата. Може ли да ми помогне ваксината пневмовакс.

  2. Димитър каза:

    Боледувах от пневмония.Изкарах 2 една след друга.След първото лечение с антибиотик ми казаха,че съм оздравял.След 1 седмица започнах работа,но чувствах постянна умора и болка в гърба.Отидох отново на преглед и казаха,че старата пневмония не е излекувана.Започнах ново лечение с антибиотик,направиха снимка казаха,че се е изчистило,дадоха ми хапчета за имунната система и по специално за Белите дробове.Започнах работа и болката в гърба и умората отново се върнаха.Възмжно ли е отново да има нещо или няма и просто се нуждая от билково лечение за възстановяване?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *