БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Защо изтръпват ръцете: 7 причини, които ще ви накарат да се замислите

Когато изтръпват ръцете, усещането е мимолетно. Но, това усещане би могло да продължи и по-дълго. Тогава трябва да се консултирате със специалист

ръцете

Всеки човек повече от веднъж е трябвало да се справя с чувството на загуба на чувствителност на краката или ръцете. Усещането често е било придружено от леко изтръпване или усещане за парене. Понякога това се дължи на временно нарушаване на кръвообращението в крайника, поради компресия на кръвоносните съдове и нервните окончания. Когато ръцете се раздвижат или променят позицията си, чувствителността се намалява.

Неудобното положение по време на сън, за съжаление, не е единствената причина за изтръпване на ръцете. Ако забележите, че ръцете ви са започнали да изтръпват, и това изтръпване не минава за дълъг период от време, или се появява прекалено често, бъдете нащрек.
Защото ръцете изтръпват често, и за дълъг период от време, когато са налице някои сериозни заболявания.

Причини за изтръпване на ръцете

1. Шийна остеохондроза

Всяко нарушение на шийните прешлени, което води до притискане на нерв, може да предизвика изтръпване на ръцете, както и да предизвика главоболие и проблеми с координацията.

Започнете да следите позицията на тялото, както и да правите специални упражнения. По-добре е, разбира се, да отидете на лекар. Той ще назначи необходимите изследвания за идентифициране на патологията.

2. Множествена склероза

Склерозата е не просто забравяне, или проблеми с паметта, а тежко неврологично заболяване. Поради унищожаване на нервните мембрани на гръбначния мозък е нарушено преминаването на нервните импулси.

Чувствителността е намалена, а ръцете може да се чувстват като вцепенени. Ако други причини за изтръпване на ръцете са изключени, има смисъл да се обърнете към невролог.

3. Синдром на тунела (синдром на карпалния тунел)

Синдром на тунела, или синдром на карпалния тунел, често се наблюдава при хора, чиито дейности са свързани с монотонна работа с ръцете (програмисти, шивачки, музиканти).

Благодарение на повтарящите се движения на пръстите настъпва подуване на сухожилията. Нервите са като пресовани – човек чувства неприятна скованост и изтръпване на ръката (особено през нощта). Трябва да се предприемат действия за отстраняването на това усещане. Посъветвайте се задължително с невролог, защото в напреднал стадий това заболяване може да доведе до атрофия на мускулите на пръстите.

4. Венозна тромбоза

Венозна тромбоза на крайник (крак или ръка) също води до скованост. Кръвният съсирек забавя потока на кръвта. По този начин доставката на вещества, които са важни за поддържането на функциите на крайниците, е нарушена. Тромбозата е придружена и от оток, както и от други сериозни усложнения (гангрена). Заболяването изисква диагноза и подходящо лечение.

5. Анемия и диабет

И двете заболявания често са придружени от усложнения в кръвообращението на крайниците и, като следствие, скованост и изтръпване.

6. Невралгия на брахиалния плексус

Невралгия на брахиалния плексус, както и дългосрочно възпаление на околните тъкани може да причини болка, последвана от изтръпване на ръцете.

7. Мозъчно-съдови инциденти (инсулт)

Инсултът е най-опасната причина за изтръпване на ръцете. Ако изтръпването на ръцете е придружено също и от нарушаване функцията и работата на долните крайници, обърканост, главоболие, нарушения на речта и проблеми със зрението, трябва незабавно да се обадите на Бърза помощ!

Това са само някои от основните и възможни причини за изтръпване на ръцете. Ако постоянно сте притеснени и изпитвате дискомфорт в крайниците, не само след неудобно положение по време на сън или работа, веднага се консултирайте с вашия лекар. Тези симптоми е най-добре да не се пренебрегват, защото могат да са сигнал за сериозно заболяване, или да се превърнат в хронична болест.

Погрижете се за здравето на приятелите си! Споделете тази статия в социалните мрежи!

Източник: spine5.com

неврохелт при инсулт
Неврохелт помага при безсъние, панически страх, депресия, Паркинсон, след инсулт…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *